Orgyilkosság oldalvizén

A politikai elit a tőle megszokott módon reagált a kislétai gyilkosságra. Hirtelen mindenki számára rendkívül fontos lett a közbiztonság megerősítése, de még annál is fontosabb, hogy ország-világ tudtára adja: minden részletre kiterjedő tájékoztatásra van szükség a romákat múlt nyár óta rettegésben tartó, már hat emberéletet követelő gyilkosságsorozatról.

Ez talán így is van rendjén. Egy politikus nem teheti meg, hogy nem emeli fel a szavát az efféle szörnyűségek láttán. Persze nem mindegy, hogy mit mond, és még kevésbé az, hogy mit tesz.

Szanyi Tibor az ügyben még hallgató pártokat vonta kérdőre, s egyben a jobboldal radikális szárnyára hárította a felelősséget a történtekért. Akadt roma vezető, nevezetesen Horváth Aladár, aki nemzetközi szervezetek közbeavatkozását tartja szükségesnek, romaellenes nagykoalíciót emleget, és attól tart, hogy valakik - vajh kikre gondolhatott - épp arra játszanak, hogy a romák visszaüssenek vagy visszalőjenek, okot adva a hatalom ellencsapására.

Közben - csakhogy a kapkodás és a fejetlenség teljes legyen - a kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterelnök intézkedéscsomagot rendelt a rendőrség vezetőitől. Igaz, a szaktárca és a rendőrség illetékesei elhűlve hallgatták a szóvivőt idéző és a "csomag" részletei felől érdeklődő újságírókat, merthogy semmiféle csomagot nem készítenek, nem is kért tőlük ilyet senki.

Nem mintha nem lenne mindegy, hogy készül-e új csomag vagy sem. A Jobbik EP-választási sikere óta már a szocialisták számára is kiemelten fontos a közbiztonság, így csomaggal vagy anélkül, a kormányfői ígéret szerint a rendőrség mindent megkap majd, ami a sikerhez szükséges. Felejtsük el, hogy néhány napja még több szocialista azt mérlegelte, nem lenne-e hatásos a rendőri vezetést vagy annak egy részét meneszteni, bizonyítandó, hogy a kormány nem tűri az eredménytelenséget, ha az emberek biztonságáról van szó.

A rendőrség egyelőre semmit nem kér, csak időt, és ki nem mondva azt, hogy hagyják dolgozni. A sorozatgyilkosok elfogása a világ minden rendőrsége számára komoly kihívást jelent, majdhogynem ez a legnehezebben felderíthető bűncselekmény. És valóban: vajon egy, a sorozatba illő újabb gyilkosságot követő második, harmadik, negyedik nap a legalkalmasabb időpont arra, hogy a politikusok kérdőre vonják az ügyben eljáró rendőri egység vezetőit? A nyomozás a múlt héten sem volt sem jobb, sem rosszabb kezekben, és már akkor is volt öt halálos áldozata a sorozatnak. Mégsem akarta senki összehívni az Országgyűlést, de még csak elszámoltatni sem a rendőrséget, hol tart a nyomozás. Azt pedig, hogy a vidéki kistelepüléseken csak szökőévente látni rendőrt, évek óta tudhatja a T. Ház. Ha nem, akkor sem a rendőrség készülékében van a hiba.

Kissé visszatetsző, hogy a törvényhozók egy újabb gyomorforgató gyilkosság oldalvizén próbálnak behajózni a médiába, azt a látszatot keltve, mintha most aztán tényleg meg akarnák oldani az ország közbiztonsági bajait. Megtehették volna ezt korábban, olyan drámai apropó nélkül, mint a kislétai. Persze akkor még nem lehetett volna drámai hangú nyilatkozatokat tenni, s talán nem is kaptak volna ekkora teret a médiában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.