Bemondásra fizettek zsebbe százmilliót

A BKV vezérigazgatója, Kocsis István tudhatott a volt humánpolitikai igazgató távozásakor kifizetett nagy összegű végkielégítésről, jóllehet azt saját magának engedményezte az exszemélyzetis. Újabb vizsgálatok indulhatnak a vállalatnál.

Szóbeli utasítás alapján utaltak ki 86,2 millió forint végkielégítést és 16,4 millió forint titoktartási pénzt Szalainé Szilágyi Eleonórának, a BKV volt humánpolitikai igazgatójának. Az utasítást maga Szalainé adta ki. A kifizetést sem a vezérigazgató, sem igazgatóság elnöke nem engedélyezte. Pontosabban nem talált erre utaló dokumentumot a BKV belső ellenőrzése.

A belső vizsgálatot Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes utasítására Kocsis István, a BKV vezérigazgatója rendelte el július 23-án, a végkielégítési ügy kipattanása után. A BKV Zrt. felügyelőbizottsága négy nappal később a vizsgálat kiterjesztését kérte, amelyre válaszul Kocsis nagyot lépett: valamennyi munkavállalóra hat évre visszamenőleg elrendelte a végkielégítések kifizetésére vonatkozó ellenőrzést.

A belső kontroll igazgatóság az idő rövidsége és a szerződések nagy száma miatt azonban egyelőre csak a volt humánpolitikai, illetve Bosnyák Gyula volt stratégiai igazgató elbocsátásának körülményeit vizsgálta. A többi szerződés vizsgálatával szeptember 30-ra készülnek el.

De már eddig is különleges helyzetekkel találták szembe magukat.

Szalainé Szilágyi Eleonóra 1972-től dolgozik a BKV-nál. Az előadóból 2004-re humánpolitikai igazgató lett. Az új munkakörhöz kapcsolódó határozatlan idejű szerződését Aba Botond, a cég akkori vezérigazgatója kötötte meg. Alapbérét havi 575 ezer forintban állapították meg, amelyhez 150 százalékos alapprémium ígérete társult, illetve további 150 százalékos ösztönző jutalék lehetősége.

A BKV új vezérigazgatója, Antal Attila 2007 júliusában a munkaviszonyt az alapbér megemelése mellett határozott idejűvé alakította át. (Minden vezetői munkakörben alkalmazottat 2007 márciusától határozott idejű - 3-5 éves - szerződéssel foglalkoztatnak.) A munkaviszonyt közös megegyezéssel 2008 januárjában szüntették meg. Szalainé számlájára 86,2 millió forint végkielégítést és 16,4 millió forint titoktartási pénzt és 10,1 millió forint prémiumelőleget utaltak át, miközben a lakásvásárlásra felvett hitel hátralévő részét elengedte a cég, s lehetővé tette a használatában lévő gépkocsi térítés nélküli megtartását.

Az időközben távozó Antal Attila helyét időlegesen elfoglaló Balogh Zsolt 2008 júniusában új megállapodást kötött Szalainéval. Ennek értelmében a cég visszamenőleges hatálylyal áprilistól ismét humánpolitikai igazgatóként alkalmazta havi 1,2 millió forintért. (Tavaly 25,7 millió forintos, idén 9 millió forintos prémiummal honorálták ténykedését.) Szalainénak mindeközben havi 225 350 forint nyugdíjat folyósítottak, a visszajáró személyzetis ugyanis 2007 novemberétől nyugdíjas volt. A belső ellenőrzés szerint ezért a végkielégítést jogalap nélkül fizették ki.

Hasonló megállapításra jutott a BKV 2008-as zárszámadását végző Deloitte Könyvvizsgáló Kft. is, amely felhívta a cég figyelmét, hogy a végkielégítések nem a jogszabályoknak, illetve a belső szabályzatoknak megfelelően kerülnek kifizetésre; a belső kontroll nem működik megfelelően.

A BKV 2009. februári keltezésű Kocsis István vezérigazgató által aláírt dokumentumában ekképpen reagált az észrevételre: "megítélésünk szerint a BKV jogszerűen fizetett ki 37 millió forint végkielégítést a jelenleg is munkavállalóként foglalkoztatott Szalainé Szilágyi Eleonóra részére." Ennek fényében kissé meglepő az ügy kipattanása után tett nyilatkozata, miszerint semmit sem tudott a hatalmas összegű végkielégítésekről. S csak most, a jelentés elkészültekor tartotta szükségesnek a rendőrségi feljelentést.

A belső ellenőrzés által vizsgált másik végkielégítési ügy Bosnyák Gyula stratégiai igazgatóhoz fűződik, akit 2007 januárjában határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmazott Antal Attila a paraméterkönyv kidolgozására. Munkaszerződését egy év múlva határozott idejűre módosították, majd Bosnyák négy hónap múlva közös megegyezéssel távozott. A BKV 39 millió forint végkielégítést és 12,3 millió forint prémiumot fizetett ki neki.

A jelentés csupán a fenti két esetet elemzi a 2007. január elseje és 2009. július 28-a között távozó BKV-vezetők közül, holott a cég összesen 1,5 milliárd forintot fizetett ki végkielégítésre a fenti időszakban. A következő jelentést szeptember 30-ra ígérik. Ez kicsit későinek tűnik a főpolgármesteri kabinet augusztus 26-i határidejéhez képest. S lehet, hogy még több feladatuk is lesz. Andó Sándor szocialista képviselő a jövő hét hétfőn - a fenti jelentés megtárgyalására összehívott fb-ülésen - ismét indítványozza a jelenleg hatályos szerződések felülvizsgálatát. Ezekből lehetne megtudni, hogy a Kocsis idején kötött szerződések különböznek-e a korábbiaktól.

Székely Gábor fb-elnök szerint a kabinet által sürgetett vizsgálat lefolytatására a BKV belső ellenőrzési igazgatósága kiválóan alkalmas, ám lapunk információi szerint Hagyó Miklós inkább Tiba Zsolt főjegyzőre és a Főpolgármesteri Hivatal jogi osztályára bízná a munkát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.