Országos már a vita az onkológián

Vizsgálatot indít az egészségügyi tárca az Országos Onkológiai Intézetből visszairányított betegek miatt. A miniszter szerint olyan beteget az intézmény nem küldhet el, akinek ellátása máshol nem megoldott. A központ vezetése tagadja, hogy korlátozást vezetett volna be. Orvosok azonban erre hivatkozva mondtak fel.

- Orvosi és szakmai alapelv, hogy csúcsintézményből olyan beteget nem küldök el, akinek ellátása máshol nem megoldott. Ma 43 onkológiai és 13 sugárterápiás centrum van az országban, de vannak olyan speciális ellátások, amelyeket ezekben nem tudnak megadni. Az ilyen feladatokat - és csak ezeket - a területi ellátási kötelezettségen felül is el kell látnia az országos intézetnek - reagált Székely Tamás egészségügy miniszter arra a hírre, hogy az onkológiai intézetben korlátozásokat vezettek be a betegfelvételek ügyében. Betegek sorának ellátását utasította vissza pénzügyi okokra hivatkozva az országos intézmény. Cikkünkben csütörtökön példaként egy nyíregyházi asszony esetét hoztuk fel, aki méhnyakrák műtétre érkezett a Kékgolyó utcába, onnan azonban visszaküldték a lakóhelye szerinti centrumba. Az intézet nőgyógyászati osztályának orvosa nem engedte azonban haza az asszonyt, egy másik fővárosi kórházban elvégezte a műtétet. Akárcsak többtucatnyit is azóta.

Az onkológiai intézet igazgatója szerint erre nem lehetett szükség. Kásler Miklós a Klubrádiónak tegnap azt mondta: minden területen kívüli beteg előjegyzési listára kerül. Ha valakinek a betegsége azonnali beavatkozást, kezelést igényel, a területi illetékes kórházba küldik. Ha olyan terápiáról van szó, amit csak az intézet tud megadni, a betegeket azonnal ellátják vagy felveszik.

A nyíregyházi asszony esetében azonban a sürgősség egyértelmű volt, ahogy az is kiderült: ott, ahonnan küldték, nem tudták volna elvégezni a beavatkozást. Erfán József, a nyíregyházi Jósa András Kórház onkológiai osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy betegeik 15-20 százalékát kell a "csúcsintézménybe" küldeniük, ők ugyanis nem jártasak bizonyos onkológiai eljárásokban. Mint például az említett asszony esetében, akinél egyszer már műtött, kiújult daganatról volt szó, ami különleges operációt igényel. Ha viszszakerül, legfeljebb egy "másodlagos", gyógyszeres megoldást találhattak volna számára. De másik két beteg esete is bizonyítja: az országos intézetből küldtek el pénzügyi okok miatt területen kívüli, "csúcsellátást" igénylő betegeket. Két, májrákban szenvedő, visszaküldött beteg közül az egyik azóta túlvan a műtéten, a másik kórházban várja a beavatkozást. A "várakozó" jelenleg a Semmelweis Egyetem I-es sebészetén fekszik, s mint mondja: az operáció előtti utolsó pillanatban hívták föl az országos intézetből, hogy pénzügyi okok miatt nem végzik el a beavatkozást, s visszaküldték oda, ahonnan beutalták. Ott azért nem tudták ellátni, mert a beavatkozásra képes egyetlen orvos váratlanul meghalt.

Kásler Miklós a Klubrádiónak azt is mondta, hogy a nőgyógyászati osztályról sem küldenek el pácienst, hozzátéve: az elmúlt négy napban ugyan kialakult egy előjegyzési lista. A főigazgató helyettese, Ottó Szabolcs tegnapi sajtótájékoztatóján viszont azt mondta: ha nem tudják felvenni egy-két héten belül a vidékről érkező betegeket, akkor négy-nyolc hetet kell várniuk előjegyzésben, s ha az előjegyzési idő túl hosszú, akkor küldik terápiás javaslattal a területileg illetékes onkológiai centrumba, ahol kötelesek fogadni. A vezető szerint a területi ellátási kötelezettség mellett nem valósítható meg, hogy az intézet az ország bármely részéről érkező betegeket azonos módon vegyen fel.

A felmondásokkal kapcsolatos hírt is cáfolni kívánta Kásler Miklós. Nem ismerte el, hogy az intézet nőgyógyászati osztályának vezetői távoznának. Azt mondta, hogy egy orvos valóban el akar menni az intézményből, egy másik pedig gondolkodik a távozáson.

Ungár László, a nőgyógyászati osztály vezetője valójában azonnali hatállyal lépett ki, míg helyettese felmondási idejét tölti. Szolnoki Andrea, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke arra kérte fel az Uzsoki Kórház vezetését, hogy az onkológiai intézetből távozott, öt magas képzettségű nőgyógyászt fogadja.

A miniszter az ügyben vizsgálatot indított, amely során valamennyi beteg beutalásának körülményeit megnézik, valamint azt is, milyen alapon döntöttek arról, kit irányítanak vissza és kit fogadnak be az országos centrumba. Az Egészségbiztosítási Felügyelet is információkat gyűjt, hogy kiderítse: érte-e sérelem a betegeket.

A vita középpontjában az Országos Onkológiai Intézet
Országos Onkológiai Intézet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.