Dolgoznak Bajnai Gordon 'kőbe vésett' tervein

Lázasan dolgoznak a minisztériumok, hogy megtalálják a forrását annak a 40+120 milliárdos megtakarításnak, amit a miniszterelnök vésett kőbe az MSZP kongresszusán.

Három számot kért "kőbe vésni" az MSZP legutóbbi kongresszusán Bajnai Gordon miniszterelnök: a 3,8 százalékos hiánycélt, a MÁV jövő évi költségvetésének 40 milliárdos megkurtítását és 120 milliárdos spórolást az önkormányzati rendszerben. (E tételeket vállalta a kormány  júniusban az IMF-hitelért - a szerk.) A közösségi közlekedés rendszerének átalakítása, illetve annak előkészítése már megkezdődött: az irányokat mutatja a MÁV első emberének lecserélése (a Fidesz-alapító Andrási Miklós került a posztra), és Antali Károly kormánybiztosi kinevezése is.

A Népszabadság értesülései szerint az ügyben folyamatosak az egyeztetések - tegnap is volt egy -, érdemi bejelentés a jövő heti kormányülés után várható, a kormány előbb az MSZP-frakció szakértőivel is egyeztetni kíván. Úgy tudjuk, hogy elkészült már egy tervezet, amelyben egyebek mellett a MÁV- és a Volán-vonalak párhuzamosságainak megszüntetése szerepel, a mellékvonal-megszüntetés egyelőre nincs napirenden.

Ennél nagyobb tétel az önkormányzati rendszer 120 milliárddal való megkurtítása. Varga Zoltán szakminiszter a Népszabadságnak korábban azt mondta: az idei költségvetésben úgy 1300 milliárd forint szerepel az önkormányzati rendszerben, ebből kell megspórolni a kitűzött 120 milliárdot.

"Ezt elsősorban az önkormányzati feladatokban lehet megoldani" - tette hozzá lapunknak a szakminiszter. Úgy értesültünk, hogy érdemi javaslatokat várnak az oktatási és a szociális tárcától is, ami azt jelenti: ezen a két területen várhatóak "lefaragások". Az bizonyos, hogy nem fűnyíró elvű megszorításról lesz szó, várhatóan bizonyos önkormányzati kötelezettségek eltörlésével és kurtításával spórolnának, ilyen lehet például a különböző művészeti iskolák önkormányzati fenntartásának megszüntetése.

Lapunk úgy értesült, hogy a kormány a jövő héten ül tárgyalóasztalhoz az ügyben az önkormányzati érdekszövetségekkel, és egyeztetni fognak az MSZP kijelölt raportőri delegációjával is.

Szintén a Bajnai-programban szerepel a rendőrség megerősítése, ezzel kapcsolatban ugyancsak jövő héten várható előrelépés: ekkor tanácskozik a részletekről Oszkó Péter pénzügyminiszter és Draskovics Tibor rendészeti miniszter.

120+40 milliárd megtakarítását jelentette be az MSZP kongresszusán a kormányfő. Amit már tudni: nem fűnyíróelven vágják vissza az önkormányzati költségvetést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.