Demeter szerint Gyurcsány szerepét is tisztázni kell

Az UD-ügy felelőseinek bíróság előtt kell számot adniuk tetteikről - közölte tegnap a fideszes Demeter Ervin. Szerinte a szálak akár Gyurcsány Ferenc volt kormányfőig is elérhetnek.

Demeter Ervin szerint az UD Zrt. ügyében nem Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) lemondott főigazgatója az egyetlen felelős, ezért - idézzük - "meg kell találni a többieket is, akiknek nemcsak távozniuk kell a közéletből, hanem bíróság előtt is felelniük kell a tettükért". Az Orbán-kormány volt titkosszolgálati minisztere ezért azt várja az NBH új főigazgatójától - legyen az Balajti László vagy akár más -, hogy tárja fel a jogsértéseket, ezzel segítse az adatgyűjtési ügy tisztázását, a felelősök megtalálását, megnevezését. (Emlékeztetőül: tegnapi lapszámunkban azt írtuk, hogy Laborc Sándor legvalószínűbb utódja Balajti László, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója lehet - A szerk.)

Munkatársunk kérdésére, hogy milyen más felelősökre gondol, Demeter Ervin azt mondta: Szilvásy György volt titokminiszter már gyanúsított, és vélhetően Laborc Sándort is kihallgathatják a jogosulatlan adatkezelésről szóló ügyben, hiszen az UD Zrt. ellen az NBH gyűjtötte az adatokat. Mivel a lehallgatási engedélyt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium adta ki, tisztázni kell Draskovics Tibor felelősségét is.

Ezen túlmenően Demeter Ervin szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerepe is tisztázásra vár. Lapunknak arra a kérdésére, miszerint a Fidesznek vagy személyesen neki vannak-e olyan információi, amelyek alapján azt állíthatja, hogy a volt miniszterelnök tudott az UD Zrt.-ügy részleteiről, a fideszes politikus azt válaszolta: az biztos, hogy Gyurcsány Ferenc Szilvássy Györggyel rendszeresen beszélt.

- Feltételezhető, hogy tudott erről az ügyről is, de hogy mennyit, az egyelőre nem ismeretes - mondta Demeter Ervin.

Az ügyben megszólalt az igazságügyi és rendészeti miniszter is. Draskovics Tibor annak kapcsán, hogy Laborc Sándor megpanaszolta a a vámosok és a rendőrség döntését, miután megszüntették a nyomozást az UD Zrt. ügyében, közölte: a rendőrség a büntetőeljárási törvény alapján fogja megvizsgálni a panaszt. Kijelentette, ha ebből az derülne ki, hogy valamilyen körülményt nem vett figyelembe a rendőrség, vagy a fokozott ügyészi felügyelet során nem megfelelően mérlegeltek valamit, akkor azt mindenképpen korrigálni kell.

Gulyás József, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának SZDSZ-es tagja (az ő tartózkodása miatt nem támogatta a bizottság annak idején Laborc kinevezését) lapunknak azt nyilatkozta: bízott benne, hogy a titokminiszter ezúttal nem követ el hasonló hibát, és ezúttal egyeztet a pártokkal, mielőtt megnevezi jelöltjét, és sajnálatosnak tartja, hogy ez nem így történt. Éppen a Laborc Sándor kinevezése körüli szakmai, politikai viták miatt lett volna szükség szerinte az egyeztetésre, hiszen a nemzetbiztonsági bizottságban épp az ellenzék képviselőinek támogatása jelenthetné a biztosítékát annak, hogy a szolgálatok valóban depolitizáltan működjenek.

Gulyás József szerint egyébként várható volt Laborc Sándor távozása. Neki, illetve Szilvásy György korábbi titokminiszternek ugyanis kulcsszerepe volt a sokak által "magyar Watergate-ként" jellemzett UD Zrt.-ügy kirobbantásában. "Sokan azzal számoltunk tavaly ősszel, hogy egy nagyon komoly megalapozottsággal bíró feljelentésről van szó, de a várakozásokkal szemben ez az ügy inkább egy kormányzati, nemzetbiztonsági fiaskónak bizonyult" - tette hozzá az eljárások megszüntetésére utalva a szabad demokrata politikus.

Dávid Ibolya szerint fordított Watergate-botránnyá vált az UD Zrt. ügye Magyarországon. - Hiszen - tette hozzá az MTI-nek - bár ő maga sértett volt, mégis gyanúsítottként került az ügyészség látókörébe. A pártelnök szerint kérdés, miért nem indított eljárást beadványa kézhezvétele után a Legfőbb Ügyészség.
Nem érti, miért nem válaszol Demeter Ervin fideszes képviselő a neki feltett kérdéseire. A kérdések: Demeter honnan tudott egy nappal korábban arról, hogy Dávid ellen adatgyűjtést végeztek egyes üzleti körök; illetve mit tartalmaztak azok a telefonhívások, amelyek fideszes politikusokat kötöttek össze az UD Zrt. embereivel?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.