Budapesten akarnak menetelni a neonácik

Az egykori főnáci, Rudolf Hess halálának évfordulójára nemzetközi felvonulást szerveznek a magyar nemzetiszocialisták. Ugyanezen a napon, augusztus 15-én antifasiszta demonstráció is lesz a fővárosban: szintén külföldi részvétellel.

A hungarista és neonáci szervezeteket összefogó NS Front nevű magyar nemzetiszocialista tömörülés Rudolf Hess emlékére felvonulást és koncerteket szervez Budapesten.

Rudolf Hess a kezdetektől Adolf Hitler harcostársa, sokáig helyettese volt. A nürnbergi perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték; 1987-ben, 93 évesen halt meg a spandaui börtönben. Halálának évfordulóján a németországi neonácik egy időben rendre felvonultak a sírjánál, de ott évekkel ezelőtt betiltották a demonstrációt.

A budapesti neonáci rendezvényt augusztus 15-én akarják megtartani. Bővebbet egyelőre nem lehet tudni: az emlékmenet és a koncertek helyszínét a szervezők csak két nappal az esemény előtt fogják nyilvánosságra hozni. Az óvatosságon túl ez arra is utalhat, hogy még nem sikerült beszerezni a szükséges engedélyeket. A BRFK-n ezzel kapcsolatban későbbre ígértek tájékoztatást. (A rendőrség - arra hivatkozva, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható - korábban már elutasított egy ilyen demonstrációs bejelentést, és az elutasító döntést a bíróság is jóváhagyta.)

A neonáci felvonulásra invitáló plakát német és angol nyelven is hozzáférhető a világhálón: a szervezők tehát külföldiek részvételére is számítanak. Magyar antifasiszta mozgalmak szerint Budapestre akarnak jönni azok a neonáci szervezetek, amelyek "saját hazájukban nem ünnepelhetik meg Hitler első számú helyettese, Rudolf Hess halálának évfordulóját".

Civil szerveződések ezért tiltakozó demonstrációt hirdettek a kérdéses időpontra, augusztus 15-ére, a Városháza parkba. A "szélsőjobb elleni nemzetközi békés akciónapként" beharangozott, koncertekkel színesített rendezvényen a tervek szerint külföldi náciellenes aktivisták, és más országokból érkező politikusok is jelen lesznek.

Berlin, 2009. július 12-én - a fasizmus ellen tüntettek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.