Újabb hangfelvétel a fóti ügyben?

Még nem hallgatta meg a rendőrség azokat, akik a fóti korrupciógyanús ügy titkos hangfelvételén egy helyi beruházás "pótmunkázásáról" tárgyalnak. Úgy tudjuk: egy másik hangfelvétel is a korrupciógyanút erősítheti.

Vesztegetés gyanúja miatt folytat nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nemrég nyilvánosságra került fóti ügyben - tudtuk meg. A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás. Arra nem kaptunk választ, hogy eddig miért csak azokat a képviselőket hallgatták meg, akiknek a postaládájába a lehallgatott beszélgetést tartalmazó CD-t bedobták, és a felvételen szereplőket nem.

A nyilvánosságra került hangfelvételen Simó Attila, a Fóti Közszolgáltató Kft. ügyvezetője, Kalló Richárd, a cég felügyelőbizottságának Fidesz által delegált elnöke és Szilos József ügyvéd tárgyal, utóbbi a helyi útfelújítási beruházásban érdekelt Swietelsky cég képviseletében. Szilos az iránt érdeklődik: miként lehetne "pótmunkázással" elkölteni azt a közel ötvenmillió forintot, amely a Swietelsky által benyújtott 108 milliós - legolcsóbb és így nyertes - ajánlat és az önkormányzat 152 milliós keretének különbözete.

Szilos azzal győzködi a pótmunkázást elvben jóváhagyni hivatott Simót, hogy ebben érdekeltté tudná tenni. Utalás hangzik el arra, hogy ezt a technikát már más városoknál is alkalmazták. Nem ment ugyan mindenhol könnyen, de mint az egyik hang (a felvétel szerint Szilos) fogalmaz: "a végén kellett hozzá Kövér Laci, de azért elintéztük." A pályázatot a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után felfüggesztették.

A hangfelvételen hallhatók közül csak Szilos beszélt, aki az origo.hu hírportálnak elismerte: ő szerepel a szalagon. Kijelentette, Romániában jogászként dolgozik a Swietelskynek. A cég viszont közölte, hogy a bérnyilvántartásukban nem szerepel Szilos, így nem egyértelmű, milyen kapcsolat lenne a férfi és a cég között. Szilos azt is mondta, hogy nem munkaügyben járt Fóton, "csak baráti segítséget akart nyújtani", mivel jól ismeri Kalló Richárdot.

Információink szerint van egy másik, nyilvánosságra még nem hozott hanganyag is. Ezen arról tárgyalnak, hogy ki mennyire járhat jól, ha sikerül végrehajtani a tervet.

Kövér László nem nyilatkozik az ügyben. Megszólalt viszont tegnap az MDF. Herényi Károly országgyűlési képviselő fóti tájékoztatóján közölte: a településen számos beruházás azért csúszik vagy nem készül el, mert a fejlesztésekre elnyert pénzek bizonyos hányada korrupciós ügyletekben tűnik el. "Fót csak a jéghegy csúcsa", mielőbb meg kell állítani a "közkasszafúrókat" - mondta Herényi, aki szerint az ügybe "Kövér László és pártja" is belekeveredett. Bejelentette, hogy a nyár folyamán az MDF a korrupciógyanús ügyek "kibogozásával" akar foglalkozni, így a parkolási ügyekkel, a Gripen-vásárlással kapcsolatos botránnyal, illetve a Margit híd felújítása körüli visszásságokkal.

Herényi Károly és Móczán Béla, az MDF fóti elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.