Őssejtügy: a főváros tartózkodó

A Nyírő Gyula Kórház főigazgatója nem tudta megmondani a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságának ülésén, mi történt intézménye területén, amikor a nyomozók letartóztatták a tiltott őssejtkezeléssel gyanúsított orvosokat. Ennek ellenére a testület leszavazta az ügy tisztázását segítő javaslatokat.

Bohózatba illő jelenetek tarkították a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli szakbizottsági ülését tegnap: részben kiderült, hogy továbbra sem tudja se a főigazgató, se a magánklinika vezetője, mi történt, amikor a rendőrség két hete letartóztatott négy embert a Nyírő Gyula Kórház területén lévő magánklinikán. Vadnai Mariann főigazgató szavai szerint: "Történt valami, nem tudjuk, miért ott, és miért pont velünk."

A testület mindössze arról határozott, hogy tudomásul veszi a Nyírő megbízott főigazgatójának tájékoztatóját az intézkedésekről, amelyeket az úgynevezett "őssejt-ügy" kapcsán hozott. Ez pedig nem egyéb, minthogy felfüggesztette állásából és fegyelmit indított Ruff György orvos igazgató ellen, aki szerinte túllépte hatáskörét és szakmai szabálytalanságokat vétett. A bizottság minden más határozati javaslatot elutasított. Így azt is, hogy a főpolgármester rendeljen el revizori-szabályossági, illetve fegyelmi vizsgálatot a megbízott főigazgató ellen, továbbá kérjenek tájékoztatást a rendőrségi eljárásról, valamint hogy a bizottság vonja vissza a főigazgató Budapest-díjra való jelölését.

A Fidesz képviselője, Pokorni Zoltán eleve nem értette mit csinálnak a teremben, egyáltalán megkérdezték-e a rendőrséget kit, mivel vádol. Kérdését meg is válaszolta. Szerinte ezt nem tették meg. Így nem tudnak semmit. Szolnoki Andrea, a bizottság elnöke szerint viszont azt kell a testületnek eldöntenie, hogy a kórházigazgató ebben a helyzetben helytállt-e. Ez nem derült ki az ülésen, amit Vadnai Mariann el sem kezdett volna, de legalább a sajtó kizárását kérte.

Az ülés azonnali felfüggesztését követelte viszont Ruff György ügyvédje Csikós Csaba, aki az újságíróknak azt mondta: védence nem kapott hivatalos értesítést a felfüggesztésről, szabadságát tölti. Jelezte: Ruffnak nem volt tudomás az őssejtkezelésekről, mindössze baráti segítséget akart nyújtani ismerősének.

Mindenesetre Ruff György a kórház főigazgatójának írt igazoló jelentésében az áll, hogy ismerőse kérte, hogy kezelje külföldi ismerőse reumatikus fájdalmait, aki orvosával érkezne az intézménybe. Az orvos igazgató félbehagyta nyaralását és a Balatonról indult a kórházba, de közben az intézménye területén lévő szülészeti magánklinika nővérét utasította, hogy vegyen vért a betegtől, ha megérkezik és állítson össze számára sóoldat-infúziót.

A szülész-nőgyógyász orvos igazgató a helyszínen akarta eldönteni, hogy kompetens-e a reumatikus fájdalmaktól szenvedő férfi beteg ellátásában a szülészeten. A jelentése kitér arra is, hogy közreműködéséért nem kért és nem is fogadott el pénzt.

Havas Szófia, a szakbizottság MSZP-s, Pesti Imre fideszes alelnöke, háttal az SZDSZ-es Hardi Róbert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.