Zsűrizésért ingyenes beavatkozás

Egyre több kórházról derül ki, hogy együttműködött az illegális őssejtkezelési ügy egyik gyanúsítottja, Seffer István kaposvári magánklinikájával, illetve a résztulajdonában lévő IRM Magyarország Zrt. laboratóriumával.

A marcali és a nagyatádi kórház 10-13 esetben adott át a kaposvári magánklinikán működő laboratóriumnak abortumokat, amelyekből őssejtet lehet kinyerni. Tegnap - többszöri megkeresésünk után - a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház is közölte, hogy szerződésben állt a Seffer és Renner Magánklinika Kft.-vel. A keretmegállapodás őssejtek - kizárólag kutatási célú - gyűjtésére, tárolására vonatkozott. A közlemény szerint az őssejtek gyűjtése ellenszolgáltatás nélkül, az előírások és szakmai protokollok alapján, a páciensek beleegyezésével történt. Arra a közlemény nem tér ki, hogy a kaposvári kórháztól hány esetben kapott abortumot a magánklinika.

Míg Marcaliban, Nagyatádon és Kaposváron szerződtek a Seffer-klinikával, illetve az IRM laboratóriumával, addig a nagykanizsai kórház elzárkózott attól, hogy abortumokhoz juttassa a társaságot. Gőgös Péter, a Kanizsai Dorottya Kórház orvos igazgatója közölte: levélben kereste meg intézményüket a laboratórium képviselője, de ők azonnal visszautasították az együttműködést, mert aggályosnak tartották az abortumok átadását. Az orvos igazgató kérdésre elmondta, hogy a nekik küldött levélben nem volt szó őssejtek terápiás felhasználásáról, a laboratórium képviselője kifejezetten kutatási célokra hivatkozva kért abortumokat.

- Volt szakhatósági engedélye magzati abortumok gyűjtésére az IRM Magyarország Zrt.-nek - jelentette ki lapunknak Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Szerinte az sem kifogásolható, hogy a kórházakkal az abortumok gyűjtésére az IRM Zrt. helyett olykor a Seffer-Renner Magánklinika szerződött, mert a két cég közt közreműködői szolgáltató szerződés volt. Más kérdés, hogy az összegyűjtött őssejtet nem használhatták volna sem kutatási, sem terápiás célra. Falus - aki a Nyírő Gyula Kórház főigazgatói székéből került 2007. február 1-jén az ÁNTSZ élére - elmondta: 2007 óta, amióta a részvénytársaság működik, eleinte hetente, s később is rendszeresen ellenőrizte őket a szakhatóság. Az ÁNTSZ 150 abortumot regisztrált, ezeknél rendben volt az adományozási irat is.

Mindez azért is érdekes, mert a Seffer-Renner klinika ügyvezetője a múlt héten még határozottan elhatárolódott az IRM-től, miközben az a cégbírósági adatokból is nyilvánvaló, hogy a klinikát üzemeltető kft. is az IRM Zrt. alapítói közt van. Sőt Seffer István, akit mások mellett már letartóztattak az ügyben, önálló cégjegyzésre is jogosult volt, éppúgy mint Pákh Imre üzletember és Fásy Ádám. Úgy tudjuk, Fásy nélkül a közös üzlet sem jöhetett volna létre.

A két hazai - nemzetközi jogokkal bíró - szépségverseny gazdája több éven át szerepeltette a zsűriben Seffert, cserébe a plasztikai sebész a kaposvári klinikán térítésmentesen fogadta Fásy kuncsaftjait.

Sem az ÁNTSZ-nek, sem az Egészségügyi Minisztériumnak nincs nyomozati jogköre - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn. Az egészségügyi törvény egyértelműen szabályozza, hogy emberből kivett szervért, szövetért ellenszolgáltatást nem lehet kérni, és ellenszolgáltatás fejében nem lehet szervet és szövetet beültetni. Hozzátette: az ÁNTSZ nem végezhet házkutatást, csak azt ellenőrizheti, hogy valóban azt az egészségügyi szolgáltatást folytatják-e egy adott helyszínen, amire a szakhatósági engedély szól. (MTI)

Több kórház együttműködött a Seffer-klinikával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.