A sárdobálásban én nem fogok részt venni

Sajnálja, hogy több alapító tag kilépett, bízik abban, hogy néhány hónap múlva visszatérnek. Ami a politikája tartalmát illeti, ma is ugyanígy kezdené pártelnökségét Retkes Attila, az SZDSZ új vezetője.

- Kezdjük az elején. Honnan indult, mit csinált a kilencvenes években, mi szél hozta az SZDSZ-be?

- Politikai eszmélésem pillanatának a négyigenes népszavazást tartom. Még nem voltam választókorú, de már tudtam, hogy a liberális álláspontot képviselném az államfő jelölésével kapcsolatban. Az iskolában ezután madaras jelvényt hordtam, majd a Beszélőt olvastam, ezen keresztül fejtettem vissza a demokratikus ellenzék történetét. Iványi Gábor, Solt Ottilia, Kőszeg Ferenc, Demszky Gábor voltak azok az ikonok, akikre felnéztem. Aztán jött a Zeneakadémia, majd a Közgáz, közben zenekritikusként dolgoztam a Magyar Hírlapnál, ahonnan a lap jobbratolódása miatt eljöttem. Mindig az SZDSZ-re szavaztam, de csak a 2002-es kampányban érett meg bennem a politizálás gondolata. Így lettem párttag. Dolgoztam kampányidőszakokban, a kampányújság-szerkesztéstől a kopogtatócédulák gyűjtéséig mindenfélét csináltam. Külsős bizottsági szakértő lettem a II. kerületben, de az első komolyabb megbízatásom a Budai Liberális Klub vezetése volt, amit Tardos Márton halála után vettem át. Itt azt szerettük volna bizonyítani, hogy a szabadelvű eszmerendszernek a konzervatívnak mondott Budán is komoly támogatottsága van.

- Budán csapta meg a nemzeti liberalizmus szele?

- Ezt nem mondanám, ennek az eszmerendszernek nagyon szép és régi hagyományai vannak. 162 éve alakult meg a szabadelvű párt, a kiegyezés korszakából Deák és Eötvös hagyományát, a két világháború közötti időszak Vázsonyi-Rassai-féle polgári liberális eszméjét is követendőnek tekintem. Az SZDSZ-ben a szociálliberálistól a nemzeti, konzervatív liberalizmusig, minden irányzatnak meg kell férnie.

- Meg kell férnie?

- Csak olyan szabadelvű pártnak van jövője, amely képes integrálni a különböző szellemi irányzatokat és azok képviselőit.

- Hogyan lesz egy külsős bizottsági tag pártelnök?

- Az EP-választás eredménye sokaknak kiábrándító volt. Ezután fogalmazódott meg intenzív igényként a tagság körében, hogy ne azok vezessék az SZDSZ-t, akik addig az első vonalban politizáltak. Egy régi II. kerületi csoporttársam keresett meg, hogy sokan látnának szívesen a pártelnöki székben. Kiderült, több megyei elnök, helyi csoport, parlamenti képviselő, fővárosi politikus is. Széles bázis alakult ki tehát a támogatásom körül, és úgy éreztem, tudok segíteni.

- Most ott ülhet az ürességtől kongó Gizella utcai épületben, talán csak a postaláda van dugig kilépései nyilatkozatokkal.

- Ide, a Gizella utcába csak tucatnyi nyilatkozat érkezett. A tömeges kilépések híresztelése egyike azoknak a csúsztatásoknak, amelyeket egy szűk kör terjeszt. És itt kell beszélnünk Kóka Jánosról, aki ahelyett, hogy teljesítené erkölcsi kötelességét és lemondott volna a frakció éléről, ahogy azt a küldöttgyűlés kérte, lejárató kampányt indított.

- A 229 liberális által aláírt tiltakozó nyilatkozatra utal?

- Egyebek mellett. Sok jóhiszemű liberálist is rávettek, hogy írják alá a nyilatkozatot, de bízom benne, hogy az aláírók néhány hónap múlva úgy gondolják majd, helyes irányba indultunk. Sajnálom azokat, akik ennek bedőltek, de a sárdobálásban én nem fogok részt venni.

- Komolyan gondolja, hogy Kóka megvezette például Dornbach Alajost? Netán ő léptette ki Hodosán Rózát, Iványi Gábort, Konrád Györgyöt is?

- Az alapítók kilépését nagyon sajnálom. Úgy gondolom, a tiltakozók közül többen megtévesztés áldozatául estek, de tiszteletben tartom döntésüket. A régi tagok, alapítók közül egyébként továbbra is sokan a pártban vannak, és nem gondolkodnak a kilépésen.

