Korrupciós ügyeket gyűjt egy kecskeméti kereskedő

Korrupciógyanús hivatali ügyeket gyűjt egy kecskeméti vállalkozó: a hírös város piaca környékén egy épület falára kiakasztott hangosbemondókon kéri a helyieket, tárják föl előtte a tisztátalan eljárásokra utaló tapasztalataikat. Kezdeményezéséhez csatlakozott a Magyar Gazdák Termelő Szövetsége, mondván, a Mercedes-gyár részére összevásárolt telkek utáni sikerdíj a jó erkölcsbe ütközik.

Piaci napokon óránként szólal meg Kecskeméten a hangosbemondó a vásárcsarnok mellett, egy ház falán. Az őstermelők körüli forgatag ilyenkor lelassul, az emberek nagy része meg-megáll, és hallgatja, amint Varga István kereskedő elmondja, ő az az ember, aki a piaccsarnokra néző ingatlanának kapuja fölé májusban - néven nevezve a város polgármesterét - az alábbi feliratot tette ki: "Zombor Úr! Bűzlik a város a korrupciótól!" A Varga szerint jó szándékú figyelmeztetést azonban Zombor Gábor igencsak nehezményezte: az önkormányzat nevében pert indított Varga ellen jó hírnevének megsértése miatt, és százmillió forint nem vagyoni kártérítést követelt. Becsületsértésért büntetőfeljelentést is tett, az eljárást az ügyészség megszüntette.

A kereskedő a hangszórókon kéri a lakosságot, segítsék perében. Tárják fel a velük megtörtént korrupciógyanús hivatali ügyeket. Varga elmondta: nagy számban keresték meg a helyiek, gyűlnek a gyanús ügyek. A felhíváshoz csatlakozott a Magyar Gazdák Termelő Szövetsége, mondván, a város mellett épülő Mercedes-beruházáshoz a telekvásárlás nem volt méltányos a gazdákra nézve. Krasnyánszky Béla, a szövetség elnöke szerint a földadásvételeket bonyolító cég irreálisan magas sikerdíjat állapított meg az eladók terhére, ami a jó erkölcsbe ütközik.

Az önkormányzat illetékesei és a földeladók titoktartási kötelezettségükre hivatkozva úgy fogalmaztak: nem szolgáltathatnak ki adatot az adásvételi szerződésekkel kapcsolatban. A magánszemélyek és az önkormányzat közt közvetítő, az ingatlanok nagy része felett opciós joggal rendelkező - végelszámolás alatt álló - cég ügyvezetője sem vállalkozása, sem pedig neve nyilvánosságra hozatalához nem járult hozzá. Azt mondta: városi és nemzetgazdasági érdekeket tartottak mindvégig szem előtt, ezért ha bárki negatívan vélekedik róluk a nyilvánosság előtt, akkor pert indítanak ellene.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 450 hektárnyi területet vett a kecskeméti önkormányzattól 7,6 milliárd forintért. Az ingatlan teljes költsége - az áfával és a földvédelmi járulékokkal együtt - csaknem tízmilliárd forint. (R. A.)

Hangosbemondókon kérik a helyiek jelentkezését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.