Illegális emberkísérlet őssejtekkel

"Adataink szerint B. Julliy amerikai állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007. évtől kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA-dollárt vagy ötmillió forintot fizettek" - jelent meg tegnap az ORFK honlapján.

Két éve zajlik tiltott emberkísérlet a magánklinikán: a Nemzeti Nyomozó Iroda adatai szerint a magyar irányítású labor és a magánklinika együtt dolgozott a piacon. A borsos árú kezeléshez megszakított terhességekből származó magzati maradványokból nyerték ki az őssejteket, majd ezt infúzióval vagy injekcióval juttatták a páciensekbe. Az így beadott készítményt korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk megjósolhatatlan. A "gyógyítók" a terápia alkalmazásához semmilyen szakhatósági engedéllyel nem rendelkeztek.

- Az ügy több pontja is bűncselekménygyanús: hatósági engedélyek nélkül nem lehet terápiás kísérleteket folytatni élő embereken, mint ahogyan legálisan nem lehet Magyarországon abortumhoz sem jutni - nyilatkozta lapunknak Kereszty Éva orvos-jogász, a szegedi egyetem docense. A terhességmegszakításból nyert őssejtek kinyeréséhez szükség lenne az anyák hozzájárulására is. De miután hivatalosan ez nem engedélyezett tevékenység, nyilván beleegyező nyilatkozat sincs, így az emberi testszövet tiltott felhasználásáról van szó, amelyet a Btk. szankcionál.

- Az őssejtterápiával kapcsolatos óvatosságra három hónapja hívta fel a figyelmet az unió orvosbizottsága - mondta lapunknak Czeizel Endre orvos-genetikus -, mert továbbra sincs egyértelmű bizonyíték a szervezetbe juttatott őssejtek egyértelmű gyógyító hatásáról, miközben az eljárás következtében két haláleset is történt. Az egyik esetben a beteg súlyos fertőzést kapott, a másikban végzetes agydaganatot okozott a kezelés.

Az őssejt elvileg a szervezet "csodafegyvere", egy olyan, még nem specializálódott sejt, amelyből elméletileg bármilyen emberi szövet kifejlődhet. Képes a szervezetben megtapadni, és átvenni akár a hibás sejtek működését is. De azt is érdemes tudni, hogy az embrionális őssejtek a szervezetbe jutva nemcsak az egészséges sejteket késztethetik önjavító mechanizmusokra, hanem "szunnyadó" daganatokat is beindíthatnak. Tehát a beültetésük esetén megeshet, hogy nagyobb a kár, mint az esetleges haszon. A kutatás a kezdetektől ellentmondásos, mert embriók elpusztításával jár az első, szaporításra szánt őssejtek kinyerése. Czeizel azt mondja, az abortusz is lényegében az embrió elpusztítása. Hozzátette: azt feltételezni sem meri, hogy őssejtnyerés céljából hozna létre bárki terhességet.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai négy ember - köztük egy ukrán és egy amerikai állampolgár - ellen indítottak eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.