- A régi értelmiségi holdudvar visszahódítását ígérte, aminek az ellenkezője látszik megvalósulni, illetve újak beszervezését. Hogyan?

- Ez csak úgy képzelhető el, ha olyan hiteles pártot sikerül létrehoznunk, amelyhez azok is bátran csatlakozhatnak, akik eddig vállalhatatlannak tartották.

- Segítsen: kikről beszél?

- Az elmúlt két évtizedben felnőtt értelmiségi generációról. Művészekről, tudósokról, műszaki, gazdasági értelmiségiekről, akik szabadelvűen gondolkodnak, mégsem tűntek fel a pártnak még a közelében sem. Ahogy megalakulnak a párt szakmai kabinetjei, kiderül majd, kik azok, akik a program kidolgozásában részt vesznek.

- Egyáltalán: van csapata?

- Van csapat, hiszen itt az új ügyvivői testület, közülük és a frakciótagok közül is lesznek, akik a kabinetek vezetését vállalják. Megígérhetem, hogy a szakpolitikai kérdésekben markáns, szabadelvű álláspontot fogunk képviselni.

- Ha már a markáns állásfoglalásokhoz érkeztünk: lekorruptozta hivatali elődeit, bocsánatot kért bűneikért.

- A bocsánatkérés gesztusával a múltat kívántam lezárni, hogy az új pártvezetés a jövőre koncentrálhasson.

- A párt és a frakció viszonyára visszatérve: nem látni sok különbséget a kormány intézkedéseinek támogatását vagy a költségvetési prioritásokat illetően. Akkor mi a baj?

- Kóka János nem volt hajlandó szembenézi azzal az örökséggel, amit hátrahagyott, ehelyett a párt testületi döntéseivel szemben politizál. A szavazóknak érteniük kell, hogy Kóka nem testesíti meg az új SZDSZ politikáját. Az SZDSZ-t mérsékelt, felelős, liberális, demokrata, ellenzéki pártként képzelem el, amely az ellenzéki karakterét markánsabban jeleníti meg, mint korábban. A kormány javaslatait egyenként mérlegeljük aszerint, hogy összeegyeztethetők-e a liberális eszmerendszerrel, élveznek-e legalább minimális társadalmi konszenzust, illetve a hatékony válaságkezelést szolgálják-e.

- Érvényben van-e még a Bajnai melletti politikai szándéknyilatkozat? Azt magára nézve kötelezőnek tartja?

- A frakció 15 tagja egy válságkezelő program mellett kötelezte el magát, de ez nem biankó csekk. Közülük Fodor Gábor lemondott, marad tehát tizennégy képviselő. Az ő szempontjukból érvényben van a nyilatkozat, az újratágyalás nincs napirenden.

- Mit szól ahhoz, hogy Demszky Gábor protezsáltjának tartják önt a pártban? Ő is azt nyilatkozta, hogy átadta önnek-önöknek a stafétabotot.

- Az egyik elnökjelölt belső levelében szerepelt ez a megcímkézés, amit a sajtó úgy vett át, hogy egyikünket se kérdezett meg. Egyébként két éve ismerem, és nagyra tartom Demszky Gábort.

- Lesz névváltoztatás?

- Az SZDSZ elnevezést megtartjuk. A tartalmat, az értékeket kell megújítani, nem a cégért átfesteni. Lejáratódott bár e márkanév, de meg kell őrizni, mert nagyon sok értéket hordoz.

- Nem zavarja, hogy megkérdőjelezhető a küldöttgyűlés legitimitása?

- Határozatképes volt a küldöttgyűlés, úgy gondolom, legitim is, de ha valaki megtámadja, majd a bíróság eldönti. Nem szeretnék ezzel a kérdéssel foglalkozni.

- Ha most vasárnap lenne az elnökválasztás, mindent ugyanúgy csinálna?

- Ma is ugyanúgy gondolkodom az értékekről, a tartalomról, és a párt problémái is fennállnának, ha most lenne a küldöttgyűlés.

- Segítsen eligazodni: milyen az új SZDSZ és kik a megcélzott választók?

- A szabadon gondolkodó, magukért és környezetükért felelősséget vállaló polgárokat, a diákok, a munkavállalók, a nyugdíjasok körét célozzuk meg szavahihető politizálással, számonkérhető döntésekkel, a társadalmat foglalkoztató problémák felvetésével, korszerű, szabadelvű válaszokkal. 2010-re elérjük a hat és fél százalékot.

- Mitől ennyire optimista?

- Bízom azokban a szabaddemokratákban, párttagokban és szimpatizánsokban, akik a sok-sok csalódás után még mindig kitartanak mellettünk.

Az alapítók kilépését nagyon sajnálom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.