A 'pénzpárti' Sziky Gyula és cégbirodalma

Az idén májusban megvált a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft.-ben birtokolt többségi tulajdonrészétől Sziky Gyula, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga alelnöke, így az üzletember - információink szerint - már csak a háttérből intézi az első osztályban játszó klub ügyeit. Úgy értesültünk: a nyíregyházi üzletember egy átfogó APEH-vizsgálat miatt kényszerült arra, hogy megszabaduljon tulajdonrészétől.

A közgazdasági szakközépiskolát végzett, negyvenes évei elején járó Sziky Gyula jelenleg a szabolcsi megyeszékhely egyik legbefolyásosabb üzletembere, aki informális kulcspozícióját az elmúlt két évtizedben felhalmozott pénzével és ingatlanvagyonával érte el. A hozzá közel állók információi szerint vagyonát a rendszerváltás idején többek között azzal alapozta meg, hogy Nyugat-Európából - elsősorban Németországból, ahol hosszabb időt töltött nyelvtanfolyamon - használt járműveket importált nagy számban, amelyeket idehaza komoly haszonnal értékesített.

A kilencvenes években Sziky Gyula egyik cége üzemeltette Nyíregyháza egykor legnagyobb és legnépszerűbb diszkóklubját, az Open Doorst. Ez nem csupán üzleti hasznot eredményezett számára, hanem rendkívül széles ismertséget is, méghozzá a helyi társadalom több rétegéből: a klubba nemcsak a megyeszékhely elit aranyifjúsága járt, hanem - sokak elmondása szerint - félalvilági elemek is. Sziky Gyula legfontosabb üzleti tevékenysége azonban máig az ingatlanforgalmazás: nemcsak Nyíregyházán és környékén, de az ország számos pontján vásárol befektetési céllal nagyobb területű ingatlanokat, amelyek - fejlesztés és továbbértékesítés után - kereskedelmi és ipari beruházások létesítésére alkalmasak.

1991-ben több üzlettársával együtt megalapította a később felszámolás alá került Mobilismo Kft.-t, amelynek neve évekkel később az úgynevezett Kaya Ibrahim-ügy kapcsán bukkant fel a sajtóban. Mint ismert, a nagy port felvert ügy lényege az volt, hogy egyes vállalkozók tucatnál is több, adóssággal és köztartozásokkal megterhelt Fidesz-közeli céget adtak el 1995-ben a török Kaya Ibrahimnak, aki erről mit sem tudott, hiszen csak az adatait használták föl. Sziky úgy került a képbe, hogy üzlettársa volt a Kaya Ibrahim-ügy egyik érintettjének, Sipos Lászlónak. Sipos egyik cége ugyanott volt bejegyezve, ahol a Mobilismo, s mindketten benne voltak az 1994-ben alapított, jelenleg felszámolás alatt álló Open Doors Kft.-ben (ez volt az a cég, amely az említett diszkót üzemeltette).

Sziky Gyulának pár évig érdekeltsége volt az ugyancsak felszámolás alatt lévő Immoferr Ingatlanforgalmazó Kft.-ben, amellyel összefüggésben az üzletember a vádlottak padjára került (erről lásd keretes írásunkat). Szintén Sziky Gyula nevéhez köthető a nyíregyházi székhelyű Advertum Kft. 2006-os megalapítása (ebből az üzletember 2007-ben kiszállt). Mint ismeretes, az Advertum állami garanciavállalással próbált 5,2 milliárd forintos bankhitelhez jutni azzal a céllal, hogy e pénzből kifizesse a profi labdarúgóliga 3,2 milliárd forintos tartozását, a fennmaradó öszszegből pedig reklámbevételekből élő, országos médiahálózatot hozzon létre.

A terv azonban füstbe ment, mert a Gyurcsány-kormány garanciavállalását a Bajnai-kormány alatt visszavonták. Ide tartozik, hogy az Advertum volt az egyik tulajdonosa az idén februárban felszámolás alá került nyíregyházi MTC-Jonathán Rádió Kft.-nek, amely tetemes sugárzásidíj-tartozást halmozott föl, ezért az Országos Rádió és Televízió Testület tavaly felmondta a műsorszolgáltatói szerződését. A kft. Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán rendelkezett egy-egy rádiófrekvenciával, amelyeket az Advertum bérelt az érdekeltségébe tartozó Gold FM rádiók számára. A cég műsor-szolgáltatási tartozása az idei év elején kamattal együtt meghaladta a 105,5 millió forintot. Az Advertum tervezett garanciavállalási ügylete - bár kiszállt a cégből - és egyéb kapcsolatai miatt Sziky Gyulára rásütötték azt a bélyeget, hogy MSZP-s, holott több informátorunk szerint Sziky Gyula se nem balos, se nem jobbos kötődésű, inkább - mint ismerősei fogalmaztak - "pénzpárti". Helyi jobboldali politikusokkal állítólag éppen olyan jó kapcsolatokat ápol, mint a szocialistákkal.

