Politikai bombává válhat a robbantásos videó

Feltehetően egy két évvel ezelőtti bonyhádi robbantás felvételeire hivatkozott az igazságügy-miniszter, amikor a Magyarok Nyilai terrorszervezetről beszélt. A Fidesz bizonyítékhamisítást emleget.

Politikai vita alakult ki a Magyarok Nyilai elnevezésű állítólagos terrorszervezet nemrég bemutatott "bombavideója" miatt. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a napokban bemutatott egy videófelvételt, amelyen ismeretlenek egy mezőn robbantanak. A tárcavezető azt állította, hogy e robbantást a politikusok elleni merényletekkel összefüggésbe hozható Magyarok Nyilai terrorszervezet hajtotta végre. Draskovics a tájékoztatón le is szögezte: "a bombát valódi magyar terroristák robbantották fel, és a felvételt is ők készítették".

A HírTV ezt követően arról számolt be, hogy a miniszter által bemutatott videófelvétel erősen hasonlít azokra, amelyeket két éve Bonyhádon rögzítettek. A Tolna megyei településen akkor egy rejtélyes kráter miatt nyomoztak, amelyről idővel kiderült: "a kémia iránt fogékony diákok" robbantottak műtrágyából és gázolajból készült elegyet egy hangfalzsinórral. A rendőrség öt fiatalt őrizetbe is vett és robbanószerrel való visszaélés vádjával bíróság elé állította őket: a főként kiskunhalasiakból álló társaság tagja volt még egy-egy balatonszállási, tázlári, bonyhádi és füzesabonyi fiatal. Terrorcselekmény gyanújával akkor nem vádolták meg egyiküket sem. "A fiatalok a robbantás után - az országos visszhang és a rendőrségi nyomozás elrendelése miatt - megsemmisítették azt a fényképsorozatot és videofelvételt, amit a helyszínen készítettek", írta korábban az esetről a stop.hu hírportál. Vagyis, ha a most bemutatott felvételt valóban Bonyhádon készítették a "kémia iránt fogékony diákok" és a videót korábban ők maguk semmisítették meg, kérdés, hogy honnan került most ismét elő. Szintén kérdés, hogy - ha valóban a bonyhádi eset látszik a szalagon -, érdemi összefüggésbe hozhatók-e ezek a fiatalok a Magyarok Nyilai szervezettel, ahogyan ezt Draskovics Tibor tette. Lapunk tegnap hiába kereste a szakminisztert.

A Fidesz két képviselője is megszólalt az ügyben. Balsai István szerint Draskovics bizonyítékokat hamisíthatott, hogy "tovább riogasson a szélsőjobboldali veszélylyel". Szijjártó Péter pártelnöki kabinetvezető pedig tegnap azt közölte: politikai alapú terrorizmusról csak "nagyon indokolt és megalapozott esetben szabad" beszélni. Szijjártó szerint, ha bebizonyosodik, hogy a bonyhádi és a Draskovics által hivatkozott videofelvétel ugyanaz, akkor "felvetődhet a bizonyítékhamisítás gyanúja".

Az ügyben illetékes Nemzeti Nyomozó Iroda visszautasította a feltételezéseket, állításuk szerint "...tény, hogy a felvételt a terrorszervezet egyik tagjának számítógépén találta a szakértő. Nyilvánvaló a terrorszervezet és a robbantás végrehajtói közötti kapcsolat", teszik hozzá. Az NNI hangsúlyozta, hogy a bonyhádi robbantásról készült felvételeket annak idején nem találta meg a rendőrség, így az nem is volt a birtokukban. Csécsei Soma, az NNI helyettes szóvivője közölte: Balsai István és Szijjártó Péter is személyesen győződhet meg a tájékoztatás hitelességét alátámasztó körülményekről és adatokról, ha ezt kéri.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészségi szóvivője vasárnap az MTI-nek megerősítette: a bemutatott felvétel valóban az egyik gyanúsított számítógépéről került elő. Azért járult hozzá az eljáró főügyészség a felvétel illusztrációként történő bemutatásához, mivel ezt a kérdéses felvételt nem kívánja semmilyen módon bizonyítékként az ügyben felhasználni. "Az ügyészség nem állítja azt, hogy ezzel a felvétellel bármit a Magyarok Nyilai-üggyel kapcsolatban bizonyítani kívánna", tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.