Nemzetbiztonsági bírálat a VPOP-nak

Az NBH főigazgatója panasszal élt a vámőrség azon határozata ellen, amellyel megszüntette az ismeretlen tettesek ellen adócsalás gyanújával indított eljárást az UD Zrt. ügyében.

A Népszabadság információja szerint a VPOP már továbbította a Fővárosi Főügyészségnek a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának panaszát, amit az UD Vagyonvédelmi Zrt. ügyével összefüggésben adócsalás gyanújával elrendelt pénzügyőrségi nyomozás megszüntetése ellen emelt. A vámőrség az ügyészség döntéséig nem kívánja kommentálni a Laborc Sándor által leírtakat.

A Nemzetbiztonsági Iroda (NBI) közleményében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez, az áll, hogy Laborc "az ügy kimenetele szempontjából súlyos hiányosságnak tartja, hogy nem került sor független igazságügyi könyvszakértő kirendelésére az UD Zrt. pénzmozgásainak tisztázása érdekében". Nehezményezi továbbá, hogy "nem vizsgálták a cégháló tulajdonosi hátterét", valamint a tulajdonosok által birtokolt cégek "egymás közti feladatmegosztási és számlázási rendjével kapcsolatban a jogszerűséget". Az NBH főigazgatójának álláspontja szerint a bűncselekmény (vagyis az adócsalás - a szerk.) bizonyítására továbbra is van mód, ezért javasolja a nyomozás folytatását.

A vámőrség egy rendőrségi átirat alapján indított nyomozást adócsalás gyanújával az UD Zrt.-nél, s nem az NBH feljelentése nyomán. Ezért is vitatják az általunk megkérdezett jogi szakértők, hogy van-e (volt-e) egyáltalán panaszjoga az ügyben az NBH-nak. E kérdésben, mint ahogy a panasz megalapozottságáról vagy megalapozatlanságáról is, a Fővárosi Főügyészség dönt majd.

Lapunk úgy értesült, hogy az adócsalás gyanúját felvető iratokat (hivatalosan meg nem erősített, de nem is cáfolt információink szerint lehallgatási jegyzőkönyvekről van szó) már a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) adta át a vámőrségnek. Az NBH eredeti feljelentésében csak lőfegyverrel visszaélés, államtitoksértés és két számítástechnikai bűncselekmény szerepelt, adócsalás nem. Az NNI amolyan biztos, ami biztos alapon küldte át a vámőrségnek a vonatkozó dokumentumokat, amelyekre az NBH az adócsalás gyanúját alapozhatta.

A vámnyomozók négy hónapig vizsgálódtak az ügyben, s eközben kikérték az APEH állásfoglalását. Pénzügyőrségi forrásaink szerint önmagában az a tény, hogy egy cég vagy cégcsoport vezetői arról beszélnek, miképpen csökkenthetnék adófizetési kötelezettségüket, még nem alapoz meg semmiféle bűncselekményt. Miután a vámőrség megkeresésére adott válaszból kiderült, hogy az APEH sem talált bűncselekményre utaló jelet az UD Zrt. gazdálkodásában, megszüntették a nyomozást. Az esetleges folytatásról információink szerint ugyanaz az ügyész fog dönteni, aki az UD Zrt. ügyében folytatott rendőrségi nyomozást is felügyelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.