Hogyan került Sziky kapcsolatba a profi futball világával?

Az üzletembernek - akinek gyermekkora óta a labdarúgás az egyik szenvedélye - eredetileg a nyíregyházi Kertváros csapatában volt érdekeltsége, de miután a város klubja, a Spartacus 2003-ban tönkrement, a Kertváros kapta meg a városi klub infrastruktúráját, valamint az önkormányzat támogatását, és Spartacus Nyíregyháza néven alakult újjá. A klub az elmúlt években komoly sikereket ért el, s a másodosztályból feljutott az első osztályba. A nyíregyházi önkormányzat honorálta az eredményeket: a város - három évre elosztva - 300 millió forintos támogatást szavazott meg tavaly a klubnak.

Az utóbbi napokban Sziky Gyula neve többször szerepelt a sajtóban annak kapcsán, hogy mely cég szerezhet részesedést a hazai futballbajnokság televíziós közvetítési jogaiból. A küzdelemben a nyíregyházi üzletember nyíltan kiállt a Digi Kft. mellett. Ennek - információink szerint - az az előzménye, hogy amikor a romániai székhelyű társaság nyíregyházi fejlesztésekbe kezdett, Sziky Gyula támogatást kért a cégtől a futballcsapata számára. A Digi adakozott is - információink szerint évi egymillió forintot -, amivel nem került ugyan a csapat kiemelt támogatói közé, elnyerte viszont Sziky Gyula szimpátiáját. Amire az idén júniusban rászolgált a hazai futballvezetés is: a Magyar Labdarúgó Szövetség Labdarúgásért díjat adományozott Sziky Gyulának a Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligában végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Sziky Gyula tizedrendű vádlott

Sziky Gyula tizedrendű vádlott egy régóta húzódó, terjedelmes gazdasági büntetőügyben, amelynek tizennégy vádlottját csődbűntettel, közokirat-hamisítással, csalással és más bűncselekményekkel vádolják. A per a kecskeméti városi bíróságon folyik, a következő tárgyalást 2009. szeptember 2-án tartják.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2005 szeptemberében emelt vádat Riczu Gyula elsőrendű vádlott, valamint tizenhárom társa ellen. A fő vádlottak közt van a Szlávy Bulcsú meggyilkolásával vádolt Wappler László, valamint idősebb Wachsler Tamás és a békéscsabai Sümeghy Csaba, volt fideszes parlamenti képviselő. A bíróság az eljárásban a békéscsabai BCB Textilipari Rt. és a hozzá kötődő, eladósodott cégek felszámolásának, valamint előzetes részvényátruházásainak a körülményeit vizsgálja. A súlyos anyagi gondokkal küzdő BCB Rt. ellen - amelynek 1997-2000 között Sümeghy Csaba volt az igazgatósági elnöke - 2000-ben indítottak felszámolási eljárást. A hitelezői igény több mint egymilliárd forint volt. A kérdéses időszakban Sümeghy Csabát Riczu Gyula váltotta a cég élén, aki azt vallotta: egyszerű stróman volt, azzal a feladattal, hogy a nevére vegye
az eladósodott társaságot.

Sziky Gyula személye a felszámolás során merül fel a vádiratban, az általa képviselt Immoferr Kft.-n keresztül. Az iratok szerint egy árverésen a Sziky által képviselt cég vásárolta meg - valamivel több mint kétmillió forintért - a BCB Rt. néhány ingatlanát. Az ügyészség szerint az adásvétel színlelt volt: valójában a tulajdonosok így játszották át maguknak a cég ingatlanait, miközben hamis papírokkal azt a látszatot keltették, hogy a vevők a vételárat kifizették a BCB Rt. hitelezői részére. A színlelt szerződésekből befolyó pénz egy része Wappler László offshore cégéhez, a Lorena European Ltd.-hez került. (Rajnai Attila)

A nyíregyházi Spartacus sportcsarnoka
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.