Sólyom: Nemkívánatos Budapesten neonáci rendezvény

Nemkívánatosnak nevezte az államfő a hétvégére tervezett neonáci emlékmenetet. Egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség miként foglal állást az ügyben, a BRFK ugyanis csak mára ígért tájékoztatást.

Sólyom László köztársasági elnök felháborodással értesült arról, hogy hazai és külföldi neonáci szervezetek Magyarországon terveznek megemlékezést tartani Rudolf Hess, a háborús bűnök miatt elítélt náci vezető halálának évfordulóján - tudatta a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az államfő határozott álláspontja szerint Magyarországon nemkívánatos a neonáci rendezvény. Hozzátettették: Sólyom László bízik abban, hogy a náci ideológia éltetését és egy háborús bűnös ünneplését a magyar közélet elutasítja és kiveti magából. Mint arról lapunk korábban beszámolt: az egykori náci vezető, Rudolf Hess halálának évfordulójára, augusztus 15-re nemzetközi felvonulást szerveznek a magyar nemzetiszocialisták Budapesten. A hungarista és neonáci szervezeteket összefogó NS Front nevű magyar tömörülés szervezi a felvonulást és a koncertet, de ezek helyszínét a szervezők csak két nappal az esemény előtt fogják nyilvánosságra hozni. Civil szerveződések ugyanerre a napra tiltakozó demonstrációt hirdettek a Városháza parkba.

Azt nem tudni, hogy a rendőrség miként foglal állást az ügyben. Egyelőre annyit tudni, hogy több magánszemély is engedélykérelmet adott be a megemlékezés helyére és idejére vonatkozóan, azonban ezeket - úgy tudjuk, mind a tizet - elutasították. A rendőrség, mint azt Kormos Endrétől, a BRFK sajtóügyeletesétől megtudtuk, ma ad részletes tájékoztatást. Bajnai Gordon miniszterelnök előzőleg azt kérte az illetékes rendészeti szervektől: a magyar jog adta lehetőségek maximumát kihasználva akadályozzák meg, hogy Magyarországon újfasiszták, neonácik "graszszáljanak", hogy Magyarországot tekintsék vonzó terepnek azok, akik a "maguk ordas eszméit" teríteni szeretnék.

A neonáci demonstráció kapcsán az MSZP I. és II. kerületi elnöke is tiltakozó közleményt adott ki. Ebben Velez Árpád és Molnár Zsolt úgy fogalmaznak: "ne gyertek, nem kérünk belőletek."

A Fidesz szűkszavú nyilatkozatot adott ki. Kontrát Károly, a parlament rendészeti bizottságának tagja azt közölte: Magyarországon eddig kizárólag szocialista kormányok időszakában volt látványos neonáci felvonulás. "A Fidesz kormányzása idején egyetlen ilyen rendezvényt sem lehetett megtartani, és a jövőben sem kerülhet erre sor"- fogalmazott.

Bárándy Gergely, az MSZP országos elnökségének tagja a Népszabadságnak azt mondta: minden politikai párt egyértelmű és gyors elhatárolódását várják a szocialisták. "Nem olyat, amilyet Kontrát Károly tett. Ennél markánsabb és egyértelműbb elhatárolódást várunk" - tette hozzá. Bárándy szükségesnek tartja, hogy a demonstrációt "ne mondvacsinált okokból", hanem a nemzetközi egyezményekre való hivatkozással tiltsák meg.

Sólyom László köztársasági elnök és Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa ma meglátogatja a kislétai romaellenes támadás során életveszélyesen megsebesített 13 éves kislányt - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal tegnap a távirati irodát. Sólyom László és Kállai Ernő a program szerint délelőtt keresi fel a gyermeket, akit a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban ápolnak. Édesanyját, akit agyonlőttek a támadás során, pénteken temették el.

Az államfő felháborodott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.