Nem drágultak a tankönyvek

Nem drágultak tavaly óta a tankönyvek: sőt, az iskolák némiképp olcsóbb köteteket is rendeltek az idén. Több mint félmillió diák ingyen kapja az összes könyvet: igaz, lehet, hogy csak kölcsönbe.

Átlagosan 1001 forintot kell majd fizetniük a szülőknek egy közismereti, és 1820 forintot egy szakképzési tankönyvért - derül ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium tankönyvrendelési adataiból. Ez tavalyhoz képest némiképp olcsóbb tankönyveket jelent: az előző tanévben egy közismereti tankönyv átlagosan 1088, egy szakképzési tankönyv pedig 1826 forintba került. A tárca szerint azonban ebből még nem feltétlenül kell azt a következtetést levonni, hogy az iskolák a gazdasági válság miatt most az olcsóbb tankönyvek közül válogattak: ingadozások az átlagárban minden évben lehetnek.

A 2009/2010-es tanévre vonatkozóan csak a szakképzés szakmai tankönyvei esetében lehetett a legmagasabb fogyasztói árat emelni. Az egyes tankönyvek ára így változhatott, de az ártáblákra és a piaci versenyre is tekintettel számottevő áremelés nem következett be - tájékoztatta lapunkat az oktatási tárca.

A tankönyvekért a rászorulóknak nem kell fizetniük. A több mint félmillió, ingyenes tankönyvellátásra jogosult diák után tízezer forintos tankönyv-támogatási normatíva jár. Ebből kell megoldani a tartósan beteg, a testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, a pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, a három- vagy többgyermekes családban élő, a nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő diákok ingyenes tankönyvellátását.

Készülnek a tankönyvek

A tízezer forintos normatívát, illetve a többi tanuló után járó ezerforintos általános támogatást úgy kell felhasználni - akár az évfolyamok közötti átcsoportosítással -, hogy az arra jogosultaknak semmiképpen se kelljen fizetniük a tankönyveikért. Az oktatási tárca rámutat: az ingyenes tankönyvellátás biztosításának egyik lehetséges módja a tankönyvkölcsönzés. Vagyis nem biztos, hogy minden rászoruló örökbe kapja majd a tankönyveket.

Mindössze 106 forintba kerül az idei legolcsóbb megrendelt tankönyv, amely egy szövegértés-szövegalkotás feladatgyűjtemény: ebből összesen 845 darabot rendeltek az iskolák. Jóval kevesebbet, mindössze 30 darabot kértek viszont az idei legdrágább kötetből, a Povijest za 6. razred osnovne Skole című nyelvkönyvből, amely 19 095 forintba kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.