Korkedvezményt kérnek a bölcsődei gondozók

A korkedvezményes nyugdíjkorhatár bevezetését kezdeményezi a bölcsődékben dolgozók számára a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. A nyugdíjjogszabály szerint a következő években fokozatosan 65 évre nő a nyugdíjkorhatár, a szakszervezet azt javasolja, hogy a legkisebbeket gondozók egységesen 58 éves korukban hagyhassák abba az aktív munkát.

Miközben országszerte komoly gondokat okoz a kisgyerekes családoknak, hogy kevés a bölcsődei férőhely és nincs elegendő gondozó, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a korkedvezményes nyugdíjkorhatár bevezetését kezdeményezi a kisgyerekekkel közvetlenül foglalkozó bölcsődei dolgozók számára. Az indok érthető, sőt végiggondolásra érdemes, hiszen a 3 éven aluli apróságok napközbeni ellátása, az állandó pszichés terhelés, a folyamatos koncentrált figyelem mellett jelentős fizikai igénybevétellel is jár.

A szakszervezet 6500 aláírást gyűjtött össze. Szűcs Viktória elnök elmondta: felmérést készítettek a bölcsődékben, hogy világos képet kapjanak arról, milyen életkorúak és milyen egészségi állapotban lévők dolgoznak ma a legkisebbeket napközben ellátó gyermekjóléti intézményekben. Ezt azért is fontosnak tartották, mert a gondozók - a feladat jellegénél fogva - munkaidejük jelentős részét guggolva, hajolva, szőnyegen ülve töltik. Példaként említette, hogy egy-egy gondozónő naponta akár száz alkalommal is felemeli a kicsiket, a gyerekek 75 százaléka pedig tízkilós vagy még nehezebb. Ez azt jelenti, hogy akkor is 3-400 kilót emel, ha csupán 6-8 kicsi gondozását látja el.

A kilencezer bölcsődei alkalmazott közül több mint hatezren küldték vissza a kérdőívet. A válaszokból kiderült, hogy a gondozók 75 százaléka idősebb 40 évesnél, 40 százalékuk pedig az 50. életévét is betöltötte. A gondozónők mindössze egy százaléka 60 év feletti. 30 százalékuk bölcsődei munkaviszonya már most meghaladja a 30-35 évet.

Szűcs Viktória szerint figyelmeztető, de nem meglepő, hogy munkatársaik 50 százaléka rendszeres orvosi kezelést kap, elsősorban a foglalkozási ártalmak miatti, mozgásszervi, szív- és érrendszeri, emésztőszervi betegségeik kezelésére szednek gyógyszert. Ennek egyik fő oka, hogy a kicsikkel való foglalkozás a szervezet fokozott igénybevételével jár, nagy a pszichoszociális kockázat.

A szakszervezeti vezető elképzelhetetlennek tartja, hogy egy 62-65 éves nő, aki 30-45 éve foglalkozik háromévesnél kisebbekkel, hogy tudja majd az állandóan izgő-mozgó, önálló akarattal és személyiséggel rendelkező kisgyerekeket felelősséggel ellátni. Mint mondta: abban bíznak, hogy a korkedvezményes nyugdíjrendszer ügye még ebben az évben az Országos Érdekegyeztető Tanács asztalára kerül. Csizmár Gábortól, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárától ugyanis megkeresésükre azt a választ kapták, hogy az OÉT napirendjére tűzi a kezdeményezést, csakúgy, mint más ágazatok hasonló igényét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.