Februárra elkészül a Fidesz kormányprogramja, képzik az embereket

Lázasan készül a Fidesz 2010-es választási programja - ez valószínűleg a kormányprogram is lesz. Orbán elnöki stábjában a "képzési igazgatóság" tömegével készít fel szakembereket, politikusokat államigazgatási feladatokra.

Ha nem lesznek előre hozott választások, a Fidesz valószínűleg csak 2010 elején, februárban hozza nyilvánosságra választási programját - nyilatkozta lapunknak Navracsics Tibor, akit Orbán Viktor kért fel a kormányzásra való szakmai felkészülés irányítására. (A politikai irányítás a Fidesz elnökének kezében van.) A 2010-es választási program - ha a párt egyedül kormányozna - a Fidesz kormányprogramja is lesz.

A részprogramok készítése már lázasan folyik, közel harminc munkacsoport/műhely és legalább száz politikus-szakértő dolgozik rajta. A különböző terveket, elképzeléseket adott pillanatban mérlegre teszik, s a helyzetnek megfelelően politikai döntéssel választják ki a megfelelőt. Az egyik fideszes politikus úgy fogalmazott, "Orbán Viktor szeret versenyeztetni". A Jövőnk című vitairat, az Erős Magyarország program és az Igen, Magyarország többre képes európai program alaptézisei határozzák meg a Fidesz választási programját.

Szabó Erika fideszes képviselő vezetésével alakítják ki a személyi feltételeket; a "képzési igazgatóságon", amely az elnöki stábhoz tartozik, már különböző szakembereket, politikusokat készítenek föl államigazgatási, regionális és helyi igazgatási feladatok ellátására. Közülük kerülnek majd ki Fidesz-kormányzás esetén az állami cégek vezetői és felügyelőbizottsági tagjai is.

A Fidesz elnöke Navracsics Tibor frakcióvezető mellett - aki a központi közigazgatás és az erős államkoncepció felelőse - másoknak is adott kormányzati felkészülésre szóló megbízást. Szijjártó Péter elnöki stábfőnök tájékoztatása szerint Szapáry György volt MNB-alelnök a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel (elsősorban az IMF-fel) való kapcsolattartás, Balogh Gábor öttusázó világbajnok a sportkoncepció és utánpótlás-nevelés, Fónagy János a MÁV és a tömegközlekedés koncepciójának felelőse. Szász Károly volt PSZÁF-elnököt pedig Orbán Viktor a pénzügyi felügyeleti rendszer átgondolásával bízta meg. A Fidesz külügyi stratégiájáról Németh Zsolt és Martonyi János koordinálásával rendeztek konferenciát, a környezetvédelem terén Nagy Andor és Illés Zoltán exponálta magát. A kulturális konferencián pedig Halász János. Az euró bevezetésének előkészületeit Járai Zsigmond volt MNB-elnök felügyeli. Varga Mihály a pénzügyi műhely, Matolcsy György pedig a gazdaságpolitikai műhely felkészülését koordinálja.

S hogy milyen lesz a Fidesz-kormány gazdaságpolitikai programja? Varga Mihály a fegyelmezett költségvetési politika híve, de maga is a növekedéspárti erőkhöz sorolódott; Orbán Viktor pedig már nyilatkozott arról, hogy egy 56 százalékos költségvetési deficitcélt sem tart kizárhatónak, a másik oldalon viszont adó- és járulékcsökkentés, radikális jegybanki alapkamat-mérséklés áll. Egy Fidesz vezette kormány 2010-ben becslések szerint 10-15 milliárd eurós hitelért lesz kénytelen folyamodni az IMF-hez.

Orbán Viktor és Martonyi János - utóbbi bejelentette: az ügyvédi munkából nyugdíjba vonul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.