Csütörtökön eldől, ki lesz egyetemista

Csütörtökön kiderül, kik jutottak be az egyetemekre. A felvételi küszöb döntően a jelentkezők számától, teljesítményétől, illetve a férőhelyek számától is függ.

Bár érettségi eredményeik birtokában a felvételizők maguk is kiszámíthatják felvételi pontszámukat, aki nem bízná magát saját kalkulációira, a felvi.hu weboldalon is megnézheti eredményeit. Persze az, hogy fölveszik-e a kiszemelt intézménybe attól függ, elérte-e az ott meghatározott ponthatárt. Ezt viszont csak július 23-án, az esti órákban teszik közzé.

Az úgynevezett ponthúzás összetett folyamat, a felvételi küszöböt sok tényező befolyásolja. A ponthatár alakulása függ az adott helyre jelentkezők számától, teljesítményüktől, a megcélzott helyek általuk fölállított erősorrendjétől, az államilag támogatott férőhelyek számától és az intézmény kapacitásától. Korábban egy-egy szakon a támogatott és a hallgatóktól pénzt kérő, költségtérítéses helyek aránya előre le volt osztva minden egyes intézménynél, a mozgástér szűk volt. Ma már az arány évente változik az alapján, hogy hova milyen teljesítménnyel jelentkeztek. A legtöbb támogatott hallgató ugyanis oda kerül, ahová a legtöbb jó teljesítményt nyújtó hallgató jelentkezett.

Ez az, amit előre nem lehet tudni. A biztos pont, hogy államilag támogatott alap-, osztatlan és felsőfokú szakképzésre 56 ezren kerülhetnek be. A tavalyinál mintegy 20 ezerrel többen, úgy százezren kerülnek majd be a felsőoktatásba. Csak találgatni lehet azonban, hogy a jó teljesítményűek hová jelentkeztek nagy arányban, azaz hol lesznek a legmagasabbak a ponthatárok. Ez derül ki a ponthúzáskor. Ennek során egy számítógépes algoritmus előbb a pontszámuk alapján szakonként országos rangsorba állítja a jelentkezőket. A legjobb teljesítményűtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott intézménybe és szakra. Ha egy intézmény már feltöltődött a kapacitása határáig, akkor a rendszer továbbtolja az elsősorban ide kívánkozókat a második jelentkezési helyre. Ez a folyamat addig zajlik, míg az adott képzési területen, illetve szakon a felvettek száma el nem éri az országosan felvehető államilag támogatott keretszámot. Az algoritmus ezután a költségtérítéses jelentkezők között dolgozik tovább, akik közül annyit vesz fel, amennyit az intézmény kapacitása enged.

Ha valakit valahová már fölvettek, a többi helyről törlik. Megtörténhet viszont, hogy ha egy adott szakra kevés a jelentkező, akkor az el sem indul. Akkor sem, ha az odajelentkezők egyike sem ért el 160 pontnál többet (a felvételin pluszpontokkal együtt összesen 480 pontot lehet szerezni).

A ponthatárokat csütörtökön este 8 óra körül hirdetik ki a Millenáris Parkban rendezett Pont ott Partin. A jelentkezők 96 százaléka (ennyien adták meg telefonszámukat) mobiltelefonján is értesítést kap az eredményéről, illetve a megpályázott képzések ponthatáráról. Ezek még aznap este fölkerülnek a www. felvi.hu weboldalra is, lapunk pedig a július 25-én megjelenő Ponthatárok mellékletében közli a teljes listát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.