Ifjú szocialisták: nincs sörözés, amíg nem határolódnak el

Nincs mondanivalójuk a szlovák fiatal szocialistáknak a nemrég elfogadott szlovák nyelvtörvényről - legalábbis erre utal, hogy északi szomszédaink delegációjából senki nem vett részt a Szocialista Ifjúsági Internacionálé (IUSY) zánkai táborában megtartott, kisebbségi jogokról szóló szemináriumon.

A tegnap zárult egyhetes IUSY-fesztiválon nyolcvan ország baloldali ifjúsági szervezeteinek több mint háromezer küldöttje vett részt, köztük a szlovák Fiatal Szociáldemokraták (MSD) kilenc tagja.

A kisebbségi jogok helyzetével foglalkozó szemináriumot vezető, Varga László, a házigazda Societas - Új Mozgalom (SÚM) elnöke elmondta: szóba került a szlovák nyelvtörvény, a hozzászólók kivétel nélkül elfogadhatatlannak nevezték, az európai normákkal ellentétesnek ítélték.

Varga elmondta: a magyar ifjú szocialisták egyoldalúan felfüggesztették a hivatalos találkozókat szlovák elvtársaikkal - ez az elfogadott megszólítás a nemzetközi szervezetben -, és addig nem is ülnek tárgyalóasztalhoz, amíg a szlovák nyelvtörvény hatályban marad. A moratórium kiterjedt az IUSY-fesztivál nem hivatalos programjaira - a baráti találkozókra és a kötetlen beszélgetésekre is. Így ő - miként fogalmazott - nem kezdeményezett például közös sörözést a szlovák ifjú szocialistákkal, mondván, csak akkor koccintana velük, ha előzetesen egyértelműen elítélnék a szlovák nyelvtörvényt.

Résztvevők zászlókkal a kezükben állnak a Szocialista Ifjúsági Internacionálé egyhetes világtalálkozójának zárónapi ünnepségen
Zánka, 2009. július 20. Résztvevők zászlókkal a kezükben állnak a Szocialista Ifjúsági Internacionálé (IUSY) egyhetes világtalálkozójának zárónapi ünnepségen a zánkai gyermekvárosban. MTI Fotó: Nagy Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.