Orbán 12 pontja: vázlatszerű és nem számon kérhető

Biztos láb, világos iránytű, "remek dokumentum". A következő négy évben a Fidesz ennek alapján végzi a munkáját - így jellemezte Orbán Viktor a Polgárok Házában a Fundamentumok című, 12 pontos elnöki programját. "A Fidesz megcélozza a saját program alapján álló, önálló kormányzást; s ezután sem köt koalíciót a kommunista diktatúra utódpártjával, és a szélsőségekbe hajló jobboldali pártokkal" - így szól a kormányzásra vonatkozó pont. Arról, hogy mi következik a Fundamentumokból, ha a Fidesz hatalomra kerül, politológusok nyilatkoztak Csuhaj Ildikónak.

Orbán Viktor
Orbán Viktor a szocialistáknak küldte követeléseit, mert tábora immár az ország több mint felét kiteszi

Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese:

A Fundamentumok nem program, hanem identitáskép, pontokba szedve. A dokumentum nem lép túl azokon az üzeneteken, amelyeket a párt néppárttá alakulása óta hirdet magáról. A legfontosabb hívószavak - a család, a munka és a törvényes rend - évek óta használatosak. Annak ellenére jelenik meg a "jobboldali" jelző, hogy a jobb- és baloldal felosztás Orbán Viktor korábbi kijelentései szerint rég értelmét vesztette, szerepel továbbá az "atlantista" önmeghatározás is, amely a hazai jobboldal egy része számára nem vonzó.

Figyelemre méltó, hogy a preferált társadalmi csoportok között nem említi a nyugdíjasokat. A dokumentum leszögezi, hogy a párt egyedül kíván kormányozni, de míg az MSZP-vel hangsúlyosan kizárja a koalíciót, a Jobbikot a szöveg nem nevesíti (a Polgárok Házában, szóban Orbán Viktor megtette - a szerk.), amiből jól látszik, hogy utóbbi nagyobb kihívás a Fidesz számára. Kormányzásra készülődve nyilván érzik a szükségességét, hogy óvatosan túllépjenek az általánosságokon, ám ez még kevés ahhoz, hogy a párt politikájának önellentmondásait tisztázza.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója:

Nem választási és nem is kormányprogram, hanem politikai stratégiai alapvetés. A 12 pontos összeállítás vázlatszerű, kerüli a később számon kérhető vállalásokat. Nem tesz például ígéretet a kettős állampolgárság bevezetésére, csak azt hangsúlyozza, hogy a Fidesz a "magyarok határokon átívelő újraegyesítésének pártja".

Máshol némi bizonytalanság érezhető rajta: a Jobbik kapcsán "szélsőségekbe hajló jobboldali pártot" említ a korábban Orbán Viktor által is használt szélsőjobboldal helyett. De kiolvasható belőle a következő egy év politikai stratégiája: a szélsőjobbtól való elhatárolódás, a KDNP-vel felállítandó közös lista ("stratégiai, bajtársi kapcsolat"), a történelmi egyházakkal folytatódó együttműködés, a Fidesz önálló kormányképességének üzenete, illetve a jogállami keretek közötti ("törvényes rend" szerinti) elszámoltatás ígérete. A 12 pont nem tartogat sok meglepetést, egyedül a szélsőjobboldallal szembeni stratégiai válasz tekinthető újdonságnak.

Noha a parlamenti és az EP-választás dinamikája eltér, sem az MSZP, sem a Fidesz nem bízhat abban csupán, hogy a "miniszterelnökök versenyében" visszatérnek, táboron belül maradnak szimpatizánsaik. Jövő áprilisban minden polgárnak lesz egy egyéni és egy listás szavazata, amit akár meg is oszthat két párt között. A Jobbiktól való elhatárolódásnak és az önálló kormányzás üzenetének a célja a szavazatmegosztás tabuvá tétele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.