'Azt mondta a fóti polgármester, ha meglát, lelő'

Nem mond le a Fóti Közszolgáltató Kft. ügyvezetője, aki szerepel azon a hangfelvételen, amelyen a cég fideszes felügyelőbizottsági elnökével és egy építőipari vállalkozást képviselő ügyvéddel arról beszélnek, miként lehetne "pótmunkával" elkölteni a nyertes ajánlat és a fóti pályázat keretösszegének több tízmilliós különbözetét. Az ügyben a rendőrség vesztegetés gyanúja miatt nyomoz. Simó Attila állítja, hogy a lelkiismerete tiszta - csak meghallgatta a korrupciógyanús ajánlatot.

- Ön szerepel azon a hangfelvételen, amely egy fóti útberuházás későbbi, korrupciógyanús "pótmunkázásáról" szóló tárgyalást rögzített?

- Igen, a Fóti Közszolgáltató Kft. ügyvezetőjeként engem kerestek meg az ajánlattal. Maga az első, aki ezt megkérdezi, még a rendőrség sem keresett meg ezzel kapcsolatban.

- Ha valódi megvesztegetésről, korrupciógyanúról van szó, akkor ön is megkereshette volna a hatóságokat. Vagy azt gondolta, hogy ez provokáció? A helyi Fidesz nyilatkozata szerint az, és a szocialisták szervezték.

- Nem tudtam megítélni, hogy milyen jellegű és milyen mélységű az elhangzott ajánlat. Abban a munkakörnyezetben, amelyben dolgozni vagyok kénytelen, először inkább azt gondoltam, hogy provokáció. Amióta én vagyok a közszolgáltató vezetője, ehhez hasonló megkeresés nem érkezett. Furcsaságok azonban történtek. Egy városi képviselő például azért lobbizott nálam, hogy egy megüresedő önkormányzati lakást az általa ajánlott személynek utaljanak ki. A körülményekről mindent elmond, hogy a közszolgáltató nem tudja érdemben ellátni a szakmai feladatát. Hónapokig tartott a vagyonkataszterről szóló előterjesztést napirendre vetetni, mert Mádly Zsolt polgármester ezt rendre megakadályozta. Pedig egyetlen olyan képviselő sincs, aki pontosan meg tudná mondani, hogy Fótnak mekkora az ingatlanvagyona. Még én sem, pedig az én feladatom lenne a vagyon kezelése.

- Mádly Zsolt szerint nincs miről beszélni, mert ő az ön megbízását felmondta.

- Törvénytelenül, mert a polgármester nem munkáltatóm, ezt a jogot a képviselőtestület gyakorolja. Ezt a kft. alapító okirata rögzíti. A polgármester hozzáállásáról csak annyit, hogy bár a testület beállította az önkormányzat költségvetésébe a Közszolgáltató Kft. részére nyújtandó éves támogatás összegét, azt nem hajlandó utalványozni, így az én harminchét munkatársam sem kapja meg a fizetését. Hasonló módon jár el a képviselők tiszteletdíjával kapcsolatban is: hónapok óta várnak a fizetségre.

Tüntetésre hívta néhány helyi lakos (az úgynevezett "Vének Tanácsa") a fótiakat szerdára, hogy követeljék a képviselő-testület feloszlatását. A szórólap szerint a politikusok nem méltóak a város irányítására, ezért ha nem oszlatják fel a te

- Az a képviselő-testület dönthet az ön esetleges felmentéséről, amelyben többséggel az MSZP, az MDF és civilek alkotta "tízek" bírnak. Szocialista "hátországát" bizonyítja az is, hogy korábban cégtársa volt a helyi MSZP jelenlegi elnökének.

- Nem volt közös cégem, hanem egy olyan társaságot vezettem, amelyben neki is volt résztulajdona. De ha politizálunk, hozzá kell tenni, hogy ugyanennek a cégnek a másik résztulajdonosa egy korábbi, prominens jobboldali képviselő fia volt. Azóta mindkettejük részesedését kivásároltam. Egyébként az általam vezetett Fóti Közszolgáltató Kft. felügyelőbizottsági elnökét a Fidesz delegálta, az illető jelenleg is tagja a helyi szervezetnek. A nyilvánosságra került felvételen hallható találkozót ő szervezte, bár a botrány kirobbanása óta le is mondott erről a pozíciójáról.

- A felvételen szereplő harmadik személy egy ügyvéd, aki a hallottak alapján az egyik útfelújítási pályázatban érdekelt céget képviseli. Az illető az egyik hírportálnak a találkozót "baráti beszélgetésnek" minősítve.

- A beszélgetés tárgya és ténye önmagáért beszél. Barátinak nem mondanám, mert az ügyvéddel akkor találkoztam először. Azt, hogy az elhangzott ajánlat milyen súlyú, milyen jogi megítélés alá esik, a hatóságok feladata eldönteni. Az én lelkiismeretem tiszta, ha bármilyen vizsgálatban megkérdezik a véleményem, elmondom. Eddig senki nem kért erre.

- A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése óta egyik "beszélgetőtársa" sem kereste meg?

- A felügyelőbizottsági elnök azóta nem köszön, az ügyvéddel nem találkoztam. A polgármester viszont megfenyegetett. Több hivatali dolgozó előtt azt mondta: ha még egyszer meglát az irodájában, lelő, mint egy kutyát. Feljelentést tettem.

- Azt mondta, hogy a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után a fideszes felügyelőbizottsági elnök lemondott posztjáról. Nem érzi úgy, hogy önnek is ezt kellene tennie?

- Ha megtenném, azzal elismerném, hogy törvénytelent tettem. Pedig nem. Elmentem egy találkozóra, ahol "furcsa" ajánlatot tettek nekem. Akkor nem mondhatnám, hogy tiszta a lelkiismeretem, ha elfogadtam volna.

Pótmunkáról tárgyaltak

A nyilvánosságra került hangfelvételen Simó Attila, a Fóti Közszolgálató Kft. ügyvezetője, valamint a cég felügyelőbizottságának - Fidesz által delegált - elnöke, illetve egy, a helyi útfelújítási beruházásban érdekelt építőipari vállalkozás képviseletében eljáró ügyvéd tárgyal. Utóbbi egyebek mellett azzal győzködi a pótmunkázást egyébként elvben jóváhagyni hivatott Simó Attilát, hogy - idézzük - "ebben érdekeltté tudnálak téged tenni, vagy én téged érdekeltté teszlek, hogy milyen úton-módon, azt majd megbeszéljük veled". A beszélgetés egy részében - az utóbb nyilvánosságra került hangszalag tanúsága szerint - utalás hangzott el arra is, hogy ezt a technikát már más városoknál is alkalmazták. Nem ment ugyan mindenhol könnyen, de mint az egyik hang (a felvétel szerint az ügyvédé) fogalmaz: "a végén kellett hozzá Kövér Laci, de azért elintéztük". (Kövér László a Fidesz országos választmányának az elnöke.) A pályázatot a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után egyébként azonnal felfüggesztették.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.