Ötvenmillió fölött csak a halaszthatatlan közbeszerzéseket engedélyezik

Augusztus 24-től az ötvenmillió forintot meghaladó értékű közbeszerzések időszerűségét a kabinet tanácsadó szerveként működő monitoring munkacsoport ellenőrzi. Az új grémium élén a miniszterelnöki kabinetirodát vezető államtitkár, Szigetvári Viktor áll. Amíg a testület egy termék vagy szolgáltatás megvásárlására - illetve ilyen értékű, már létező szerződés meghosszabbítására - rá nem bólint, a tárcák a közbeszerzési eljárást sem indíthatják meg.

A most megjelent kormányhatározat az időszerűség fogalmát ugyan nem határozza meg, de vélhetően arról van szó, hogy a kabinet mindent fillért meg akar fogni. A munkacsoport nyilván csak olyan beszerzést támogat, amely halaszthatatlan. Központosított közbeszerzésre, illetve uniós forrásokból megvalósuló beruházásokra a korlátozás nem érvényes.

A tervezett közbeszerzésről az egyeztetést az érintett szakminiszternek kell kezdeményeznie azzal, hogy a munkacsoportnak legfeljebb ötoldalas tájékoztatót küld, amely tartalmazza többek között a megvásárolni kívánt terméket vagy szolgáltatást, az eljárás fajtáját, a bírálati szempontokat. Az időszerűségről a testület ezt követően nyolc napon belül dönt. Amennyiben elutasító választ ad, a szakminiszter a kormány elé viheti az ügyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.