Gyanús 'pótmunkázást' emlegetnek a XVI. kerületben

Korrupciógyanúsnak tartják szocialista képviselők, hogy a XVI. kerületi csatornaberuházást elnyerő cég végül több mint százmilliós pótmunkadíjat kért - és kapott is - a kivitelezésért.

Feljelentést tesz a rendőrségen a XVI. kerületi önkormányzat szocialista frakcióvezetője: szerinte korrupciógyanús az egyik helyi csapadékcsatorna-építési beruházás. Molnár Gyula elmondta: a Csömöri úti építésre az önkormányzat 460 milliós keretet különített el, a közbeszerzési pályázaton pedig egy gödöllői cégé lett a legalacsonyabb vállalási ár: 346 millió forint. A cég idővel 160 milliós "pótmunkaigényt" nyújtott be, előre nem látott költségeikre. A fideszes irányítású önkormányzat végül 130 milliós pótmunkadíjat megszavazott. Molnár szerint már az összeg nagysága is feltűnő, a tervezés szakszerűtlenségét mutatja, s a dokumentáció további kérdéseket is felvet.

A szocialista képviselő elmondta: a hivataltól egy egyoldalas dokumentumot kaptak, a teljes iratcsomag átadását megtagadták tőlük. A pótmunkázás indoka állítólag az, hogy a rendkívül csapadékos időjárás miatt megnövekedett talajvizet ki kellett szivattyúzni. Molnár szerint a többi indok is olyan munkák elvégzését jelölte meg, ami a beruházás befejezése után már nem ellenőrizhető. A politikus visszásnak látja, hogy a beruházás előkészítéséről azt a tájékoztatást kapták a testületi üléseken, hogy a helyreállítás együtt jár a Csömöri út buszsáv kialakításával, és meglepve tapasztalták, hogy erre a főváros külön keretet biztosít, vagyis ez elméletileg nem terheli a kivitelező céget.

Kovács György, a XVI. kerületi önkormányzat közbeszerzési bizottságának szocialista elnöke hozzátette: az eredeti kiírásban szerepelt egy mérnöki vélemény, amely jelzi, hogy magas talajvízzel kell számolni, vagyis ezt a körülményt a cég a pályázat beadásakor is tudta. Ráadásul a pótmunka-dokumentációban olyan mennyiségű talajvíz kiszivattyúzását számolják el, amely a főváros egynapi teljes vízfelhasználása. "Ez irreális szám. Feltételezhető, hogy a pluszban felvett 130 millió forint nem kizárólag elvégzett munkára ment el" - fogalmazott Kovács. A cég 160 milliós pótmunkadíjat kért, mégis "megelégedett" végül 130 millióval. "Ezek szerint az érintett cég olcsóbban is képes dolgozni, ha kell" - tette hozzá.

Nem lát korrupciógyanút az ügyben Kovács Raymund, a kerület Fidesz-MDF-MIÉP színekben politizáló alpolgármestere. Közölte: a pótmunka öszszegéről a szocialista vezetésű közbeszerzési bizottság döntött. "A beruházás dokumentációja hozzáférhető, az elszámolás épp most zajlik. Minden vizsgálatnak állunk elébe, nem ez az első feljelentés a szocialisták részéről" - fogalmazott.

Az érintett beruházó cég ügyvezetője annyit mondott: a felhasznált összeg minden forintját beépítették, a kerülettel az együttműködés korrekt volt, szabálytalanság nem történt.

Fóton már nyomoznak

Vesztegetés gyanúja miatt folytat nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nemrég nyilvánosságra került fóti ügyben. Egy hangfelvétel tanúsága szerint Simó Attila, a Fóti Közszolgáltató Kft. ügyvezetője, Kalló Richárd a cég felügyelőbizottságának fideszes elnöke, illetve Szilos József ügyvéd (a helyi útfelújítási beruházásban érdekelt cég képviseletében) arról tárgyal: miként lehetne "pótmunkázással" elkölteni közel ötvenmillió forintot, amely a cég által benyújtott 108 milliós - legolcsóbb és így nyertes - ajánlat és az önkormányzat 152 milliós keretének különbözete. Szilos a felvételen azzal győzködi a pótmunkázást egyébként elvben jóváhagyni hivatott Simót, hogy "ebben érdekeltté tudnálak téged tenni, vagy én téged érdekeltté teszlek, hogy milyen úton-módon, azt majd megbeszéljük veled". (Sz. L. T.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.