Kisléta: 'Reggelre lelőnek bennünket?'

Elkeseredett, dühös és rettegő emberek gyülekeztek tegnap délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán a Bocskai utcában, ahol hétfőre virradó éjszaka álmában támadtak rá a roma származású B. Mária 45 éves özvegyasszonyra és 13 éves lányára. Ez az utca keleti irányból az 1900 lelkes kistelepülés legszélső utcája, amelynek közepén áll B. Mária rendben tartott, takaros háza.

B. Aranka, az áldozat megtört és a történtek miatt indulatos testvére kérdésünkre elmondta: hétfő reggel öt óra körül kocsival érkeztek B. Mária háza elé, hogy a dohányföldekre induljanak dolgozni, de furcsának találták, hogy az aszszony nem jön elő, ezért bementek a házba. Megdöbbenve tapasztalták, hogy az utca felőli ablak és a bejárati ajtó betört.

A lakásba érve először a földön fekvő, csuromvér kislányt pillantották meg, majd az egyik szobában az ágyon fekve találtak rá B. Máriára. A kislánnyal még tudtak pár szót váltani: azt ismételgette, hogy ajtócsapódást hallott, mást nem tudott, láthatóan sokkot kapott, s arról sem volt tudomása, hogy az édesanyja meghalt. A súlyosan sérült lányt a nyíregyházi Jósa András Kórházba szállították, ahol sok sörétet távolítottak el a fejéből, a mellkasából és a karjából.

A nyomozás eddigi adatai szerint a tettesek a gyilkosságot feltehetően a vasárnapról hétfőre virradóra éjfél és két óra között hajtották végre. A szomszédok értesüléseink szerint azt vallották a rendőröknek, hogy éjfél körül különös durranásokat hallottak, de azt hitték, egy tűzijáték petárdái.

A bűncselekmény helyszínét a rendőrség mindkét irányból kordonnal zárta le. E lezárt sáv előtt gyülekeztek tegnap délelőtt a helybéliek, akiket annyira megrázott a gyilkosság, hogy sokan elkeseredésükben a sajtó munkatársaival kiabáltak. Azzal fenyegetőztek, hogy vasvillával kergetik el az újságírókat, ha nem mennek el. Kiderült a szavaikból: attól féltek, hogy ha a gyilkosok meglátják őket a tévéfelvételeken, akkor az ő életük is veszélybe kerül. A brutális bűncselekményt szinte kivétel nélkül "kivégzésnek", "leszámolásnak" vagy "levadászásnak" minősítették, amelyet kifejezetten etnikai indíttatásúnak tartanak. A helyiek szerint ugyanis B. Mária tisztességesen dolgozott, napszámból, alkalmi munkából próbálta eltartani a gyermekét, uzsorakamatot pedig - testvérei elmondása szerint - nem vett fel, adóssága nem volt. B. Mária házától nem messze lakik az édesanyja, a 75 éves B. Istvánné, aki kilenc gyermeket nevelt föl. De már csak heten vannak: egyik fiát pár hónapja temette el, a lányát pedig most siratja.

- Kinek ártott a lányom, kinek?! - zokogott föl az asszony.

A faluban többen azt beszélték, hogy talán szerelemféltés lehet a gyilkosság hátterében, mert B. Mária két napja állítólag arra panaszkodott, hogy egy féltékeny férfi zaklatja. Amikor ezt a Bocskai utcában megemlítettük, a családtagok felháborodottan utasították vissza a feltételezést.

- Ezt maguk csak azért találták ki, hogy a rasszista magyar gyilkosokat mentegessék! - esik nekünk dühödten egy férfi, s hiába próbáljuk azzal csillapítani, hogy csak egy falubeli szóbeszédre kérdeztünk rá.

Az állítólagos féltékenységi drámáról az áldozat két testvére is azt mondta, hogy puszta kitaláció, mert ők tudtak volna róla, ha az asszonynak van valakije.

- Nem volt annak a szegény testvéremnek senkije, csak egy lánya, azt próbálta etetni! - hangoztatta B. Aranka.

A cigány férfiak közül sokan azt mondták: itt volna az ideje, hogy a romák visszavágjanak a sorozatgyilkosságok miatt.

- Hogyan fektessem le este a gyerekeket, ha attól kell félnem, hogy reggelre lelőnek bennünket? - ezt a kérdést több családapa is föltette nekünk Kislétán.

Pénzes Sándor kislétai polgármester is megerősítette: B. Mária rendes, tisztességes aszszony volt, aki nem állt sorba az önkormányzatnál segélyért.

- Nem tudom mire vélni, ami történt - mondta a szemmel láthatóan megrendült polgármester, akitől megtudtuk: náluk nincsenek súlyos etnikai konfliktusok, és az uzsorakölcsön rendszere sem dívik.

Dél körül a helyszínre érkezett Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Iványi Gábor metodista lelkész. Először az áldozat családját keresték föl. A beszélgetés után Horváth Aladár kérdésünkre úgy fogalmazott: a cigányellenes propaganda vezetett odáig, hogy a romákat egyre többen tartják "semmirekellő idegeneknek", s ebben a légkörben - mint mondta - "egy gyáva, alávaló, senkiházi gyilkos a népítélet végrehajtójának tekinti magát". Horváth Aladár hozzátette: ha a magyar kormány képtelen kezelni a helyzetet, nemzetközi segítséget kellene kérnie.

Ezt fogalmazta meg Iványi Gábor is, aki kijelentette: beérett a cigányellenes, gonosz, ördögi propaganda, és most - mint mondta - "egy gyáva féreg már álmukban gyilkolja a cigányokat". Iványi kijelentette: meg kell szólalnia a köztársasági elnöknek, a magyar főpapoknak, s ha másként nem megy, jöjjenek a kéksisakosok, az ENSZ-erők, s védjék meg a hazai roma kisebbséget.

B. Mária temetésének költségét az Országos Cigány Önkormányzat állja.

Helybéliek a tragédia kiváltó okát találgatják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.