Lakatszemlére indul a zöldhatóság

A regionális zöldhatóságok megkezdték az ellenőrzését azoknak a települési szilárd hulladéklerakóknak, amelyeknek július 16-án lejárt a környezetvédelmi engedélyük, így azokat az önkormányzatoknak be kellett zárniuk.

Az Európai Unió 2001. évi döntése értelmében 2009. július közepétől az egyes tagországokban csak azok a lerakók fogadhatnak kommunális hulladékot, amelyek kettős aljzatszigetelése megfelel a szigorú előírásoknak, valamint megoldották a csurgalékvíz és a depóniagáz elvezetését. Ilyen depóniából jelenleg 75 van Magyarországon, de régiónként további egy-két korszerű, nagy befogadóképességű létesítmény is épül. Az Európai Bizottság bejelentette: szankcionálja azokat a tagországokat, ahol elszabotálták az uniós előírásoknak meg nem felelő hulladéklerakók július 15-i bezárását.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségtől kapott tájékoztatás szerint Magyarországon július közepén egyszerre 95 hulladéklerakóra került lakat, és - hiába volt nyomás az érintett önkormányzatok részéről - egyetlen egy sem kapott ideiglenes engedélyt arra, hogy folytathassa a működését az adott régióban épülő új depónia megnyitásáig. A környezetvédelmi tárcától viszont korábban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy hat Szabolcs megyei, bezárásra ítélt lerakó (a barabási, a demecseri, az ibrányi, a szakolyi, a tiszaszentmártoni és a nyíregyházi) mégis kap néhány hónapos haladékot, mivel abban a régióban jelenleg egyetlen olyan modern létesítmény sincs, amely átvehetné a kieső objektumok feladatát.

Az OKTVF közlése szerint a bezárásdömping miatt a hazai kommunális hulladéknak csupán húsz százalékát kell az eddigi helyett egy másik lerakóba átirányítani, ráadásul ez sehol sem lépi túl az ötven kilométeres távolságot. Ennek ellenére az érintett települések többségében az átmenetileg megnövekedett szállítási költségek miatt 10-30 százalékos szemétdíjemelésre került sor.

Az MTI jelentése szerint - szemben a környezetvédelmi főfelügyelőség közlésével, hogy ötven kilométernél távolabbra nem utaztatják a szemetet - Sopronból a 110 kilométerre lévő Ajkára szállítják a lakossági hulladékot. Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint szerdán zárták be a Harkai úti lerakót, amely nem felelt meg a követelményeknek. Az elvárások szerinti tároló elkészültéig szállítják Ajkára a soproni hulladékot, ez havonta húszmillió forint pluszköltséget jelent az önkormányzati kft.-nek. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.