Milliárdokat takarítanak meg

Egészen bizonyos, hogy sokan rosszul járnak a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerének augusztustól tervezett átalakításával - nyilatkozta lapunknak az OEP illetékese. Ugyanakkor hozzátette: ez az átalakítás most elengedhetetlen, és alapja a januártól bevezetendő új, igazságosabb rendszernek.

A sztómások, az inkontinenciában szenvedők, bizonyos hallássérültek, az alacsony dioptriájú szemüveget használók rosszul járnak a gyógyászati segédeszköz-támogatási rendszer augusztustól tervezett átalakításával - nyilatkozta lapunk kérdésére Dankó Dávid, az OEP ártámogatási főosztályának helyettes vezetője, hozzátéve, hogy mások némiképp jobban.

Lapunk a múlt héten számolt be arról, hogy az OEP tervei miatt több betegségcsoport képviselői, így a sztómások is tiltakoznak. Az eddiginél ugyanis jóval kevesebb - számukra nélkülözhetetlen - zsákot kapnak térítésmentesen. De vajon miért kell őket, illetve másokat kitenni mindennek?

Dankó Dávid szerint most olyan helyzet alakult ki, ami csak "tűzoltással" menthető, sürgős megszorításra van szükség ahhoz, hogy nagy egészében az év végén is tudják biztosítani a gyógyászati segédeszközök támogatását.

- Ez a 42 milliárdos kassza, amit, ha semmi nem változik, 8 milliárddal lépünk túl, ahogy már évről évre, ezért azonnal vissza kell fogni a gyeplőt. Hatalmas ugyanis a pazarlás. Az átalakításnak most biztosan lesznek vesztesei, de a végső cél az, hogy a betegekre nehezedő terheket közel azonos mértékben lehessen szétosztani. Nem tagadom, a legfőbb szempont most, ebben a pillanatban a megtakarítás. Ugyanakkor a racionalizálással tapasztalatokat szerzünk a későbbi, januárra várható teljes átrendezéshez - mondja Dankó Dávid, aki szerint már tíz éve nem nyúltak a támogatási rendszerhez. Ezért azután a rendelkezésre álló szűkös források 10-15 százalékát értelmetlenül költik avítt technológiákra, vagy szétaprózottan olyan eszközökre is adnak pénzt, amelyek támogatása nem feltétlenül az OEP feladata lenne.

Dankó ugyanakkor hangsúlyozza: vannak területek, ahol a betegek számára kedvezőek a változások. Eddig tíz, mostantól nyolcévenként lehet új elektromos kerekes széket rendelni, s ehhez több százezer forintos támogatást adnak. A kerekes székeket a rászorulók kölcsönbe kapják. Tény azonban, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint 18 százaléka két éven belül meghal, a szék viszont soha többé nem kerül vissza a rendszerbe, vagyis elvész a többi beteg számára.

- Kiemelt csoport a 18 év alattiaké, illetve azoké, akik aktív életre törekszenek károsodásuk ellenére. Nekik több forrás és jobb minőségű eszköz jut majd a jövő évi racionalizálás után - teszi hozzá Dankó Dávid. Szerinte a januárra tervezett teljes átalakítás lehetőséget ad eszközök kölcsönzésére, komplex szolgáltatáscsomagok megvásárlására, illetve keretösszegek meghatározására, amelyekből minden érintett maga gazdálkodhat, így maga döntheti el azt is, hogy több, esetleg roszszabb minőségű terméket, vagy egyetlenegyet vesz támogatással, de abból a legjobbat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.