Vona tüzelt a Kereszttűzben

Vona Gábor Izraelbe küldte Betlen Jánost hétfőn a Nap-Keltében, ezt mindenki tudja, akit érdekel. De hogy ez hogyan, milyen körülmények között történt, azt kevesebben tudják. Munkatársunk igen, ő is az egyik kérdező volt.

Ugyanúgy indult, mint a többi, reggeli stúdióbeszélgetés a Nap-Keltében: korai kelés, a rádióban még az előző napi híreket ismétlik, forgalom alig, érkezés jóval a "fellépés" előtt, kávé, friss újság. Betlen János, a műsorvezető már az influenzáról kérdez bent, mialatt a Jobbik első embere, Vona Gábor érkezik. Udvariasan kezel mindenkivel. (Az EP-kampányban Morvai Krisztina, a Jobbik listavezetője még friss pogácsával  kínálta a kérdezőket. Azután a kamerák előtt már csak "magukfajták" voltunk.)

Vona az öltözőben a friss újságokat lapozza. Előbb a Magyar Nemzetet, de pár pillantást a Népszavára is vet. Az időjárás-jelentés alatt már menni kell "beállni", Betlen udvariasan előreengedi Vonát és a kérdezőket, Krug Emíliát a 168 Órától és engem.

Ugyanúgy indult, mint a többi reggeli stúdióbeszélgetés. Kisléta és a romagyilkosságok kezdésnek, Vona titkosszolgálati háttérről beszél, és azt mondja, ha becsukjuk a szemünket, mi is láthatjuk a háttérben Draskovics Tibor arcát. Összerakja, hogy a Cozma-gyilkosság után milyen hamar megtörtént a tatárszentgyörgyi gyilkosság, mintha "valaki el akarta volna terelni a figyelmet olyan irányba, mintha Magyarországon a cigányság lenne az áldozat".

Vona határozottan hozzáteszi: ha a Jobbik kormányozna, ilyen esetek nem történhettek volna meg. Lenne ugyanis csendőrség, bár hogy kinek az irányításával, milyen formában, arról még maga az elnök sem tud közelebbit mondani, jóllehet, pártja egyik fő követeléséről van szó. Megemlítem neki, hogy legutóbb, mikor Morvai Krisztinát kérdeztem e pulpitus mögül a holokauszttagadás jogi szankcióiról, mocskolódó üzeneteket kaptam adás után, benne javaslattal arra, hogy szeretteimmel mit és hogyan kellene csinálnom, illetve hol is kellene inkább élnem. "Sajnálom, nincs nálam zsebkendő, hogy letöröljem a könnyeimet" - mondta.

A Kereszttűz tizenhét perce így gyorsan lepereg, Betlen már időn túli kérdésként teszi fel: a neonácik által tervezett budapesti Rudolf Hess-emlékmenet kapcsán mit javasol a Jobbik támogatóinak, menjenek, vagy ne menjenek. "Könyörgöm, hagyjon már engem békén ezzel. Állandóan bejövök ide, és mindig '44-ről, a holokausztról meg Rudolf Hessről kérdeznek, hát egyszer üljünk le, rendeljünk egy sört, és akkor beszéljünk a második világháborúról" - mondja, majd Betlen visszakérdezésére hozzáteszi: "Ha önt ennyire izgatja, meg foglalkoztatja ez a zsidókérdés, akkor költözzön ki Izraelbe!"

Az operatőr jelzi, lejárt az idő, de hiába, még hátravan néhány ütésváltás: Vona szerint méltatlanok a kérdések (nem is válaszol rájuk), Betlen viszont erőteljes gesztussal közli: az izraelezés felháborítja. Vona szerint Betlen "ne mutogasson". A válasz egy szűk "viszontlátásra!", majd jön a a Vona-féle: "Szebb jövőt!"

Snitt. Kamerán kívül Vona kezel a kérdezőkkel, Betlennel is, és ütemes léptekkel távozik. Az új vendég, Horn Gábor (SZDSZ) már érkezik is, tekintetük sem találkozik Vonával.

A váróban Suchman Tamás (MSZP) gyújt rá. A beszélgetés végét kapta el. Mérgelődik.

Alig egy órával később Bajnai Gordon miniszterelnök a szocialista frakcióval való egyeztetés után közli: Budapest és Magyarország nem lehet az újfasiszták paradicsoma, meg kell akadályozni a tervezett Rudolf Hess-emléktüntetést. Szerinte a magyar jog adta lehetőségek maximumát kihasználva meg kell akadályozni, hogy Magyarországon újfasiszták, neonácik "grasszáljanak"; hogy Magyarországot tekintsék vonzó terepnek azok, akik a "maguk ordas eszméit" teríteni szeretnék.

Betlen János műsorvezető, mögötte a Jobbik elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.