Csapatokban vonulnak ki a meghatározó személyiségek az SZDSZ-ből

Szakadás és teljes szétesés előtt az SZDSZ: Retkes Attila pártelnökké választása nem elsimította, hanem igencsak felerősítette a belső konfliktusokat.

Csak Demszky Gábor és Kóka János maradt "talpon" a korábbi elnökök közül a szétesőfélben lévő liberális pártban. Így a főpolgármester pártbeli, illetve Kóka János parlamenti pozíciója jelöli ki az új pártelnök, a rendcsinálás ígéretével megválasztott Retkes Attila mozgásterét. Konrád György, Hodosán Róza, Ara-Kovács Attila, Fodor Tamás, Haraszti Miklós, Iványi Gábor, Kozák Márton, Lakner Judit, Rajk László, Rajk Judit, Szenthe Antónia és Szira Judit alapítók tegnap bejelentették: kilépnek az SZDSZ-ből Retkes Attila vasárnapi pártelnökké választása után. Kuncze Gábor, Magyar Bálint és Pető Iván már az elnökválasztásra sem ment el.

Kóka János kivonult az elnökválasztó tanácskozásról, miután lemondásra szólították fel a frakcióvezetői tisztségéről - nem sokan maradtak a korábbi elnökök közül az SZDSZ-ben, de a maradók alapvetően befolyásolhatják az új pártelnök mozgását. Konrád György közleményében arra hivatkozott: nem tetszik neki Retkes "nyegle modora", amellyel az elődeiről beszélt, akiket ő viszont nagyra tart.

Beletenyerelt

Retkes Attila szavazott

Retkes Attilának ettől függetlenül is elődeinél nehezebb helyzetben kell átvennie a pártot, amely a 2 százalékos EP-választási eredmény után szétesésnek indult. Fodor Gábor, több vezetőségi tag, majd az Új Generáció elnöksége is lemondott. Vasárnap tovább erősödtek a konfliktusok, főleg miután a "szerethető SZDSZ-t" szlogennel kampányoló Retkes félreérthetetlenül üzent a párt "ősbölényeinek", hogy ha nem mennek maguktól, hullhatnak még csontvázak a szekrényből.

Célozgatott a korábbi vezetők korrupciós ügyeire, de nem mondott konkrétumot az erzsébetvárosi ingatlanpanamán kívül - ami miatt a helyi frakcióvezetőjük előzetesben ül -, csak egy költői kérdést reszkírozott meg tegnap a Nap-keltében: "Vajon miért ragadt a pártra a Strabag Demokraták Szövetsége gúnynév?"

Ezekkel a nyilatkozatokkal még a Kóka-ellenes képviselőket is sikerült magára haragítania Retkesnek - a "kókistáknál" pedig a frakcióvezető ellen intézett kirohanásával húzta ki a gyufát az egynapos pártelnök. Fegyelmit helyezett kilátásba ugyanis arra az esetre, ha Kóka nem állna fel önként a frakcióvezetői zékből, s a fegyelmi pedig kizárással is végződhet. Kóka pedig bejelentette, hogy nem mond le.

Van terv

A párt új vezetősége pénteken tartja alakuló ülését, itt ismét lemondásra szólíthatják fel Kókát. Retkes környezetében azt tartják a legfontosabbnak, hogy az őszi parlamenti ciklus kezdetére "így, vagy úgy", de meglegyen a többségük a frakcióban - enélkül ugyanis a vagyonadóra és a jövő évi költségvetésre nem lesz érdemi ráhatásuk. Retkes Attila csak helyi - önkormányzatok által kivetett - adóként tartja elfogadhatónak a vagyonadót, amit Demszky Gábor főpolgármester, Retkes egyik fő támogatója arra hivatkozva támadott, hogy az a budapestieket sújtaná a leginkább.

A jövő évi költségvetésben amúgy Retkes minden egyes döntést hármas szűrőn eresztene át: mennyiben szolgálja az intézkedés a rövid távú hatékonyságot, összeegyeztethető-e a liberális eszmerendszerrel és élvez-e legalább minimális társadalmi konszenzust. Magyarul: ne legyen választási költségvetés, jelenjenek meg a büdzsében a liberálisok prioritásai, és ne utálják érte őket nagyon a választók.

Kérdés, hogy a három feltételnek mennyiben felel majd meg a Bajnai Gordon által "kőbe vésettnek" mondott 120 milliárdos lefaragás az önkormányzati kiadásokból, különösen, miután a vagyonadó esetében Retkes épp azzal érvelt, hogy azt a helyhatóságok működőképességét veszélyeztető intézkedésnek tartja.

