Lemosatják a graffitissel az összefirkált falat

A jóvátétel kényszerének az elzárásnál nagyobb hatása van a fiatal bűnelkövetőkre, az együttes álláskeresési és agressziókezelési tréning megelőzi a visszaesést - kilencmilliárd forintos bűnmegelőzési program indul.

Fiatalok, akik megrongálták a szomszédjuk autóját, kötelesek lesznek segíteni neki - például a kertet rendbe tenni. A graffitizők maguk tisztítják meg az általuk összefirkált falakat - ilyen megoldások bevezetését tervezi az igazságügyi tárca. Uniós forrásból kilencmilliárd forint áll rendelkezésükre bűnmegelőzési programokra - közölte a büntetőpolitikai főosztály vezetője, Sömjéni László.

Először kétmilliárd forintot fordítanak intézményfejlesztésre a legtöbb nehézséggel küzdő észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-alföldi régiókban. Ha beválik, 2013-ig országossá teszik a projektet, mely a fiatalok deviáns viselkedésének kezelésén túl az áldozatok segítésére és az elítéltek társadalomba való visszailleszkedésére koncentrál.

Az újszerűség a helyreállító szemléletben van, amit Nyugat-Európában már régóta alkalmaznak. A cél, hogy az elkövetők vállalják a felelősséget tettükért, és ha van rá mód, tegyék jóvá a kárt. - Hatékonyabb, ha a falfirkáló a saját kezével mossa le, mintha kap valamilyen más büntetést, de nem érzi át, hogy mit okozott - mondja Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal vezetője.

Egy kutatásban több mint ezer gyereket is megkérdeztek, fokozottan veszélyeztetetteket is. Kiderült: például a pártfogolt vagy javítóintézetben élő fiatalok 80 százaléka megbánta az általa elkövetett bűncselekményt. Viszonylag sokan számoltak be arról, hogy felkeresték az áldozatukat és jóvátételt ajánlottak neki.

- Bár az utca embere először az elzárásra gondol büntetésként, ha bűnelkövető fiatalokról kérdezzük, ez megváltozik, ha látják, hogy például közmunkával és intenzív utógondozással milyen eredményeket lehet elérni - állítja Hatvani Erzsébet. Sömjéni László szerint nem lettek erőszakosabbak a fiatalok, csak több elkövetett eset kerül napvilágra. Ha ugyanis a gyakran szintén fiatal áldozatok látják, hogy mások is elő mernek állni azzal, hogy kortársaik megverték vagy kirabolták őket, akkor ők is el merik mondani, hogy mi történt velük.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettesétől megtudtuk: országos átlagban a fogva tartottak fele visszaeső. A projekttől azt várják, hogy arányuk 2012-re 5 százalékkal csökken. A munkaerőpiac igényeinek megfelelő szakképzéseket indítanak 700 fogva tartottnak, 1200-nak pedig álláskeresési és agreszsziókezelési tréningeket szerveznek. Tizenkét büntetés-végrehajtási intézet vesz részt a programban.

- Az áldozatsegítés hatékonyabbá tétele érdekében 24 órás, ingyenesen hívható diszpécserszolgálatot alakítunk ki - mondta Hatvani Erzsébet. Létrehozzák a krízis-mobil áldozatsegítés rendszerét is, hogy a bűncselekmény helyszínére is küldhessenek áldozatsegítőt és pszichológust.

Graffitieltávolító teljes menetfelszerelésben. Akár a Szellemirtókban is szerepelhetne
Graffitieltávolító teljes menetfelszerelésben. Akár a Szellemirtókban is szerepelhetne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.