Húsz eredménytelen szembesítés

Nincs bizonyíték a rendőrség szerint arra, hogy Mátyásdomb polgármestere fát lopott volna, épp ezért az ellene indított nyomozás megszüntetését javasolják az ügyészségnek.

- Ezt nézze meg! Meg ezt! Meg azt! - mutatja egymás után a nagyobbnál nagyobb facsonkokat Tilhof István, Mátyásdomb polgármestere. A 840 lelkes Fejér megyei település határában járunk egy olyan erdőben, amelynek egyik résztulajdonosa maga a faluvezető.

- Mindet tolvajok vitték el. Éjszakánként kijönnek ide, kivágják a legszebb fákat, feldarabolják, aztán már szállítják is a megrendelőnek. Mire a rendőrök kiérnek a helyszínre, az áru már rég bent van a vevő fáskamrájában.

Tilhof István esküdt ellensége a fatolvajoknak. Ehhez képest az elmúlt egy évben épp ellene nyomozott a rendőrség, sőt meg is gyanúsították azzal, hogy egy magántulajdonban lévő ingatlanról engedély nélkül kivágatott 126 darab nyárfát és akácot. Ezen kívül azzal is gyanúsították, hogy a szóban forgó területről a tulajdonosok tudta nélkül elszállíttatott ezer köbméter földet.

Az ügy kirobbantója - a helybeli Lelkes Tibor mezőgazdasági vállalkozó - annyira biztos volt magában, hogy nem is ismeretlen tettes, hanem név szerint Tilhof és egy enyingi vállalkozó, Reiber Attila ellen tett feljelentést.

- Két éve a polgármester megbízásából Reiber Attila emberei kivágtak több mint száz fát az úgynevezett téglaházi területen, utána kitermeltek és elszállítottak onnan nagyjából ezer köbméter földet - állítja Lelkes Tibor. - Ez tény, csak akkor még senki nem tulajdonított neki jelentőséget, mert mindenki azt hitte a faluban, hogy az ingatlan az önkormányzaté. Hosszú ideje vásárolok föl Mátyásdomb környéki erdőket, így szúrtam ki 2008 tavaszán a földhivatalban, hogy a téglaházi terület nem az önkormányzaté, hanem négy székesfehérvári magánszemélyé. Megkerestem őket, akik elmondták, hogy tudtuk és engedélyük nélkül vágták ki a fákat és vitték el a földet. (A távol lakó idős tulajdonosok nem vettek részt az ügyben.)

Tilhof István és Reiber Attila szerint ebből egy szó sem igaz.

- Két éve Reiber cége végezte el a téglaházi terület határán húzódó vízelvezető árok tisztítását, ekkor az árok két oldalán négy-négy méteres sávban valóban volt fakivágás, a kitermelt fát helyi közmunkások közt osztottuk szét - mondja a polgármester. - De ez a rész valóban az önkormányzaté, nyárfa pedig nem volt a kivágottak között.

- Egyetlen köbméter földet sem termeltünk ki másnak az ingatlanáról - teszi hozzá Reiber Attila. - Az viszont igaz, hogy az ároktisztítás közben kitermelt földet néhány hónapig a téglaházi ingatlanon deponáltuk, és csak később szállítottuk el onnan.

Tilhof István úgy véli, polgármesterként ezt az egyetlen hibát követte el: engedélyt kellett volna kérnie az ingatlantulajdonosoktól a kitermelt föld átmeneti lerakására.

Az ügy hátterében valójában egy régóta húzódó személyes konfliktus áll, amelynek okairól az érintettek eltérően vélekednek. Tilhof szerint azóta rossz a viszony közte és a Lelkes család között, amióta 1998-ban a polgármester-választáson legyőzte az ellene induló Lelkes Tibor feleségét. Lelkesék viszont azt állítják, ennek semmi köze sincs a rossz viszonyhoz, ami szerintük akkor kezdődött, amikor néhány éve elkezdték felvásárolni a Mátyásdomb körüli erdőket, ám ezt a polgármester irigységből minden eszközzel igyekezett megakadályozni.

Nem volt könnyű helyzetben a rendőrség, amikor az igazság keresésébe fogott. A vizsgálat során például egymásnak homlokegyenest ellentmondó szakértői vélemények születtek arról, hogy mikor vághatták ki a fákat, és mennyi földet hordhattak el az ingatlanról. Az ügyben elfogultság miatt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálódott, amelynek szóvivőjétől, Váradi Piroskától megtudtuk, hogy negyven tanút hallgattak ki, bányászati, talajtani és erdészeti igazságügyi szakértői véleményeket szereztek be - mégsem gyűlt össze annyi adat, amely alapján vádemelési javaslattal élhettek volna a meggyanúsított Tilhof István ellen. A szóvivő példaként említette, hogy az egymásnak ellentmondó tanúvallomások miatt húsz szembesítésre került sor, amelyek eredménytelennek bizonyultak. Épp ezért bizonyítékok hiányában a nyomozás megszüntetését javasolják a Székesfehérvári Városi Ügyészségnek. Várhomokiné Rabi Noémi ügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint még nem született döntés az ügyben.

Amint az várható volt, a nyomozás fordulata nem csillapította az indulatokat Mátyásdombon. Míg Tilhof István igazolva látja, hogy ártatlanul hurcolták meg az ügyben, Lelkes Tibor a hatóságok kudarcaként értékeli a nyomozás lezárását.

- Ezek szerint egy polgármester bármit megtehet büntetlenül, tucatnyi szemtanú is kevés rá, hogy bíróság elé kerüljön - mondja Lelkes Tibor. - Ez elképesztő.

Az ügy kirobbantójából egyébként akár gyanúsított is lehet, mivel Reiber Attila becsületsértés és hitelrontás miatt feljelentést tett Lelkes Tibor ellen, de hasonló lépést fontolgat a polgármester is.

Amikor végigsétáltunk a falu főutcáján, és megkérdeztük a járókelőket, mi a véleményük az esetről, ki a polgármester, ki Lelkesék mellett tette le a voksát. A konfliktus rendezésének lehetőségét a megkérdezett mátyásdombi lakosok nem tartották valószínűnek.

Tilhof István polgármester esküdt ellensége a fatolvajoknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.