Úgy tudjuk, ha nem sikerül többséget szerezniük Retkeséknek a frakcióban, akár a szakításig is elmennének. Alapesetben ez kilenc kilépőt jelent, akik ugyan már nem tudnának új frakciót alakítani, de a jövő évi költségvetésre még lehet hatásuk - ha viszont sikerül lemondásra bírniuk legalább egy kókista képviselőt, akkor szakítással, vagy anélkül, övék lehetne a többség. (Ősszel Fodor Gábor volt pártelnök lemond ugyan a mandátumáról, de ez nem érinti a belső arányokat. Fodor helyére Retkes Szent-Iványi István eddigi EP-képviselőt ültetné, aki még nem válaszolt a felkérésre.)

Mesterkednek

Úgy tudjuk, Mesterházy Ernő - Demszky Gábor tanácsadója -, illetve Retkes is megkereste már Gusztos Péter frakcióvezető-helyettest, hogy vállalja el a képviselőcsoport vezetését, de Gusztosnak esze ágában sincs ezt elvállalni. A megkeresés - miként a vagyonadóval kapcsolatos "mozgás" is - egybevág azzal a feltételezéssel, amely szerint Demszkyék párton belüli pozícióinak megerősítése az elnökválasztás fontos tényezője volt. Vasárnap a főpolgármester a kormányt szövetségesének nevezte a budapesti ügyekben, azt pedig "fontos kényszernek", hogy az SZDSZ, nem megkérdőjelezve a stabilizációs csomagot, másfajta viszonyt alakítson ki a kormánnyal, az MSZP-vel.

A frakcióvezetői székkel kapcsolatos kérdéseinkre Retkes annnyit közölt: ha Kóka demokratának vallja magát, akkor erkölcsi kötelessége lemondani. A pénteki vezetőségi ülésen megkezdik az előkészületeket a párt szervezeteinek megújítására, hét szakpolitikai kabinet felállítására. Ez részben összefügg a párt és a frakció viszonyával, hiszen Retkes szerint túldimenzionált a frakció szerepe - ezt tehát a hét főkommunikátorral ellensúlyoznák, gyakorlatilag kivéve a mikrofont a párt második legfontosabb emberének számító frakcióvezető kezéből.

A vezetőség tárgyal a megyei pártvezetők fórumának megerősítéséről, ami viszont a budapesti túlsúlyt volna hivatott ellensúlyozni. Ezzel kapcsolatban figyelemre méltó, hogy Szentkuti Károly Győr-Sopron-Moson megyei pártelnök - az egyik új vezetőségi tag - hetekkel az elnökválasztás előtt szervezkedni kezdett, mondván, eljött a másodvonalbeli vidéki politikusok ideje, akik érdemben befolyásolhatják az elnökválasztás eredményét.

Több megyei elnökkel összefogva Retkes mögé álltak. Ő ezt vezetőségi tagsággal honorálta: a küldöttek vasárnap fegyelmezetten megválasztották a Retkes-féle csapatot. Ebben az új csapatban - vagyis a pártot irányító ügyvivői testületben - a Retkest támogató megyei elnökök mellett a fővárosi (Demszky-féle) vonal is megjelent: ügyvivő lett Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és Szabadai Viktor budapesti SZDSZ-vezető is.

Retkes Attila lapunknak leszögezte: önállóan indulnak 2010-ben, nem lesz közös lista az MSZP-vel.

Pető megszólalt

"Nem volt olyan elnökjelölt, akire akárcsak fenntartásokkal is szavaztam volna, ahhoz pedig, hogy a megválasztott elnök az SZDSZ nevében bocsánatot kérjen a magyar néptől az SZDSZ megalakulása óta eltelt, esendőségekkel és hibákkal, vagy ha úgy tetszik bűnökkel tarkított, de mégiscsak az SZDSZ eredeti céljai közül jó néhány megvalósulását hozó két évtizedért, nem adom a nevemet." Ezt Pető Iván mondta a Hírszerzőnek. A parlamenti képviselő, korábbi pártelnök nem lép ki az SZDSZ-ből, még az után sem, hogy Retkes Attila és Demszky Gábor többedmagával visszavonulásra szólította fel. "Az SZDSZ, mostani állapotától függetlenül, mégiscsak sokkal inkább az én pártom, mint Retkes Attiláé" - mondta a volt pártelnök.

Retkes Attila cégei az elmúlt években mintegy 145 millió forint támogatást nyertek el a Nemzeti Kulturális Alaptól, úgy, hogy az új elnök közben az NKA zenei szakmai kollégiumának tagjaként beleszólhatott, hogy ki nyerjen, állítja a Checkpoint Charlie blog. Az információt idéző Index többször kereste az ügyben Retkest, de nem érte el. Az NKA honlapjáról viszont kiderítette: a vállalkozások rendszeres kaptak támogatást az alapítványon keresztül az államtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.