Erzsébetvárosi strómanok, milliós kenőpénzek

Hunvald Györgyöt már vesztegetéssel is gyanúsítják. A VII. kerületi panamaügyekben tíz újabb gyanúsított van, köztük a polgármester volt üzlettársa, aki többmilliós kenőpénzért kapott önkormányzati megrendeléseket.

Egyre dagad az erzsébetvárosi ingatlanpanama; a február közepe óta rács mögött lévő erzsébetvárosi polgármester, Hunvald György bűnlajstroma tovább bővül, most már kötelességszegéssel és üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel is gyanúsítják a szocialista politikust.

Hunvald Györgyöt már vesztegetéssel is gyanúsítják
Hunvald György

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője lapunknak azt mondta: júliusban tíz újabb gyanúsítottat hallgattak ki az előző ciklusbeli bérházeladások kapcsán. Hat strómant (olyan projektcégek névleges alapítóit és ügyvezetőit, amelyek olcsón hozzájuthattak az ingatlanokhoz, majd azokat busás haszonnal, piaci áron adták tovább külföldi befektetőknek) közokirat-hamisítással gyanúsítanak, mivel közreműködtek abban, hogy a cégnyilvántartásba hamis adatok kerüljenek, ne a valódi tulajdonosok, hanem az ő neveik.

További három gyanúsítottat (a projektcégek valódi tulajdonosait, a strómanok megbízóit) közokirat-hamisítás felbujtójaként vontak eljárás alá. A tizedik gyanúsított Hunvald régebbi ismerőse, korábbi üzlettársa, aki a gyanú szerint 2003-tól 2008 végégig több millió forinttal vesztegette meg a polgármestert, hogy az érdekeltségi körébe tartozó cégek a VII. kerületi önkormányzattól megrendeléseket kaphassanak.

A Magyar Hírlap tegnapi cikke szerint egy Pávelként ismert, kettős állampolgárságú férfiról van szó, akivel Hunvald még az 1990-es évek elején közösen üzletelt. A Magyar Narancs korábbi cikke szerint a polgármester akkori cégeiben öccse mellett cégtársa volt egy moldáv illetőségű, gödöllői kollégista - Hunvald a Gödöllői Egyetemen szerezte diplomáit -, valamint több lengyel, orosz és ukrán állampolgár. A kft. eleinte élelmiszerrel és vegyes iparcikkel kereskedett, majd autókkal és autóalkatrészekkel. Amikor Hunvald 1998-ban alpolgármester lett, a cégek működése befejeződött. A főügyészség szerint a szóban forgó volt üzlettárs Hunvald keszthelyi, állítólag műkincsekkel gazdagon berendezett villájának kialakítását is több millió forinttal támogatta. A volt üzlettárssal szemben a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Az erzsébetvárosi ügyekben eddig 21 gyanúsítottat hallgattak ki, Fazekas Géza szerint a Legfőbb Ügyészség által október 3-ig meghosszabbított nyomozás "folyamatosan és nagy erőkkel" folyik. Az ügyben szereplő gyanúsítottak a VII. kerületnek összesen 970 millió forint kárt okoztak, és további 1,6 milliárd kár okozását kísérelték meg.

Az előző ciklusban, 2003-ban és 2004-ben 16 bérház eladása történt meg bűnszervezetben; az ebben a gyanú szerint bűnsegédként közreműködő politikusok (Hunvald mellett a gazdasági bizottság volt SZDSZ-es elnöke, Gál György, illetve a pénzügyi bizottság szocialista vezetője, Kardos Péter csalást, okirat-hamisítást és vesztegetést követtek el, és előzetes letartóztatásban vannak. A gyanú szerint a VII. kerületben jól ismert, befolyásos vállalkozó, Nagy György szemelte ki a megfelelő ingatlanokat, amelyeket szándékosan alacsony értékűre becsültettek (gyanúsított az ezekben közreműködő ingatlan-értékbecslő is), majd a vételi jogot nagy haszonnal, strómancégeken keresztül játszották át az általában külföldi befektetőnek. Nem cáfolt információk szerint a Naggyal kötött vádalku révén jutottak el a nyomozók az ügy politikus szereplőihez. (Nagy egyébként szabadlábon van, és jelenleg is részt vesz a kerületi házeladások előkészítésében.)

Márciusban Hunvaldot - és a két, előzetesben ülő volt bizottsági elnököt - mindezeken felül azzal is meggyanúsították, hogy az előbbiek mellett hivatali visszaélést is elkövettek azzal, hogy rokonaiknak, ismerőseiknek utaltattak ki kerületi bérlakásokat, amelyeket azok később olcsón megvehettek. Áprilisban pedig újabb gyanú merült föl Hunvalddal szemben, amiért állást és fizetést adott Kardos Péter élettársának a politikus szavazataiért cserébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.