Kocsis ment is, marad is

Önként távozott a Máv-Start Zrt. igazgatóságának éléről Kocsis István a BKV vezérigazgatója. A BKV éléről nem kell távoznia. Budapest vezetői megvárják a vizsgálatok eredményeit.

A főpolgármester, helyettesei és a városháza frakcióvezetőiből álló kabinet tegnapi ülése után Kocsis István, a BKV vezérigazgatója ismeretlen tettes ellen feljelentést tett cége volt humánpolitikai igazgatója, Szalainé Szilágyi Eleonóra 100 milliós végkielégítése és továbbfoglalkoztatása ügyében. (A BKV belső jelentzése szerint a Szalainé nem volt jogosult végkielégítésre, mert a kiutalásakor már hónapok óta felvette a nyugdíját.)

Később Kocsis bejelentette lemondását a Máv-Start Zrt. igazgatóságának elnöki posztjáról. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a személyszállítással foglalkozó MÁV-Startnak és a BKV-nak több közös projektje lesz az elővárosi közlekedésben. Az viszont összeférhetetlen, hogy Kocsis legyen a megrendelő és a szolgáltató is. A valódi magyarázat azonban inkább a BKV végkielégítési ügyeiben kereshető.

Kocsis a BKV vezérigazgatói székéről aligha mond le önként. Más lehetőség pedig nem adódik a menesztésére. Egyelőre semmilyen - munkaügyi bíróságon is védhető - szakmai ok nincs az elbocsátására. Talán ez a felismerés késztette visszakozásra a szocialistákat. Az MSZP pénteki elnökségi ülésén még egyhangúlag állást foglaltak a BKV végkielégítési ügyeinek szigorú kivizsgálásáról, a szükséges személyi konzekvenciák levonásáról, a hétvégén viszont több ennek ellentmondó nyilatkozat is napvilágot látott.

A hétfői kabinet ülésen pedig Steiner Pál szocialista frakcióvezető és Hagyó Miklós városüzemeltetésért felelős főpolgármesterhelyettes arról tájékoztatta Demszky Gábor főpolgármestert, hogy személyi kérdésekről nem esett szó a fenti tanácskozáson. A kabinet által elfogadott tíz pontos intézkedési tervből pedig éppen szocialista javaslatra maradt ki az a félmondat, miszerint a vizsgálatok eredményének függvényében „a városüzemeltetési főpolgármesterhelyettes készítsen elő szakmailag alátámasztott személyi döntést”.

Kocsis István

- Egy ilyen előterjesztést csak ketten jegyezhetünk: Ikvai-Szabó Imre és én - magyarázta Hagyó. - A cégvezetők kinevezésére és elbocsátására vonatkozó határozatokat viszont csak a gazdasági bizottság hozhat, amelyben a szocialisták csupán az SZDSZ-esekkel együtt élveznek többséget. Ők viszont támogatják Kocsist, akinek menesztését a Fidesz sem sürgeti. - Kocsis elbocsátása csak az ügy eltussolására lenne jó - mondja Tarlós István fővárosi Fidesz-frakcióvezető.

- A koalíciós megállapodás értelmében a BKV élére a szocialisták állítanak jelöltet, így ők tehetnek javaslatot a felmondásra is - hangsúlyozza Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes, aki szerint a városvezetés nem kapott egyértelmű jelzést arra, hogy a szocialisták valóban megválnának a vezérigazgatótól. - Kocsis kinevezésekor úgy tűnt, személye révén jelentős bizalmi tőkéhez jutott a város, ennek segítségével rendezhető a cég finanszírozása.

Ráadásul a BKV vezetőjének kinevezése és menesztése nem kizárólag fővárosi ügy. Ebbe a kormánynak mindig is "beleszólása" volt. Kormánygarancia nélkül aligha vehet fel hitelt a BKV, enélkül pedig aligha stabilizálható a cég pénzügyi helyzete.

Információink szerint a főpolgármester is bizalmáról biztosította Kocsist. A városháza ezt nem ismeri el, mondván Demszkynek alkalma sem volt egy ilyen gesztusra. Az általa kidolgozott intézkedési terv mindenesetre felszólítja a BKV-t a végkielégítések legalább egy részének visszaperlésére, a jelenlegi szerződések felülvizsgálatára. Kocsis már délután közölte: megkezdte a munkaszerződések átvizsgálását és módosítását. Ezzel tesztelhető a vezérigazgató korábbi állítása, miszerint ő nem kötött a rendőrségi nyomozás tárgyává is tett szerződésekhez hasonló szerződéseket.

A BKV vezérigazgatója, illetve a felügyelőbizottság augusztus 26-án számol be a vizsgálatok eredményéről. Székely Gábor, az fb elnöke kérdésünkre azt mondta: a vizsgálatra a cég belső ellenőrzése a legalkalmasabb. Egy külsős cég megbízása csupán újabb támadási felületet adna. Kocsis az általa elrendelt belső vizsgálat eredményeire hivatkozva 2007-ben és 2008-ban összesen 3,2 milliárd forint végkielégítés kifizetéséről adott számot tegnap.

Az ezekre alapot adó elbocsátások többségéről elődje, Antal Attila határozott, a kifizetések zömét az azóta végkielégítés nélkül távozott Balogh Zsolt hagyta jóvá. Kocsis közleménye szerint vezérigazgatóságának ideje alatt csupán 168 millió forintot fizettek ki erre a célra, ami csupán harmada munkaszerződésük szerinti járandóságuknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.