Újabb milliárdok az Omninvestnek?

Hat-hétmilliárd forintba kerülhet az új vírus elleni oltóanyag, ha a kormány jóváhagyja a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos javaslatot. A vakcinát az állam az Omninvest Kft.-től rendelte meg - az összeg is közvetlenül hozzájuk kerülne.

Várhatóan szerdán a kormány elé kerül az új influenza elleni felkészülés feladatairól és annak költségeiről szóló javaslat. Ha a tervezetre a kormány rábólint, hat-hétmilliárd forint azonnali megrendeléshez jut az Omninvest Kft. - a megszokott évi szezonális influenzaoltás 1,3 milliárdos bevétele mellett.

A még alá nem írt szerződéssel a szezonális influenzaoltáson kívül további hatmillió adag A/H1N1 elleni vakcinát vásárolna az állam az Omninvesttől. Ebből az új influenza terjedésének megakadályozására a szokásos szezonális oltások háromszorosa, négymillió adag jutna térítésmentesen a lakosságnak, további kétmilliót pedig a munkáltatóknak ajánlanának fel a hatóságok. Az idén az ÁNTSZ azt ajánlja a lakosságnak: mindkét - a szezonális és az új influenza elleni - oltást kérje az orvosától. A szakhatóságok felszólították a lakosságot, hogy jelentkezzen az, aki kér az állami, térítésmentes kvótából. Az elképzelések szerint a cégek az üzemorvosok közreműködésével is beoltathatnák dolgozóikat.

Ugyanakkor még azt sem tudni, van-e valójában az Omninvestnek védőoltása. Bár a gyártó a sajtóban többször is jelezte, hogy elkészültek az új vírus elleni vakcinával, az OGYI-hoz máig nem juttatták el azokat a dokumentumokat sem, amelyek alapján a szer embereken való tesztelése megkezdődhetne, enélkül pedig nincs forgalmazható gyógyszer. Magyarul: ma még senki sem tudja, mire jó, illetve egyáltalán jó-e az Omninvest H1N1 influenzavírus ellen készített oltása.

Az Omninvest neve a madárinfluenza-járvány idején került a köztudatba azzal, hogy ha "gyorsak és ügyesek vagyunk, az oltóanyagpiacon busás hasznot is hozhat a magyar vakcina". Mindezek után döntött 2005 novemberében a kormány arról, hogy a vakcinafejlesztő céget kapacitásbővítés, illetve fejlesztés címén állami támogatáshoz juttatja. Gondot csak az okozott, hogy miként adhatná oda a támogatást, hiszen az uniós szabályok tiltják, hogy az állam közvetlenül támogasson magáncéget. Kínossá tette a helyzetet, hogy a kft. tulajdonosi háttere meglehetősen furcsa. Az Omninvest két százaléka a cég egyik vezetőjének, Laczkó Tamásnak a tulajdona, míg 98 százalékban a Cipruson bejegyzett Sumpter cégé, amelynek ügyeit Larnacában az AJK Bureau of Consultants Ltd. intézi. (Az Omninvest egyik vezetője, Zimonyi Ferenc 2005 októberében a Világgazdaságnak azt mondta: a Sumpter szakmai befektető, de maga sem tudja, kik állnak mögötte.)

Az állami támogatás eljuttatásának formájára néhány hét alatt, 2006 januárjára gyors megoldás született. Az év első hónapjában írták ki az Asbóth Oszkár-pályázatot. Egyetlen induló volt: az Omninvest Development Kft. Az összeg odaítélése mellett szólt egyebek mellett, hogy az Omninvest és a kormány tagjai is azzal kalkuláltak: elsősorban távol-keleti és arab országok megveszik az oltóanyagot, illetve az előállítás módszerét. A pályázat része volt az is, hogy a projekt lezárásától számított öt éven át a kutatás eredménye alapján létrejött tudás- és termékhasznosításból származó bevétel tíz százaléka az államot illeti meg.

Influenza következtében elhunytak száma

Az Omninvest így kétmilliárd forint állami támogatást kapott. A pénzt az influenza A-vírustörzsének (idetartozik a H5N1) kutatás-fejlesztésére kellett fordítaniuk. A cél az volt, hogy egy esetleges világjárvány esetén legyen hatékony eszköz a lakosság védelmére. Azóta sem tudni, mire költötték ezt az összeget. Választ adnak is - meg nem is. Az oltóanyag-fejlesztéssel, illetve a feladatra elnyert közpénz felhasználásával kapcsolatos minden információt üzleti titoknak minősítenek ugyanis. Az összeg hasznosításáról szóló jelentéseket pedig egyszerű halandó képtelen megérteni. A teljesített feladatokról szóló bejegyzésekben a cég definiálta az influenza-vírustörzset és így tovább, de hogy pontosan ki és mit dolgozott, és mindez megérte-e az adófizetőknek, talány. A pénz felhasználását a pályázatkiíró által felkért szakmai grémium véleményezte, ám még a tagok névsora is hivatali titok.

Azóta már több mint három év telt el - a busás bevétel azonban késlekedik. Az értékesítésről szóló tárgyalások híréről gyakran beszámolt a hazai sajtó, az üzletből azonban az állam számlájára eddig egyetlen fillér sem érkezett.

Újabb kilenc fertőzött

Újabb kilenc A/H1N1 influenzavírussal fertőzött beteget találtak Magyarországon, a megbetegedések száma ezzel 56-ra emelkedett - közölte az Állami Népegészség-ügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóügyeletese szombaton. Magyarországon május 29-én találták meg az első fertőzöttet. Eddig összesen 56 esetet erősítettek meg, egy férfi a fertőzöttek közül a múlt héten meghalt. Szerte a világban eddig összesen több mint 150 ezer új típusú influenzavírussal fertőzött beteget találtak, közülük kilencszázan haltak meg. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.