Újra előveszik a fegyveres bűnözőket

Tíz évre visszamenően minden lőfegyverrel elkövetett, továbbá az összes robbantásos bűnügy aktáit újra előveszi a rendőrség - tudta meg a Népszabadság. A romák orgyilkosai ellen indított hajtóvadászatba bekapcsolódott az Információs Hivatal is.

"Kisebb háború megvívásához elegendő" fegyvert foglalt le a rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivatallal közösen végrehajtott akcióban Borsod megyében. Harminc gépkarabélyt és egy, az elsődleges vizsgálatok szerint működőképes lángszórót foglaltak le a nyomozók. A hatástalanított gépfegyvereket a szakértő szerint másodpercek alatt vissza lehetett volna élesíteni, ezért az ORFK várhatóan már a közeli napokban kezdeményezi a fegyverek hatástalanításának módját szabályozó rendelkezések szigorítását. Lapunk úgy értesült, a fegyvereket birtokló férfi Á. László, akit a rendőrség őrizetbe is vett, és kezdeményezi az előzetes letartóztatását. Ő egy korábbi fegyveres üggyel összefüggésben már felkeltette maga iránt a rendőrség érdeklődését, mint a bűnbanda egyik lehetséges fegyverszállítója.

A mostani borsodi eseten kívül még öt alkalommal foglalt le a rendőrég a Nemzetbiztonsági Hivatallal közös felderítő munka eredményeként fegyvereket Borsod, Szolnok, Pest, Heves és Nógrád megyében. Szolnok megyében három órával a szintén a romák sérelmére elkövetett sorozatba illő tiszalöki gyilkosság után akadt fenn egy ellenőrző-áteresztő ponton illegálisan tartott fegyvereikkel két orvvadász. Hevesben 600 Makarov-lőszert szállított ki az egyik futárszolgálat egy férfi lakására. Az encsi rendőrkapitányság területén pedig akkor csapott le a rendőrség K. Lászlóra, amikor a férfi elindult az egyik szélsőjobboldali szervezet félkatonai alakulatának kiképzésére. A nála talált "hatástalanított" fegyver másodpercek alatt visszaélesíthető volt. (Tegnap Veszprém megyében egy időben tizenkét helyen tartottak házkutatást a rendőrök; lőszereket, lőport, lőfegyvereket foglaltak le. Egy fiatalkorút őrizetbe is vettek.)

A romák elleni támadássorozat nyomozásának részeként Benzce József országos rendőrfőkapitány elrendelte, hogy a rendőrség tíz évre viszszamenően vizsgálja át az öszszes, lőfegyverrel és robbanóanyaggal elkövetett bűncselekmény aktáit. Nem zárható ki ugyanis, hogy már korábban is elkövettek fegyveres bűncselekményt a romák orgyilkosai. Magyarországon 1999 óta 63 robbantásos bűncselekményben és 524, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés gyanújával indítottak a hatóságok büntetőeljárást.

A rendőrség a polgárőrséggel közösen megerősítette azoknak a településeknek a védelmét, ahol nagy számban élnek romák, s emiatt az orgyilkosok potenciális célpontjai lehetnek. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke elmondta: az ORFK kétszáz településen kért 24 órás polgárőrszolgálatot. Ehhez a kancellária százmillió forintos támogatást ígért a szövetségnek, amely négyezer polgárőrt mozgósít állandó szolgálatra azokon a településeken, ahol a fokozott készültség mellett sem képes a rendőrség állandó jelenlétet biztosítani.

A kislétai esetet követően is lefoglalta a rendőrség a tetthelyre vezető utak környékén működő tér- és forgalomfigyelő, valamint a magánkézben lévő biztonsági kamerák felvételeit is. Azt a rendőrség nem hozza nyilvánosságra, hogy a felvételeken találtak-e olyan kockákat, amelyeken a tetteseket, illetve az autójukat látni.

