Feszültség a Magyar Sziget körül

A helyi romák képviselője szerint bőrfejűek támadtak cigányokra Verőcén, ahol most zajlik a radikális jobboldali Magyar Sziget rendezvény.

A Magyar Sziget a Sziget Fesztivál ellenpólusaként jött létre s idén kilencedik alkalommal rendezik meg Verőcén. A Magyar Szigeten hagyományosan a szélsőjobb mindenféle árnyalata megjelenik, az úgynevezett nemzeti radikálisoktól a náci-nyilas fajvédőkig. Esténként főleg szkinhed zenekarok adnak koncerteket, napközben előadások hallhatók. Az egyik előadás témája - méghozzá egy jobbikos résztvevő prezentálásában - a holokauszt tagadása lesz.

A Magyar Szigetre érkező bőrfejűek és a verőcei romák között korábban is voltak konfliktusok. Három éve egy cigány férfi a Népszabadságnak elmondta, hogy hajnalban németül üvöltöző kopaszok rugdosták háza kapuját.

A szóbeli inzultusokon túl ezúttal fizikai atrocitás is történt. Gáspár István, a helyi romák szószólója legalábbis az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy kopaszra nyírt, fekete nadrágot és pólót, fehér cipőfűzős bakancsot viselő fiatalok szidalmazták lányát és két unokáját, majd egy hasonló társaság az élelmiszerboltba tartó családtagjaira támadt. Egyik lányát, aki terhes, fellökték, nagyobbik fiát többször megütötték: ezután összeverekedtek a bőrfejűek és a cigányok.

A roma szószóló elmondása szerint értesítették a rendőrséget. Kovács Viktória, a megyei főkapitányság szóvivője ellenben kérdésünkre közölte: a rendőrséghez csütörtök délutánig nem érkezett bejelentés. A sajtóban megjelent információk alapján azonban a rendőrök adatgyűjtést végeznek a helyszínen, s ha kell, megteszik a "szükséges intézkedéseket".

A rendőrségi változat szerint az történt, hogy az egyik utcában - kettős haláleset miatt - virrasztást tartottak, és a Magyar Sziget rendezvényre érkezők, illetve a gyászolók szóváltásba keveredtek egymással.

A rendőrség megállapodott a polgármesterrel, a romákkal és a Magyar Sziget szervezőjével, hogy a látogatók más útvonalon, a szomszédos Kismaroson keresztül közelítik meg az esemény helyszínét. A kérdéses utcát jelenleg rendőrök őrzik, a környéken "megerősített rendőri jelenléttel" igyekeznek biztosítani a köznyugalmat.

Polgárőrök is segítik a rend fenntartását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.