Sokszor megéri reklamálni

Érdemes hajtaniuk az igazukért a diákoknak; az érettségi javításakor vagy a felvételi pontok összeszámolásakor ugyanis időnként "hiba csúszik a rendszerbe". Tavaly több mint ötszázan fellebbezéssel kerültek be a felsőoktatásba.

Rosszul összeadott pontok, a póttétel húzásának elmaradása, a nyelvvizsga-bizonyítvány vagy a diploma figyelmen kívül hagyása: ilyen és ehhez hasonló "hibák" miatt tesznek panaszt minden évben a diákok az érettségikkel, illetve a felvételikkel kapcsolatban - és nem is eredménytelenül.

Az érettségi vizsgák írásbeli része után a diákok megnézhetik dolgozataikat, és kifogással élhetnek, ha szerintük rosszul értékelték teljesítményüket. Az emelt szintű vizsgák esetében a diákok csaknem tíz százaléka talált hibát a javításban: a legtöbben - 16 százalék - a magyar nyelvi dolgozat értékelését kifogásolták. Észrevételeik nem is voltak hiábavalóak, hiszen végül 71 százalékuknak igazat adtak, és kiderült, hogy valóban több pont jár nekik. A reklamálást persze jól meg kell gondolni, az idén is akadt ugyanis, aki pórul járt. Panasz esetén újraértékelik az egész dolgozatot, az esetek egy százalékában pedig az derült ki, hogy még anynyi pont sem jár a panaszosnak, mint amennyit eredetileg kapott (tavaly az észrevételek 7 százaléka okozott pontszámcsökkentést).

Törvényességi vizsgálatot is lehet kérni az érettségikkel kapcsolatban: ez az idén 72 esetben fordult elő. Megesett, hogy valakit megbuktattak, holott póttételt még húzhatott volna a szóbelin, de a legjellemzőbb itt is a pontszámítási hibák kifogásolása volt. A panaszok csaknem harmada jogos is volt: 16 esetben az Oktatási Hivatal megváltoztatta az érettségivizsga-bizottság döntését, 11 esetben pedig megsemmisítette azt - vagyis volt, akinek újra kellett vizsgáznia.

Jogorvoslatot a felvételi döntéssel kapcsolatban is lehet - és érdemes is - kérni. Évente 1500-an meg is próbálkoznak ezzel - és harmaduk sikerrel is jár. Tavaly 550 diák - a jelentkezők fél százaléka - nyert felvételt sikeres fellebbezést követően, közülük 200-an támogatott képzésre kerültek be - tudtuk meg Bakonyi Lászlótól, az Oktatási Hivatal elnökétől.

Évről évre előfordul ugyanis, hogy néhány felvételizőnek rosszul adják össze a pontjait, vagy éppen elfelejtik beszámítani a nyelvvizsgáért járó többletpontját. Egy-egy pont, pláne a nyelvvizsgáért járó 35-50 pluszpont, komolyan befolyásolhatja a felvételi sikerességet. Az is gyakran megtörténik, hogy bár a felvételiző időben beküldte sorrend-módosítási kérelmét - vagyis hogy egy korábban hátrébb megjelölt szakra szeretne inkább elsőként bekerülni -, de azt valamiért mégsem vették figyelembe. A mesterképzések esetében pedig tavaly többször is előfordult, hogy, bár időre beérkezett a diploma, amely alapján felvételt nyerhet a hallgató, azt mégsem vették figyelembe, így alapból elutasították a jelentkezőt.

Ezekben az esetekben mindenképpen érdemes jogorvoslatot kérni a július 23-i ponthúzást követően. Tavaly óta a fellebbezést nem a megpályázott intézmény vezetőjéhez kell címezni, hanem az Oktatási Hivatalnak. A panaszt legkésőbb augusztus 17-ig kell elküldeni. Jogorvoslatot ekkor azonban már csak a felvételi eljárással kapcsolatos jogsértés vagy pontszámítási hiba miatt lehet kérni, az érettségi értékelését ekkor már hiába is kifogásolná a jelentkező.

A legtöbben a magyar nyelvi dolgozat értékelését kifogásolták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.