Éneklő tinik a füzeteken és tolltartókon

Keveset változott tavaly óta az írószerek és füzetek divatja. A szülők továbbra is választhatnak olcsót és irreálisan drágát is. A gyereket nem célszerű kihagyni a vásárlásból, mert esetleg kevésbé lelkesen tanul majd.

A tanítónők minden évben összeállítanak ugyan egy csomagot a szülőknek arról, hogy mire lesz majd szükségük a diákoknak a tanév során. A szülőknek azonban nincs könnyű dolguk, hiszen a gyermek osztályában dúló aktuális divatra is figyelniük kell. A választás nem egyszerű: drágát, olcsót, minőségit és silányat egyaránt lehet venni már nyár közepe óta a hipermarketekben, és széles a skálája a divatos díszítőelemeknek is.

Hannah Montana, High School Musical, Disney-rajzfilmek főszereplői, Superman, Star Wars és Hello Kitty - a tanszerek slágerfigurái nem változtak túl sokat tavaly óta. Az ilyen mintájú füzeteket, tollakat, tolltartókat és táskákat lehet a legkönnyebben eladni az idén is az alsó tagozatos kisdiákoknak.

- Most éppen nem égek semmilyen lázban - meséli Robi, aki szeptemberben lép az általános iskola negyedik osztályába. - Sima füzeteim vannak. A munkafüzetből viszont inkább a mesehősöst szeretem, mert azokat a feladatokat izgalmasabb megoldani - magyarázza, azután hozzáteszi: az osztálytársai közül sokan vásároltatnak szüleikkel különleges dolgokat. Például illatos filctollat, emeletes tolltartót, szagos radírt. - Nekem táskában is csak az a legfontosabb, hogy jó nagy legyen, akkor bele-
fér minden. A tornazsákból
is a kényelmeset szeretem, bár tavaly a színe is nagyon szép volt.

- Nekem a minőség számít - teszi hozzá Robi anyukája, Liza. - Jól fogjon a ceruza, a zsírkréta ne maszatoljon, és a füzet lapjai ne csússzanak, lehessen rájuk rendesen írni. Ezért hajlandó vagyok akár többet is fizetni. - Az aktuális divat Liza fiát is gyakran eléri, de hamar le is cseng. - Attól függ, hogy az osztálytársak miről beszélnek - világítja meg a helyzetet az édesanya.

Enikő most kezdi majd az első osztályt. Nagy vágya egy "nagylányos" táska és egy Hannah Montana-s emeletes tolltartó volt. - Kaptunk listát a beszerzendő dolgokról, de nem viszem túlzásba a vásárlást - mondja édesanyja, Mónika. - Év közben is minden beszerezhető, és akkor nem veszem meg feleslegesen a dolgokat előre. Ráadásul a tanév közben derül ki, hogy mi a sláger, miért rajong az egész osztály: akkor pedig lehet pótolni a hiányzó "menő" dolgokat.

A tanítók az első osztály megkezdése előtt listát állítanak össze a szükséges tanszerekről. - Mindenből a legegyszerűbbet kérjük, hogy ne rójunk túl nagy terhet a szülőkre - magyarázza Imeli Éva, a tatabányai Ságvári Endre Általános Iskola tanítónője. - Nem az egységcsomagot ajánljuk, hanem részletesen megmondjuk, melyik tantárgyból mi kell majd. Így semmit sem vesznek meg feleslegesen a szülők. Tornaruhából viszont egységeset szeretünk: fiúknál fehér póló, fehér zokni, sötét nadrág, lányoknál dressz. De utóbbiaknál is elfogadjuk, ha csak póló és nadrág van - teszi hozzá a tanárnő.

Imeli Éva azt mondja: a különbségek inkább a tolltartók és a táskák között mutatkoznak meg. Ezeknél ugyanis nagyon széles a választék, és tetemes az árkülönbség. A tanítónő is úgy látja: ha egy láz beindul, a gyerekek egymást húzzák. A válságot eddig nem lehetett érezni, de az idén talán kicsit nehezebb lesz a szülőknek az évkezdés.

Vannak azért praktikák, amivel sokat lehet spórolni. - Az a legegyszerűbb, ha a füzeteket mi magunk kötjük be - mondja Nikolett, akinek a kislánya most megy a második osztályba. - Mindenféle divatos mintájú csomagolópapírt lehet kapni, és így sokkal olcsóbban megússzuk, mintha az eleve díszített tanszereket vennénk meg. - Tavaly Panni lányom minden füzete és könyve tündéres, pillangós és virágos volt. Az idén ezen mindössze annyit változtatunk, hogy a különféle tantárgyak különféle mintát kapnak - meséli az anyuka. A táskát pedig kimossa, és megvarrja, hátha akkor nem kell újat venni. De egy hercegnős tolltartót így is vásároltak már Panninak.

Az szülők egybehangzóan állítják: az a legfontosabb, hogy a kicsiket nem szabad a vásárlásból kihagyni, mert akkor nem hordják szívesen magukkal a tanszereiket, és jóval kisebb lelkesedéssel tanulnak.

A legtöbb dolgot az iskolakezdéshez egy helyen is meg lehet kapni. Egy hipermarket ajánlataiból csemegézve kiderül, hogy legolcsóbban 9000 forintból lehet felszerelni egy elsős diákot írószerekkel, füzetekkel. Ez az ár persze az egyéni igényektől, mintáktól és trendektől függően a csillagos égig is felkúszhat.

 

14-32 füzet 4 db 40-200 Ft/db
20-32 füzet 1 db 40-200 Ft
27-32 füzet 4 db 40-200 Ft/db
Leckefüzet 1 db 40-200 Ft
Üzenő füzet 1 db 40-60 Ft
A5 füzetborító 10 db 65-135 Ft/db
Ellenőrző borító 50-124 Ft/db
Tankönyvborító 65-99 Ft/5 db
Füzettartó box 500-700 Ft/db
Írólap 2 csomag 30 Ft/cs.
Rajzlap
A4 félfamentes 20 db
100 Ft/cs.
Rajzlaptartó
mappa 1 db
250-600 Ft
Technika csomag 1 db 750 Ft/cs.
Grafitceruza HB 4db 125 Ft/cs.
Radír 1db 15-80 Ft

Hegyező 1 db

169-1000 Ft

Színesceruza-készlet 1500 Ft
Vízfesték 12 színű 1 db 535 Ft
Ecset 85 Ft/4 db
Ecsettál 1 db 129 Ft
Barkácsolló 1 db 80-415 Ft
Tolltartó 130-2700 Ft/db
Iskolatáska 2000-8500 Ft/db
Tornazsák 320-2600 Ft/db

A kutyásat vagy a hercegnőset válasszam?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.