Már csak a hiánycél van kőbe vésve

A miniszterelnök tegnap tájékoztatta a szocialistákat a büdzsé irányairól, majd szaktárca szinten kezdtek tárgyalásokat a kormánypárt munkacsoportjaival. Úgy tűnik, Bajnai három "kőbe vésett" számából már csak a hiánycél biztos.

Rövid tanácskozáson tájékoztatta az MSZP parlamenti frakcióját a miniszterelnök a jövő évi költségvetés tervezett irányairól tegnap. Információink szerint Bajnai Gordon elmondta, hogy a forráscsökkentés csak a közbiztonságot és a munka világát nem érinti. A zárt ajtók mögött közölte: csökkenteni kell a közigazgatás működési költségeit. Azok helyére, akik önként távoznak, csak a MeH külön engedélyével lehet új embert felvenni.

Leállítják a hazai forrású fejlesztéseket, de a lehető legtöbbet akarják kivenni az uniós kasz-szákból. Az önkormányzati rendszerből kivonandó 120 milliárdról azt mondta: szűkíteni kell a feladatokat, csökkenteni az emelt szintű szolgáltatásokat. Az oktatás és az egészségügy nem lesz a költségvetés vesztese, de az önkormányzati rendszerben ösztönözni kell a társulásokat. A közösségi közlekedés regionális alapú rendszerének kiépítéséről beszélt: vagyis adott összegből adott régió dönti el, hogyan akarja megoldani a közlekedést.

A kormányfő a tanácskozás után közölte: a 2010-es költségvetés a stabilitásról, a növekedésről és a biztonságról szól, világos prioritásokat tartalmaz majd; utóbbiak közé sorolta a közbiztonságot és a közrendet. A büdzsé másik prioritása a munka becsületének helyreállítása. Közölte: szeptemberben benyújtják a költségvetést.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, a szocialisták egységesek a jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiánycél elfogadásában. Szerinte csak ez a szám van "kőbe vésve", az önkormányzatoktól elvonandó 120 milliárd és a közösségi közlekedésen megspórolandó 70 milliárd nincs. (E három számot Bajnai nevezte "kőbe vésettnek" a szocialisták legutóbbi pártkongresszusán.)

Arra a felvetésre, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozatban szerepel mind két tétel, azt válaszolta: az egyeztetéseken a feladatokról, azok átcsoportosításáról beszélnek majd először, csak utána a számokról. A nagyságrend hasonló lesz a szándéknyilatkozatban foglaltakhoz, de nem "mindenáron" kell azokat meghatározni - fogalmazott. Mindez nem azt jelenti, hogy az MSZP szembemenne Bajnai szándékaival, a célokban egyetértenek.

A frakcióvezető-helyettes úgy véli: a kormány nyitott arra, hogy a hiánycél tartása érdekében "együttgondolkodás" kezdődjék a részletekről, azaz, ha például az önkormányzati 120 milliárdot máshol is meg lehet spórolni, úgy tegyenek kísérletet arra. Ha nem lehet, marad az önkormányzati rendszer. "Nem a szám, az eredmény van kőbe vésve" - mondta.

Információink szerint a szocialisták több munkacsoportot alakítottak, amelyek Bajnaival és az érintett szaktárcák képviselőivel egyeztetnek a költségvetésről. Tegnap a közlekedési, a szociális, az oktatási és az önkormányzati tárcával egyeztettek egy-egy órában.

Gúr Nándor, a szociális tárgyalódelegáció vezetője lapunknak azt mondta: számok egyelőre nem hangzottak el. "A prioritásokról és címszavakról, mint például az Út a munkába program szélesítéséről szó volt, de még az elején tartunk".

Úgy tudjuk, hogy az MSZP frakciója augusztus 19-én informális ülést tart, s a hónap utolsó napján a teljes képviselőcsoportot tájékoztatják az addigi tárgyalásokról.

Bajnai Gordon az MSZP frakciójához siet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.