Hűvösvölgyi Balázs-romlás

Egy tíz éve húzódó tulajdonosi jogvita miatt a földdel válhat egyenlővé Hűvösvölgy egykori védjegye, a műemléki védettségű, ám hajléktalantanyává züllött Balázs vendéglő. Mivel a főtulajdonos a hatóságok elől is eltűnt, könnyen lehet, hogy a "kisrészvényesekkel" fizettetik meg, amiről nem is tehetnek: az állagromlás következményeit.

.

A pusztulás fenyegeti a műemléki védettséget élvező, ám az elmúlt évek gazdátlansága miatt mára hajléktalantanyává vált egykori Balázs vendéglőt. A 2004-ben bezárt, valaha Hűvösvölgy védjegyének számító étterem évek óta az enyészeté, kerítése leomlott, romos épületeiből szinte már csak a falak maradtak. Környezetét ellepte a kosz és a szemét. Hűvösvölgy a budai hegyvidék egyik kapuja, kedvelt kirándulóhely, így különösen lehangoló a látvány.

A csaknem kétszáz éves múltú Balázs sorsa hasonlatos több, a privatizálás következtében eltűnt társáéhoz. Volt, ahol egyszerűen felvásárolták a konkurenciát, s akadt, ahol az értékes épületet bankhitel révén jelzáloggal terhelték, majd a tulajdonosnak nyoma veszett. Talán a Balázs pusztulásának az oka is ebben keresendő. A tulajdonosai közötti jogi vita végére a bíróság két évtizede nem tud pontot tenni. Egy jogerős, legfelsőbb bírósági ítélet ellenére a pereskedés újabb jogcímeken jelenleg is tart, miközben a főtulajdonos Buda-gast Vendéglátó és Idegenforgalmi Zrt. már rég lehúzta a rolót a Balázsban, és "feléje se néz".

Jóllehet a cégnyilvántartás szerint a II. kerületi Hűvösvölgyi út 207. szám alatti ingatlan a cég egyik telephelyeként van bejegyezve, a műemlék gondozására semmmit nem költ. A kisebbségi tulajdonosokat sosem engedte birtokon belülre, így az üzemeltetésébe és bezárásába se szólhattak bele. Ám a kialakult helyzetben ők húzzák a rövidebbet: a Buda-gast utolérhetetlen, a hatóságok a tulajdonosok "egyetemleges felelősségének" jegyében rajtuk tudják számon kérni az állag- és a környezetmegóvást. Így a nyugdíjas Pink Jánosnén és két testvérén, akiket évek óta Pinkné jogász lánya, Edit próbál megvédeni a méltánytalan eljárástól, s kicsikarni a bíróságtól a tulajdonnal járó jogokat is.

A valaha a Pink család tulajdonában volt vendéglőt a háború után államosították. A rendszerváltás után Pink Edit nagymamája keresetet nyújtott be a Buda-gasttal szemben: hosszas pereskedés után az LB a nagymamát kisebbségi tulajdonosnak ismerte el, ez alapján 2,2/30 arányban bejegyezték őt az ingatlan telekkönyvi nyilvántartásába. Halála után ezt a részt örökölte testvéreivel Pink Jánosné. Nyolc éve kénytelenek voltak bírósághoz fordulni, mivel az időközben magánosított Buda-gast továbbra is egyedül birtokolta a vendéglőt, s szedte annak hasznait. A cég jogtalannak ítélte a követelést, és a kisebbségi társak tulajdonjogát is vitatta. Pink Edit feltételezi: azért hagyják lepusztulni a vendéglőt, mert ha folyamatosan csökken az ingatlan értéke, az esetleges pervesztés után a Buda-gast jóval értékükön alul válthatja meg a kisebbségi hányadokat. Ezt támasztja alá, hogy a Buda-gast Pinkék egyetlen ajánlatát sem fogadta el.

A hatóságok egyenértékű tulajdonosnak tekintik Pinkéket, akik nem akarják, hogy a hatóságok, különösen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) őket sújtsa a sok tíz-, százezres bírsággal. A Pink család rendre fellebbez. Fizetniük még nem kellett, de a helyreállítás költségeit képtelenek megelőlegezni.

Ami nem is csoda, hiszen a II. kerület becslése szerint a munka úgy százmillió forintot emésztene fel. Erre az önkormányzatnak sincs pénze. Pláne úgy nem vállalkozhat ilyesmire, hogy számolni lehet a követelés behajthatatlanságával. A kerület egyébként sem léphet az ügyben, mivel nincs illetékessége - mondta az önkormányzat illetékese, hozzátéve: ha rajtuk múlna, már rendezték volna a kérdést. A Pilisi Parkerdő tőszomszédságában, a fővárosi tulajdonú Hűvösvölgyi út mentén fekvő műemlék ingatlannal kapcsolatban azonban kizárólag a KÖH (esetleg az ÁNTSZ) intézkedhet.

Azt nem tudni, a Buda-gaston miként lehet számon kérni a helyreállítást, a KÖH korábbi értesítései ugyanis "alig értek célba". Úgy tudjuk, a hivatal első fokú határozatát tartalmazó felszólító levelét egyetlenegyszer sikerült átvetetni a cég képviselőjével, ám a társaság "még a fellebbezésre sem vette a fáradságot". A cég a XIV. kerületi Fogarasi út 10-14. szám alá van bejegyezve, de a jelek szerint fantomként működik. Sem a cégnek, sem az abban résztulajdonos SEB-COM Kft.-nek nincs bejegyzett nyilvános vagy titkosított telefonszáma, vagy internetes honlapja. A társaságokat hosszú ideje vezetőként irányító Illés József Gábornak és Illés Józsefnénak a cégadatokban szerepeltetett két belvárosi lakáscímén sincs telefon. Nem kizárt, hogy a Buda-gast anyagi gondokkal küszködhet: például a szintén telephelyeként bejegyezett, a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasor 77. szám alatt található Lugas étterem honlapja ugyanis "díjtartozás miatt nem üzemel". Ahogy a vendéglő sem. Igaz, a Lugasnak néhány hete már új gazdája van.

A Balázs kisebbségi tulajdonosai úgy vélik, gálánsabbul is bánhatnának velük a Buda-gast főrészvényesei. Az rt. állami tulajdonhányadához (benne a Balázshoz) kedvező áron jutottak. Egy tíz évvel ezelőtti ÁSZ-jelentés szerint a Buda-gast 196,1 millió forintos részvénycsomagját az ÁPV Rt. 1998. október 26-án mindössze 150,5 millió forintért értékesítette. A cég ekkor 14 üzlettel és öt egyéb helyiséggel rendelkezett.

Bármi is legyen a "főrészvényes" szándéka, szinte lehetetlennek tűnik a Balázs körüli áldatlan helyzet méltányos rendezése. Ha ugyanis az intézkedésre illetékes KÖH megvárná a tulajdonosi perek jogerős bírósági ítéletét, még évekig konzerválódhat az állapot, a Balázs pedig a földdel lesz egyenlő. Ha az azonnali intézkedés mellett dönt, vélhetően a kisebbségi tulajdonosok kerülnek anyagilag nehéz, méltatlan helyzetbe.

A KÖH egyelőre nem nyilatkozik. Ennek oka, hogy másodfokon (a KÖH elnöke által) folytatódik a közigazgatási eljárás. Róna Katalin, a hivatal szóvivője lapunknak elmondta, elsődleges cél a veszélyelhárítás.

Mára hajléktalantanyává züllött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.