Roma rendfenntartók a romatelepen

Húsz roma férfi állt munkába az elmúlt hetekben Ózdon, akiket a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke alkalmasnak tartott a telepgondnoki feladatok ellátására. Elsősorban a rendfenntartás a feladatuk.

Ózdon az utóbbi húsz évben csaknem ezer önkormányzati tulajdonú lakást bontottak le - többségükben önkényes lakásfoglalók. Vitték a hullámlemezt, a nyílászárókat, bontották a téglát, majd ezeket eladták. Napjainkban sok a falopás és a parkrongálás, nő a városban a betörések száma is. Újratermelődnek az illegális szeméttelepek, és sokan képtelenek a beilleszkedésre. Hogyan lehet megoldani e súlyos gondokat a nyomasztó munkanélküliséggel küzdő észak-magyarországi városban?

Berki Lajos, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt javasolta: a rendre vigyázó, helyben élő, a többiek által ismert telepgondnokok alkalmazásával próbáljanak változtatni a helyzeten, s az ötlet megvalósításához támogatást kért Benedek Mihálytól, Ózd polgármesterétől. Benedek javasolta Berkinek az Út a munkához elnevezésű programot, ahol a foglalkoztatás csak öt százalékkal terheli az önkormányzat költségvetését. (Mindezért havi 71 ezer ötszáz forint fizetést kapnak.)

A kisebbségi elnök ezután felkereste azt az öt városrészt, ahol a legtöbb roma család él, és kiválogatott az általa legmegfelelőbbnek ítélt tartós munkanélküli közül húsz embert. A jelöltek közül mindenki vállalta a feladatot: ők azóta délután kettőtől este tízig járják saját lakóhelyüket és a gyanús mozgásokat, eseményeket noteszbe rögzítik. Fontos szempont, hogy így a romák nagyobb biztonságban vannak a körükben félelmet keltő sorozatgyilkosságok idején.

Berki érdeklődésünkre elmondta: igyekezett olyan embereknek munkát biztosítani, akiket környezetük elismer. Mindegyik telepgondnok kapott szolgálati telefont, ha kell, azzal hívhatják a rendőrséget, vagy a közterület-felügyelet vezetőjét, mert intézkedésre csak ők jogosultak. Ezért természetesen kényszerítő eszközökkel sem szerelték fel őket.

Ózd peremkerülete Somsály, ahol Budai László fiával, Bélával és unokaöccsével, Gáborral teljesít szolgálatot. Idősebb Budai a csoportvezető, aki asztalosszakmával két éve nem tud elhelyezkedni, ezért örült a lehetőségnek.

- Az egykori bányászkolónia öt házsorából három már eltűnt, széthordták, ami legalább száz lakást jelent. Tönkretették a kultúrházat, a tornatermet és a sportöltözőt. Arra törekszünk, hogy megszűnjön ez az esztelen rombolás. Előfordult, hogy a polgárőrök megijedtek a fenyegetésektől, de nem ajánlom, hogy bennünket is kóstolgassanak ezek a tolvajok - mondta a település helyzetéről a jól megtermett férfi, aki egykor sportolt, birkózott.

Budaiék az első két hétben fatolvajokat tartottak vissza, és megakadályozták a tornaterem tetőszerkezetének további bontását. Kaptak átkot, szereztek haragost, de tovább végzik telepgondnoki munkájukat.

Ózd-Somsály, Budai László és Béla munka közben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.