Az önkormányzatok aggódnak kórházaikért

A HospInvest csődje óvatossá tette azokat az önkormányzatokat, ahol az elmúlt években más tulajdonosi körhöz tartozó magáncégeknek adták át a kórházak üzemeltetését.

Várpalotán, ahol a Palotahosp Kft. működteti a város tulajdonában lévő kórházat, az önkormányzat a társaság aktuális gazdasági helyzetének részleteit feltáró jelentést kér - tudtuk meg Németh Árpád fideszes polgármestertől. A város évente kötelező beszámolóból kap képet a kórház anyagi helyzetéről. Az idén a cég finanszírozási problémákra panaszkodott.

- Nincs mitől tartania a vár-palotaiaknak, a Palotahosp háttere stabil, a nehézségek ellenére szolid nyereséggel működik - közölte Tóth Ildikó, a kórház főigazgatója, hozzátéve: magáncégként nem kapnak költségvetési fedezetet az egyszeri bérkiegészítés kifizetésére és 23 millió forintos iparűzési adó befizetésére.

Tóth Ildikó szerint a feszes munkaszervezés miatt képesek hatékonyabb működésre, mint az önkormányzati intézmények. Ma is ugyanakkora létszámmal dolgoznak a 300 ágyas intézményben, mint korábban a 105 ágyasban. Igaz, most rehabilitációs osztályuk is van, ahol az ellátásért a páciensektől anyagi hozzájárulást is kérnek térítési díj formájában.

Körmenden, Mezőtúron és Tapolcán - ahol a Medisyst-csoporthoz tartozó cégek működtetik az egészségügyi intézményeket - szintén nem tartanak kórházcsődtől. A Mezőtúr Városi Kórház-Rendelőintézet Kft. által üzemeltetett intézményről Lévai Sándor fideszes alpolgármester azt mondta: az önkormányzat a kórház működését - a 90 millió forintos szállítói tartozás ellenére - kiegyensúlyozottnak tartja. A cég működésébe közvetlenül nem szólhatnak bele, de folyamatosan figyelemmel kísérik munkáját. Lévai megemlítette: csődtől nem tartanak, de aggasztóak a kórház-finanszírozás kedvezőtlen változásairól szóló hírek.

Tapolcán a Medisyst tulajdonában lévő Deák Jenő Kórház-Rendelőintézet és Gyógybarlang Kft. működteti a kórházat. Császár László fideszes polgármester elégedett a cég eddigi teljesítményével, mivel a szerződésben vállaltakat - köztük számos beruházást - a kft. időarányosan teljesítette. A polgármester közölte: folyamatos kapcsolatban állnak az intézmény vezetőivel, tudnak a finanszírozási gondokról, de nincs veszélyben a kft. gazdasági stabilitása.

Bebes István, Körmend fideszes polgármestere szerint ugyan a körmendi kórház is nehéz anyagi helyzetben van, ám a gondok ellenére az intézményt működtető Medisyst megfelelő színvonalon látja el feladatát. Bebes hosszú távra biztosítottnak látja a körmendi kórház működését.

Németh Attila, a Medisyst Kft. ügyvezetője szerint ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint az önkormányzati kórházak. Kifejtette: már az év elején úgy állították össze az idei költségvetésüket, hogy a recesszió miatt számoltak az OEP-kassza megcsappanásával, ebből következően a finanszírozási rendszer év közbeni megváltoztatásával. Hozzátette, a finanszírozás átalakítása miatt keletkező veszteségeket a Medisyst tulajdonosa magára vállalja, így a kórházakat működtető kft.-k egyelőre nincsenek veszélyben, a körmendi, a mezőtúri és a tapolcai kórházakban a következő hónapokban is biztosan meg fogják kapni a fizetésüket a dolgozók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.