Közterületvétel lelkiismeret-furdalás nélkül

Eladó a veszprémi Dózsa tér kétharmada: az önkormányzat döntése értelmében a közterületet az egyik fideszes városatya cége veheti meg. A szocialisták aggályosnak tartják a tranzakciót, amit az előterjesztő is kivételes megoldásnak tekint.

- Ilyen még nem volt Veszprémben - szögezi le Hartmann Ferenc, a veszprémi önkormányzat ellenzékben lévő szocialista frakciójának vezetője. - Már az sem mindennapos, hogy a város el akarja adni egy frekventált közterületnek, a Dózsa térnek a kétharmadát, ráadásul pályáztatás nélkül jelölték ki a vevőt, egy olyan céget, amely az egyik fideszes önkormányzati képviselő érdekeltségébe tartozik.

- Valóban szerencsétlen a helyzet, csakhogy ez az egyetlen megoldás arra, hogy végre megépüljön egy szupermarket a Dózsavárosban - állítja Hudvágner Tamás, a területre igényt tartó fideszes városatya.

Abban mindenki egyetért Veszprémben, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan: a több mint hatezer lakosú városrészben valóban nincs egyetlen közepes méretű üzlet sem. Az ügy politikai súlyát az adja, hogy Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere a három évvel ezelőtti kampányában ígéretet tett a dózsavárosiaknak: a ciklus végére megépül egy modern bolt a városrész központjában, a Dózsa téren.

Eddig azonban egyetlen kapavágás sem történt. Ennek fő oka, hogy egyik üzletlánccal sem sikerült megállapodni - leginkább a terület bonyolult ingatlanviszonyai miatt. Először is, a tér egyharmada magánkézben, a Hudvágner Tamás érdekeltségébe tartozó Ve-Spa Kft. tulajdonában van. Ezen az ingatlanon áll a régi Dózsa áruház épülete, a lepusztult boltot két évvel ezelőtt záratta be az ÁNTSZ. A Dózsa tér nagyobb része közterület, az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonába tartozik.

- A bezárt bolt egy 2200 négyzetméteres ingatlanon található, ami túl kicsi egy szupermarketnek - mondja Hudvágner Tamás. - Többször is megpróbáltam eladni egy-egy üzletláncnak, ám a vevőjelölteknek ennél háromszor nagyobb területre, azaz legalább hatezer négyzetméterre lett volna szükségük. Vagyis csak akkor épülhet ide szupermarket, ha az önkormányzat forgalomképessé teszi, majd eladja a tér egy részét.

Valójában más megoldás is lenne. Így például az önkormányzat is megvehetné Hudvágneréktől a lepusztult Dózsa Áruházat, majd az összevont területet értékesíthetné egy áruházláncnak. Esetleg az önkormányzat és a Ve-Spa Kft. közösen hozhatna létre egy projektcéget a szupermarket felépítésére.

- Egyik út sem járható a jelenlegi gazdasági helyzetben - állítja Baumgartner Lajos, a veszprémi közgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke. - Először is semmi sem indokolja, hogy egy ilyen beruházást közpénzen valósítsanak meg, másrészt az önkormányzat nincs is abban a helyzetben, hogy előteremtse az ingatlanvásárlásnak vagy a fejlesztésnek a költségeit.

Baumgartner szerint a speciális helyzetben különleges megoldásra, az úgynevezett telekkiegészítésre van szükség, azaz a Dózsa tér kétharmadát eladják a közvetlen szomszédnak, a Ve-Spa Kft.-nek. Tény, hogy elég volt felvillantani ezt a megoldási lehetőséget, a Ve-Spa máris egyezségre jutott az egyik üzletlánccal.

- Az általunk felépített üzletet a Penny Market veszi majd bérbe 35 évre - mondja Hudvágner Tamás.

Hartmann Ferenc szerint azonban több probléma is akad ezzel a megoldással.

- Hogy lehet telekkiegészítésnek nevezni, ha egy ingatlanhoz hozzácsatolnak egy annál kétszer nagyobb területet? - kérdezi a frakcióvezető. - Ez az eljárás csak arra jó, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a közterület értékesítésére. Másrészt: a közgyűlési többség már döntött a Dózsa tér nagy részének eladásáról, de az ingatlant még nem vonták ki a forgalomképtelen törzsvagyonból, ráadásul nem készült olyan értékbecslés sem, amit igazságügyi ingatlanszakértő végzett volna.

- Ugyan ki pályázna erre az ingatlanra azokkal a szigorú feltételekkel, amit az önkormányzat előírt? - vág vissza Baumgartner Lajos. - A tervek szerint a Ve-Spa Kft.-nek a 23 millió forintos vételáron felül nagyjából 130 millió forintos járulékos beruházásokat - forgalmicsomópont-építést, parkoló-kialakítást, közműkiváltást - kell végrehajtania. A hiányolt formai követelményeket pedig az adásvételi szerződés aláírásáig könnyedén pótolni lehet.

Hudvágner Tamás azt mondja, számításai szerint a cégének leghamarabb 12 év múlva térülhet meg az áruházépítés, ami egyáltalán nem számít bombaüzletnek.

A helyi ellenzéknek más kifogása is van a telekkiegészítés közgyűlési elfogadásával.

- Úgy szavaztunk az előterjesztésről, hogy Hudvágner Tamás nem jelezte előre az érintettségét az ügyben, sőt meg is nyomta a szavazógombot - mondja Hartmann Ferenc.

- Szándékosan tettem - mondja Hudvágner Tamás. - Nem tudtam volna a dózsavárosiak szemébe nézni, ha pont az én voksom hiányzott volna az előterjesztés elfogadásához. Nincs lelkiismeret-furdalásom.

A veszprémi Dózsa térre  szupermarketet terveznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.