Nappal hallgató, éjszaka pultos

A legtöbb hallgató pultosként, vagy hoszteszként dolgozik egyetemi évei alatt. A tanulmányokhoz kapcsolódó pénzszerzési lehetőség ugyanis kevés, és az egyetem falain belül is csak elvétve akad munka.

Sok fiatal kénytelen munkát vállalni egyetemi, főiskolai évei alatt. Több oka lehet ennek: vannak, akik nem lakóhelyükön tanulnak, mások csak függetlenedni szeretnének szüleiktől, akik nem is mindig tudnak elegendő anyagi támogatást nyújtani gyermekeiknek. Akárhogy is, sok hallgató már tanulmányai alatt pénzt szeretne keresni. A tanulmányok ezt többnyire megengedik: az órarendet a kreditrendszerben lazábbra hagyva be lehet vállalni plusz elfoglaltságokat.

Persze nem könnyű munkát találni. Akik mindenképp az egyetem közelében szeretnének maradni, csatlakozhatnak a hallgatói önkormányzathoz. Bár a hökös munka sok egyetemen önkéntes alapon működik, van, ahol szép kis summát, több tízezer forintot is meg lehet keresni a hallgatók "igazgatásával".

- Aki nem akar szervezethez csatlakozni, annak is akad néha munka az egyetem környékén, főleg rendezvények megszervezésénél - mondja Andorka Miklós, a veszprémi Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. - Egy tanévnyitó megrendezésekor például 2-3 órát kell dolgoznia a hallgatónak: eligazítani a gólyákat, vagy a helyükre kísérni a tanárokat. Ezzel úgy 9 ezer forintot is meg lehet keresni.

Ezek azonban csupán alkalmi munkák, állandó bevételt nem jelentenek. Más, az egyetem berkein belül adódó munkalehetőség azonban ritka. Így a legtöbb egyetemista kénytelen valahol máshol munkát keresni. Sokan szegődnek el pultosnak. Ez a munka ugyanis esti elfoglaltságot jelent, így nem zavar be a kurzusokba. Ráadásul, mivel sokszor nem jelentik be a dolgozókat a szórakozóhelyek, jól is lehet keresni vele.

- Amikor elkezdtem, többen figyelmeztettek: ez az a munka, amibe bele lehet szakadni - meséli Gerda, aki a Pannon Egyetem gazdasági menedzser szakán tanul. - De a pénz elég jó, heti két-három estével havonta 40-50 ezer forintot lehet keresni. Aztán hozzáteszi: bár nagyon fárasztó, nehéz ettől az életformától szabadulni. Gerda többek között emiatt is csúszik az egyetem befejezésével.

- Muszáj dolgoznom, a szüleim nem tudnak eltartani, csak az albérletemet fizetik, ami 30 ezer forint. Más dolgokra további 50-60 ezret biztosan elköltök még egy hónapban - teszi hozzá a lány. Gerda most olyan munkát keres, ami közelebb áll a szakmájához, de ez a válság miatt most nem könnyű.

A női hallgatók szívesen vállalnak hoszteszmunkákat is. - Az ügynökségeken keresztül hamar munkához lehet jutni, és elég jól lehet keresni - mondja Vica, aki a Kaposvári Egyetem Mozgóképkultúra és Médiaismeret szakán tanul. - Ilyen munkákkal havi 80-90 ezer forintot is megkeresek. Ha éjszaka dolgozom, akkor még többet, az emelt óradíj miatt. De a legtöbb munka hétvégén vagy délután van. Persze bizonyos időszakokban elég sokat kell hiányozni az órákról. Vannak hónapos promóciók, amiket nem lehet kihagyni - magyarázza a lány. A vizsgaidőszak viszont tabu, olyankor nem dolgozik.

A hallgatók ugyanakkor jobban szeretnék, ha tanulmányaikhoz kapcsolódó munkát tudnának vállalni. Az orvosi egyetemen erre sokkal több lehetőség van. - Már harmadévtől mehettünk nővérnek a kórházakba. Intenzívre, sürgősségire részmunkaidősként, éjjel - meséli Marion, a Semmelweis Egyetemen hallgatója. - Havi 50-60 ezer forintot kaptunk érte - teszi hozzá.

- Negyedik évtől egy foglalkozás-egészségügyi cégnél kezdtem dolgozni. Ilyen helyekre sok angolul beszélő medikust hívnak fordítani - magyarázza Marion. - Több évfolyamtársam telefonos diszpécsernek állt orvosi cégekhez, biztosítókhoz. Hatodévtől pedig mentőtiszt is lehet az orvostanhallgató, akár 70-80 ezer forintért. Nagy felelősség, de jó gyakorlat is.

A kreditrendszer megengedi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.