Last minute út a felsőoktatásba

Két dolgot tehet a felvételiző, ha történetesen azon 32 997 jelentkező egyike, aki a ponthúzás után " Ön nem nyert felvételt..." kezdetű SMS-t kapott. Kérhet jogorvoslatot, például ha rosszul számolták a pontjait. Megpróbálkozhat ugyanakkor a pótfelvételivel is: tízezernél is több üres hely van még.

Több mint 94 ezren ünnepelhettek július 23-án: az aznapi ponthúzást követően ennyi hallgató jutott be az egyetemekre és a főiskolákra. Csaknem 33 ezren azonban hoppon maradtak; számukra már csak a jogorvoslat vagy a pótfelvételi nyújthat segítséget.

A felvételizőknek legkésőbb holnapig egy úgynevezett besorolási határozatot kell kapniuk az Oktatási Hivataltól, ebben szerepelnek a jelentkező által elért pontszámok és a megjelölt képzések ponthatárai, illetve az, hova nyert felvételt. A besorolási döntés ellen a jelentkező a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított tizenöt napon belül élhet jogorvoslattal.

Fellebbezés útján meglepően sokan jutnak be a felsőoktatásba. Évente 1500-an próbálkoznak jogorvoslattal, mintegy harmaduk sikerrel is jár. Tavaly 550 diák - a jelentkezők fél százaléka - nyert felvételt fellebbezéssel, közülük 200-an támogatott képzésre kerültek be. Évről évre előfordul ugyanis, hogy néhány felvételizőnek rosszul adják öszsze a pontjait, vagy éppen elfelejtik beszámítani a nyelvvizsgáért járó többletpontját. Márpedig ezek a pontok komoly hatással lehetnek a felvételi végső kimenetelére.

Az is gyakran megtörténik, hogy bár a felvételiző időben beküldte sorrend-módosítási kérelmét, azt valamiért mégsem vették figyelembe. A mesterképzések esetében pedig tavaly többször is előfordult, hogy a meglévő diplomát hagyták figyelmen kívül és utasították el megmérettetés nélkül a jelentkezőt. Ezekben az esetekben mindenképpen érdemes jogorvoslatot kérni - legkésőbb augusztus 17-ig - az Oktatási Hivataltól. A kérelemben a felvételizőnek célszerű röviden leírnia: szerinte miért nem helyes esetében a pontszámítás, illetve miért kéri annak felülvizsgálatát. A jogorvoslati kérelemhez a www.felvi.hu oldalról le lehet tölteni egy mintát is.

A jogorvoslati kérelemmel persze nem mindenki tud élni, de aki mindenképpen szeptembertől szeretne továbbtanulni - és nem vár a keresztféléves képzésekig -, az próbálkozhat a pótfelvételin. Több mint tízezer hely várja még "gazdáját", igaz, itt már alap- és felsőfokú szakképzésben kizárólag költségtérítéses képzésekre lehet pályázni. Ez utóbbi képzési szinten egyébként az idén először nem hirdetnek meg póthelyeket támogatott formában, mivel a normál eljárásban sikerült feltölteni a teljes létszámot. Mesterképzésben ugyan mintegy tízezer támogatott hely - érdeklődés hiányában - betöltetlen maradt, ezeket most mégsem hirdetik meg újra (valószínűleg most sem lenne kellő számú és felkészültségű jelentkező). Azoknak a mesterszakoknak azonban ad egy esélyt a szaktárca, amelyeket a felvételi tájékoztató decemberi megjelenése óta akkreditáltak, vagyis a normál felvételi eljárásban nem lehetett őket meghirdetni. Összesen 47 szakról (és 15 intézményről) van szó, ezeken több mint ezer támogatott hely kiadó még. További 198 mesterszakot költségtérítéses formában hirdettek meg, 29 intézményben. Alapképzésben 39 intézmény 156-féle költségtérítéses szakja közül lehet válogatni, egységes, osztatlan képzésben 8 intézmény töltene be még 5- féle szakot fizetős hallgatókkal, felsőfokú szakképzésben pedig 25 helyen 52-féle fizetős szak helyei kiadók még.

A pótfelvételire csak azok jelentkezhetnek augusztus 10-ig, akik a normál eljárásban nem kerültek be sehová, vagy éppen nem is jelentkeztek. Az idő rövidsége miatt most már csak egy intézménybe és egy szakra lehet jelentkezni, de ha azt államilag támogatott és költségtérítéses formában is meghirdették, akkor mindkét támogatási formát be lehet jelölni.

A pótfelvételire külön jelentkezési lap készült, ami az Educatio ügyfélszolgálatán vagy a kiszemelt szakot meghirdető felsőoktatási intézménytől szerezhető be. A laphoz tartozó postautalványon kell befizetni a felvételi eljárás díját - 5 ezer forintot -, majd az eredeti feladóvevényt rá kell ragasztani a lapra. A hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű diákok 50, illetve 100 százalékos kedvezményt kaphatnak a díjból - feltéve hogy jogosultságukat a megfelelő dokumentumokkal igazolják.

Az idén először a pótfelvételi eljárásban is van lehetőség elektronikus jelentkezésre a www.felvi.hu weboldalon. Az e-felvételizők folyószámláról történő banki átutalással fizethetik be az eljárási díjat.

A pótfelvételi jelentkezéshez is csatolni kell egy példányban a megpályázott intézmény által kért dokumentummásolatokat, például az érettségi vagy a nyelvvizsga-bizonyítványt, illetve az előnyben részesítés feltételeinek igazolását.

Alap-, osztatlan és felsőfokú szakképzésben külön felvételi vizsga nincsen, a felvételi pontokat továbbra is az érettségik eredményéből számítják ki. A normál eljárásban megszabott ponthatár alatti eredménnyel azonban most sem lehet bekerülni. Sok intézmény számolt is ezzel, és eleve lejjebb tette a mércét a költségtérítéses képzésén. Mesterképzésekben viszont olykor kérnek szóbeli vagy írásbeli vizsgát, ezekre augusztus 24-28-a között kell sort keríteni. Külön értesítést erről már nem kapnak az érintettek, ezért nekik figyelniük kell annak az intézménynek a honlapját, ahova beadták jelentkezésüket, de a vizsgaidőpontok megtalálhatók a www.felvi.hu-n is.

Kint is, bent is: pótfelvételire készülnek a Szegedi Tudományegyetemen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.