Noha minden eddigi támadás autópályákhoz közeli településeken történt, a rendőrség egyáltalán nem zárja ki, hogy a gyilkosok a támadás után nem a jól ellenőrizhető sztrádák felé menekülnek, hanem földutakon, mellékutakon hagyják el a "veszélyzónát". Éjjellátóval felszerelt autóval gyakorlatilag bármilyen irányban észrevétlenül elhagyhatják a területet, még mielőtt a rendőrség felállítaná az ellenőrző-áteresztő pontokat. A romák orgyilkosai után indított hajtóvadászatba bekapcsolódott a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (utóbbi kapacitásának jelentős részét a romák orgyilkosai után nyomozó rendőri egység rendelkezésére bocsátotta, s megrendeléseiket soron kívül teljesíti) mellett az Információs Hivatal is.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának illetékese a Népszabadságnak azt mondta: a hírszerzés figyeli azokat a hírforrásokat, amelyek esetleg külföldi elkövetőkre vagy külföldi megbízókra utalnak. Egyelőre semmi nem támasztja alá azt a feltételezést, hogy a tettesek külföldiek utasításait hajtanák végre, azonban a hatóságok még ezt a lehetőséget sem vetették el teljesen.

A család kérésére a nyíregyházi Jósa András Kórház a továbbiakban nem ad tájékoztatást annak a 13 éves kislánynak az állapotáról, akit roma édesanyjával együtt ért orvtámadás Kislétán hétfőn - közölte az MTI. A legutolsó, szerdai kórházi tájékoztatás szerint a lánynak jók az esélyei a felépülésre, amelyhez 4-6 hetes gyógyintézeti ellátást tartottak szükségesnek a kezelőorvosai.

Paul Lendvai: Polgárháborús állapotok alakulhatnak ki

A Der Standard című osztrák napilap az európai és a magyar romák helyzetéről közölt csütörtökön vendégkommentárt Paul Lendvai tollából. "A Magyarországon elkövetett célzott gyilkosságsorozat, amelynek eddig hét roma esett áldozatául, valamint más erőszakos cselekmények szélsőjobboldali csoportok uszításának a következményei is" - mutat rá a cikkíró, aki szerint a több mint hatszázezer roma esélytelenségéért és nyomorúságos helyzetéért felelősek a szociálliberális kormányok is. "A romák bűnbakként való folyamatos megbélyegzése a jobboldali-radikális médiában, és a rendőrség tehetetlensége a tettesek kézre kerítésében viszont még rosszabbat sejtet: polgárháborús állapotok alakulhatnak ki a magas roma lakosság arányú falvakban és városrészekben" - írta . "A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság hátterében vélhetően olyan személyek állnak, akik soha egy rossz szót nem mondtak még cigányokra nyilvánosan, viszont kihasználják a gárda és a Jobbik által feltüzelt hangulatot, és tettükkel tovább szítják a tüzet" - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung tegnapi riportjában. A szerző, Georg Paul Hefty szerint ez lehet az egyik oka, hogy az FBI szakembereivel megerősített magyar rendőrség hónapok óta nem képes eredményt felmutatni. (Hírösszefoglalónk)

Nemzeti kerekasztal létrehozására tett javaslatot a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke a romák elleni támadások miatti feszültségek kezelése érdekében egy tegnapi egyeztetésen. Horváth Aladár azt indítványozta, hogy hozzanak létre nemzeti kerekasztalt a köztársasági elnök, a közjogi méltóságok, ellenzéki és kormánypárti vezetők, politikusok, valamint a történelmi egyházak, roma és nem roma szervezetek, továbbá a médiumok vezetőinek részvételével a demokratikus államrend megszilárdítása, a nemzeti béke megőrzése érdekében. Emellett Sólyom László államfő vezetésével tartsanak antirasszista felvonulást, tüntetést az említett vezetőkkel közösen.

A gyilkosság óta esténként gyertyák mellett virrasztanak a kislétaiak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.