Felvételi: most még elég a kettes is

Egy kettes, illetve egy hármas érettségi - ennyi is elég az idén ahhoz, hogy valaki bejusson a felsőoktatásba. Most még ugyanis 160 pont a minimum, amit el kell érni a felvételin az - érettségi eredményekből számított és a nyelvvizsgáért, illetve egyéb pluszteljesítményekért kapott pluszpontokkal együtt - megszerezhető 480 pontból. Jövőre azonban már 200 pont lesz a minimum: ehhez már két hármas érettségire van szükség.

A Felvételi Információs Szolgálat 3086 középiskolás diákot érintő online kutatása szerint a diákok fele támogatja is a ponthatárok emelését, harmaduk nem.

Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási államtitkára arra számít, hogy kevesebben jutnak be a felsőoktatásba minimumpontszámmal. Vagyis kevesebb helyen húzzák meg ma 160 pontnál a felvételi vonalat. Az államtitkár azt mondta: az idén nagyobb a verseny, hiszen többen jelentkeztek az egyetemekre és a főiskolákra, ráadásul jobb eredménnyel. A felvételizők teljesítményét erőteljesen fölfelé húzta az igen jó eredményeket produkáló nyelvi előkészítős évfolyam (12 ezer diák az idén végzett a 2004-ben elsőként indult ötéves képzésben: ők adják a jelentkezői többlet jelentős részét is).

Mindezek miatt várhatóan emelkedni fognak a ponthatárok. Manherz Károly megjegyezte: az idén nőtt a természettudományos, illetve a műszaki képzések népszerűsége, így várhatóan ezekre a területekre az idén már kevesebben jutnak be minimumpontszámmal.

Pont, ami kell

Ma estére kiderül, kik jutottak be a felsőoktatásba az idén, a nap folyamán az Oktatási Hivatalban több mint ötezer ponthatárt állapítanak majd meg. Az egyes szakokon ezek jelentik a felvételi küszöböt, azt a pontszámot, amit a 480-ból minimálisan el kell érni a sikeres felvételihez. A 127 ezer jelentkezőből várhatóan százezren kerülnek be egyetemre vagy főiskolára. Hogy hová, az attól függ, a megjelölt intézményi sorrendben hol érték el elsőként a megállapított felvételi küszöböt. A jelentkezőket szakonként országos rangsorba állítják, majd a legjobb teljesítményűektől haladva helyezik el őket az elsőként választott intézményekben. A ponthatár az utolsó bejutott hallgató pontszámával lesz egyenlő.

A ponthatárokat este 8 órakor a Millenáris Parkban szervezett Pont ott partin óriáskivetítőn futtatják le s teszik fel a www.felvi.hu weboldalra is. A jelentkezők 96 százalékát SMS-ben is értesítik. Lapunk a július 25-i Ponthatárok mellékletében közli a teljes listát.

Felvételi ponthatárok kihirdetése Millenáris parkban 2007-ben
Felvételi ponthatárok kihirdetése Millenáris parkban 2007-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.