Testvére biztos a sztársebész ártatlanságában

A kaposvári Seffer-klinikához vezetnek az illegális őssejtkezelési ügy szálai. Az őrizetbe vettek között van ugyanis a magánkórház egyik ügyvezetője, a neves plasztikai sebész, Seffer István, aki résztulajdonosa volt a klinika területén lévő, őssejttárolást végző laboratóriumnak.

Noha az illegális őssejtkezelések ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda arról adott hírt, hogy budapesti magánkórházban érték tetten a beavatkozásokat végző orvosokat, a Somogy megyei sonline.hu hírportál már kedden összefüggésbe hozta a történteket a kaposvári Seffer-magánklinikával. A megyeszékhely belvárosában lévő - az országban az elsők között, 1992-ben alapított - magánkórház fő tevékenysége a plasztikai sebészet. Ám az intézmény akkor vált igazán ismertté, amikor 2007-ben létrehoztak egy őssejt-előállító és
-kutató laboratóriumot, amit az IRM Magyarország Zrt. működtetett. A cég egyik résztulajdonosa, a magánkórház egyik alapítója és vezetője, az ismert plasztikai sebész, Seffer István. A cégnyilvántartás szerint az igazgatósági tagok között megtalálható mások mellett a műgyűjtőként ismert Pákh Imre és a szépségverseny-szervező Fásy Ádám.

Seffer Tibor, a Seffer & Renner magánklinika ügyvezető igazgatója
Kaposvár, 2009. július 29. Seffer Tibor, a Seffer & Renner magánklinika ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tart, az illegális őssejtkezelési üggyel kapcsolatban. Az intézmény egyik laboratóriumát bérelte az az IRM Magyarország Zrt., amely cég egy ideig a terápiás célú őssejtgyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. MTI Fotó: Varga György

A Seffer-klinika területén lévő épületben kialakított, félmilliárdos ráfordítással létrehozott laboratórium megnyitása után az IRM engedéllyel foglalkozott terápiás célú őssejtgyűjtéssel és -tárolással. A cég folyatosan küzdött azért, hogy engedélyt kapjon az őssejtek kutatására, azok gyógyászati felhasználására. Ezt a kérését azonban rendre visszautasította az Egészségügyi Tudományos Tanács.

A klinika vezetőségéből származó információk szerint tavaly tavasszal a korábban kiadott, őssejttárolásra és -gyűjtésre vonatkozó engedélyeiket is visszavonták. Ennek némileg ellentmond azonban az, hogy - az ÁNTSZ tájékoztatása szerint - maga az IRM jelezte tevékenységének felfüggesztését. A történtek ellenére a Seffer-klinika honlapján még tegnap is szerepelt az őssejtkutatásról szóló menüpont, ahol tájékoztatást adnak erről a tudományágról.

Seffer Tibor, a kórház egyik ügyvezetője - Seffer István testvére - szerda délelőtt érdeklődésünkre kategorikusan cáfolta, hogy intézményüknek bármi köze lenne az illegális őssejtkezelésekhez. Mint fogalmazott, "értetlenül, megdöbbenve hallja, olvassa a róluk szóló sajtóhíreket, hiszen náluk semmiféle őssejtkezelés nem történt, a kórházban jelenleg nyári szünet van, a laboratóriumot már tavaly bezárták, az ott dolgozókat pedig elbocsátották". Néhány órával később, a kaposvári kórházban tartott sajtótájékoztatóján viszont már megerősítette: testvére is az ügy kapcsán őrizetbe vettek között van. (Úgy tudjuk, a sztársebészt Siófokon tartóztatták le.) Az ügyvezető kérdésünkre elismerte: a nyomozók vizsgálódtak a klinikán és testvére otthonában.

Seffer Tibor kérdésünkre, hogy a felhasznált őssejtek származhattak-e a kaposvári laboratóriumból, s lehetnek-e még ott őssejtek, azt válaszolta: "Legjobb tudomásom szerint nem." Ő a klinika működtetésével foglalkozott, a laboratórium ügyeit testvére intézte. Seffer Tibor biztos testvére ártatlanságában. Azt reméli, kiderül, hogy illegális tevékenységgel nem hozható kapcsolatba.

Schäffer Károly dél-dunántúli regionális tiszti főorvos közölte: 2007 óta tízszer ellenőrizték az IRM Magyarország Zrt. laboratóriumát, szabálytalanságot vagy őssejtkezelésre utaló jelet nem találtak.

Egy évvel a laboravatási ünnepség után adott hírt a Somogyi Hírlap arról, hogy elutasították a Seffer István igazgató-kutatásvezető nevével fémjelzett IRM Magyarország Zrt. amerikai-argentin-magyar együttműködéssel létrehozott őssejtgyógyászati beadványát, vagyis nem kapott engedélyt gyógyászati tevékenységre. Seffer akkor azt mondta: három év helyben járás után sem adja föl a küzdelmet. Szerinte az őssejtek kiválóan alkalmazhatók a humán gyógyászatban, a világon ezt mindenütt tudják, csak az EU-ban és nálunk nehézkes az előrelépés, mert az uniós jogszabályoknak való megfelelési kényszer erősebb az ésszerűségnél. "Mi nem az EU-ra, hanem a betegek gyógyítására tettünk hippokratészi esküt. Azt kérem, legalább a menthetetlen betegeknek adjunk egy esélyt!" - fogalmazott a lapnak az év végén, állítva: "a világ leghatékonyabb embrionális őssejtje van a kezünkben". Elmondta: biztonságos embrionális őssejt előállításához kértek protokollt, amivel életeket menthetnének meg. Hatszáz regisztrált beteget említett, akik azt várják, hogy az életesélyeiket növelő, új módszerrel kezelhessék őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.