Aláírásgyűjtés a szlovák nyelvtörvény ellen

Immár ezer fölött van a szlovákiai magyar nyelvhasználatot korlátozó államnyelvtörvény ellen tiltakozó petíció aláíróinak száma. Az MTA Nyelvtudományi Intézete indította el az aláírásgyűjtést a peticio.nyelvtud.hu internetcímen. Az állásfoglalást a nyelvtudomány nemzetközi elitjének sok képviselője már aláírta, közöttük szlovákiai tudósok is. A szöveg szerint "a nyelvtudomány alaptétele, hogy az anyanyelv, illetve anyanyelvváltozat használatát nem lehet törvényekkel korlátozni és szabályozni, és a kodifikált változat ellen vétőket nem lehet büntetéssel sújtani".

Az állásfoglalás arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvény olyan kommunikációs színtereket is befolyásolni kíván, amelyek kívül esnek az állam illetékességén, ez pedig a szólásszabadság megsértésének minősül.

A törvény ügye valószínűleg az MTA Nyelvhasználat és jogi szabályozás a tudomány tükrében című nemzetközi konferenciáján is szóba kerül. Az augusztus 19-én kezdődő rendezvény résztvevői áttekintik, miként szabályozzák a nyelvhasználatot a szomszédos országokban, s milyen következményekkel jár bármilyen nyelvtörvény - különösen a szlovákiai - a társadalomra, az oktatásra. Pálinkás József, az Akadémia elnöke elmondta, hogy a július 20-i négypárti egyeztetés után Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője kereste meg őt, hogy a nyelvtudomány neves képviselőit bevonva próbálja meg tudományos érvekkel segíteni a nyelvtörvény visszavonását célzó politikai törekvéseket. (H. M.)

Egy szlovákiai internetes szavazásra hívja fel a figyelmet a konzervatorium.blog.hu magyar internetes oldal. Eszerint a Sme című újság az alábbi lehetőségek közüli választásra kéri olvasóit:

Hány államnyelve legyen Szlovákiának?

1. egy, és az a szlovák nyelv, úgy, ahogy ez most van,

2. több, például három, ahogy javasolja Duray (szlovák, magyar, ruszin),

3. nem tudom.

A blog felhívja a figyelmet: ha az olvasó nem ért egyet azzal, hogy Szlovákiában csak a szlovák legyen az államnyelv, nem kell mást tennie, mint az általuk mellékelt linken elérhető szavazáson a "viac, napríklad tri, ako navrhuje Duray" válaszra kattintani.

"Az állás szoros, jelenleg még 49%:51% az egy, szlovák államnyelv javára" - írja a blog, ám az adatok - talán éppen az ő közreműködésük révén is - időközben megváltoztak. Cikkünk írásakor már a soknyelvű Szlovákia lehetősége vezetett, 64 százalékkal. (F. E. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.