Tudományosan megalapozatlanul, de meggyógyult Barbadoson

Nem tudni, hány magyart kezeltek Baltaytis professzor klinikáján, Barbadoson, az intézmény három évvel ezelőtti bezárása előtt. Egyiküket sikerült megszólaltatnia a Népszabadságnak. Azt mondta: lehetséges, hogy a kezelés, amit kapott, tudományosan megalapozatlan, de ő jól van.

László (ő kérte, hogy nevezzük így) nem ismeretlen a hazai közéletben. Nem szégyenkezik amiatt, hogy néhány éve, a második szívinfarktusa után őssejtterápiának vetette alá magát, de nem szeretné, ha emiatt ujjal mutogatnának rá.

- Nem kívánok tévéműsorokban élménybeszámolókat tartani, azt még kevésbé, hogy az APEH kezdjen vizsgálódni, honnan volt pénzem a kezelésre - mondta, mielőtt elmesélte volna történetét.

- Öt éve olvastam először Baltaytis professzor barbadosi klinikájáról. Már túl voltam a második szívinfarktuson, temérdek gyógyszert szedtem, de a szívpanaszaim nem enyhültek. Kapok majd még egy-két újabb tablettát ahhoz a félmaréknyihoz, amit a kórház után felírtak nekem, s nem lesz gond. Elmentem egy német szívspecialistához, de ugyanezt mondta. Aztán hallottam a barbadosi klinikáról, elolvastam mindent, ami az ott folyó kezelésekről és azok kockázatairól elérhető volt, majd felhívtam őket - mondja, hozzátéve: - Összességében úgy tűnt, a legrosszabb, ami történhet velem, hogy nem javul az állapotom. Aláírattak velem egy nyilatkozatot, ahogy minden más beteggel is, hogy tudomásul vesszük: ha rákos sejtek vannak a szervezetünkben, a sejtburjánzás folyamata a kezelés hatására felgyorsulhat.

A teljes laborvizsgálat és állapotfelmérés után következett az őssejtterápia.

- Olyan volt, mint amikor vért adnak. Persze, én az egyszerűbb esetek közé tartoztam. Voltak, akiknek közvetlenül a beteg szervükbe ültették be az őssejteket, többórás műtéttel. Két napot még Barbadoson kellett maradnom, közben többször megvizsgáltak, majd hazaküldtek. Itthon hitték is meg nem is az orvosok, amikor elmondtam nekik, hogy a professzor szerint öt-tíz hónapon belül abbahagyhatom a szívgyógyszereim szedését. Fél évvel később azonban a kardiológusom ünnepélyesen közölte velem: fogalma sincs, mit adhattak be nekem, de hatott. Fokozatosan levett a korábban általa előírt gyógyszerekről. Azóta jól vagyok.

Lászlót megdöbbentette a professzor és társai letartóztatása. Úgy tudja, a magyarországi őssejtkezelések zömét már nem is Baltaytis, hanem az itteni orvosok végezték.

- Nem szeretnék belekeveredni az ügybe - mondta. - Hallgatni sem akartam, végül is nekem használt a kezelés, függetlenül attól, hogy tudományosan megalapozott-e vagy sem, korábbi panaszaimat megszüntette.

Őssejtbeültetés technikai háttérrel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.